Aukstums ietekmē apkures rēķinus

Vairāk nekā mīnus 20 grādu sals nav izraisījis avārijas siltuma piegādes sistēmā Rīgā. Tomēr zemā gaisa temperatūra ietekmē un ietekmēs rēķinus par patērēto siltumenerģiju. Pagaidām rīdziniekus no astronomiskām summām glābj par vairāk nekā 30 procentiem zemākais tarifs, nekā tas bija iepriekšējā gadā.

Ziemas sezonai akciju sabiedrība Rīgas siltums (RS) gatavojusies jau vasarā, veicot regulāras hidrauliskās pārbaudes. "Esam gatavi arī šādam aukstumam, ir rezerves jaudas," saka RS informācijas daļas vadītāja Linda Rence, apliecinot, ka dzīvokļos un ēkās būs iespējams nodrošināt komfortablu temperatūru. Šī atzīta par aukstāko ziemu pēdējo vairāk nekā 15 gadu laikā. Tāpēc šoziem siltumenerģijas patēriņš Rīgā ir palielinājies par 9,3 procentiem, bet, ārgaisa temperatūrai kļūstot zemākai par vienu grādu, siltumenerģijas rēķins kļūst dārgāks par 5–6 procentiem. Ja sals nerimsies, arī rēķini par apkuri un karsto ūdeni nesamazināsies. Pašlaik, pateicoties zemākam tarifam un PVN likmei decembrī, piemēram, tipveida trīsistabu dzīvokļa apkures rēķins Iļģuciemā svārstās 30 latu robežās. Pagājušā gada decembrī RS izrakstījis par 25 procentiem mazākas rēķinu summas nekā 2008. gada decembrī.

L. Rence informē, ka 2008. gada decembrī ārgaisa temperatūra bija plus 0,8 grādi, bet 2009. gadā – mīnus divi. Šogad janvārī vidējā ārgaisa temperatūra ir mīnus 9,2 grādi, bet 2009. gadā tā bija mīnus 1,6. Pavirši rēķinot, tas nozīmē, ka par apkuri jāmaksā par 35 procentiem vairāk. Temperatūru dzīvokļos un maksu par apkuri ietekmē arī temperatūras režīms individuālajos siltummezglos un citos siltumpasākumos, piemēram, ēkas siltināšanā. Rīgas domes Mājokļu un

vides komitejā, izskatot Rīgas Enerģētikas aģentūras (REA) gada darba plānu, izvērtās diskusija par mājokļu siltināšanas nepieciešamību. Komitejas priekšsēdētājs Vjačeslavs Stepaņenko uzdeva REA vēl aktīvāk skaidrot iedzīvotājiem mājokļu siltināšanas priekšrocības un sagatavot konkrētu rīcības plānu, lai Rīgā palielinātos to māju skaits, kuras tiek siltinātas. Taču tas ir saistīts ar iedzīvotāju maksātspēju, tāpēc ļoti daudzi rīdzinieki pašlaik pret siltināšanu izturas piesardzīgi.

Latvijā

Latvijas Nacionālajā bibliotēkā, Rīgā, šodien tika atvērta bijušās Valsts prezidentes Vairas Vīķes-Freibergas grāmata "Dzejas struktūras loģika un poētika latviešu dainās" angļu valodā, aģentūru LETA informēja Latvijas Universitātes Literatūras, folkloras un mākslas institūtā. Grāmatu izdevusi izdevniecība "Pētergailis". Tās dizaina autors Ivo Grundulis, atbildīgā redaktore - Inguna Cepīte, redaktors - Kārlis Freibergs. Zinātniece, folkloras pētniece Vīķe-Freiberga savu 85 gadu jubileju atzīmēja, apgādā "Pētergailis" laižot klajā cikla "Trejādas saules" sējumu "Kosmoloģiskā saule" angļu valodā, lai ar latviešu dainām iepazīstinātu arī starptautisko auditoriju. Vīķe-Freiberga veikusi pētījumus par latviešu tautas dziesmu semiotiku, poētiku un struktūru. Šajā darbības posmā sagatavotas vai publicētas desmit grāmatas, ap 160 rakstu, monogrāfiju un grāmatu nodaļu, sniegtas vairāk nekā 250 runu un zinātniski referāti angļu, franču un latviešu valodā.