Brīvdienās gaidāms pamatīgs sals; naktī uz pirmdienu līdz mīnus 29 grādiem

Brīvdienās vēl aizvien Latvijā pieturēsies stiprs sals un austrumu rajonos gaisa temperatūra naktī gaidāma no mīnus 23 līdz mīnus 25 grādiem pēc Celsija skalas, prognozē Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas aģentūra.

Aukstās naktis austrumu rajonos gaidāmas jau no piektdienas, taču lielais sals līdz mīnus 25 grādiem tiek prognozēts tieši brīvdienās.

Piektdien gaisa temperatūra dienā gaidām no mīnus 9 līdz mīnus 14 grādiem, bet austrumos - no mīnus 14 līdz mīnus 18 grādiem, savukārt sestdien gaisa temperatūra dienā būs no mīnus 10 līdz mīnus 15 grādiem, bet austrumos no mīnus 15 līdz mīnus 20 grādiem pēc Celsija skalas.

Stips sals pieturēsies arī svētdien, kad gaisa temperatūra naktī būs no mīnus 15 līdz mīnus 20 grādiem, bet austrumos - no mīnus 21 līdz mīnus 25 grādiem, savukārt dienā - no mīnus 11 līdz mīnus 16 grādiem, bet austrumos - no mīnus 15 līdz mīnus 18 grādiem pēc Celsija skalas.

Naktī uz pirmdienu valsts austrumu rajonos gaisa temperatūra var pazemināties līdz mīnus 29 grādiem, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra prognozes. valsts austrumu rajonos gaisa temperatūra var pazemināties līdz mīnus 29 grādiem, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra prognozes.

Rīt sinoptiķi prognozē saulainu laiku bez nokrišņiem, paredzot, ka daudzviet veidosies sarma. Rīt gaisa temperatūra dienā būs no mīnus 8 līdz mīnus 13 grādiem, bet austrumos līdz mīnus 17 grādiem.

Ņemot vērā lielo salu, ''LKF dzīvnieku aizsardzības grupa'' izplatījusi paziņojumu, kurā iedzīvotājus aicina no aukstuma pasargāt savus mājdzīvniekus.

''LKF dzīvnieku aizsardzības grupa'' ieteikumi:

•Saimnieki, kuru suņi dzīvo telpās: aukstā laikā savu mīluļu pastaigas saīsiniet līdz minimumam!

•Saimnieki, kuru suņi dzīvo tikai ārā, tiek turēti ķēdēs: jūsu dzīvniekus sals apdraud visvairāk! Suņu būdas ir kārtīgi jānosiltina. Būtiski, lai dzīvnieks negulētu tikai uz nomestām vecām lupatām. Ārā dzīvnieka guļvietas pamatā ieteicams ieklāt salmus vai sienu, kam virsū var uzklāt vilnas segu. Būdas ieejas priekšā jāpieliek bieza auduma ''aizkars'', kas aizturēs vēja brāzmas un noturēs ķermeņa siltumu. Aukstā laikā tikai ārā dzīvojošu suni un jo īpaši ķēdē turētu dzīvnieku kārtīgi jābaro, palielinot tā barības devu, neizmirstot arī par dzeramo - ūdens suņa bļodā sasalst ļoti ātri, tāpēc vismaz divas reizes dienā dzīvniekam jānodrošina iespēja padzerties siltu ūdeni. Un, kad termometra stabiņš slīd pie mīnus 20 grādiem un zemāk, vismaz nakti āra suņi jāielaiž kādās telpās pārnakšņot!

•Lūdzam pilsētniekus sala laikā bez saimniekiem līdzās palikušos suņus, kas klimst ielās, vismaz naktīs nedzīt ārā no namu kāpņu telpām, šķūņiem un citām telpām! Nosalis suns nebūs agresīvs. Siltumā, sarāvies čokurā, dzīvnieks tikai gulēs, cilvēkus neapdraudot.

•Lūdzam rast iespēju arī ielu kaķus aukstā laikā ielaist kādās telpās vismaz nakts stundās. Ja tas nav iespējams, novietojiet pie peļu junkuru pulcēšanās vietām kaut kartona kastes, kurās dzīvnieks var patverties.

Svarīgākais