Otrdiena, 23.aprīlis

redeem Georgs, Jurģis, Juris

arrow_right_alt Latvijā \ Laika apstākļi

Maijā gaidāms daudz lietaino dienu

© F64

Pavasara mēnešos, arī maijā, Latvijā ir vismazākais lietaino dienu skaits, taču šogad maijā lietaino dienu bijis jau divas reizes vairāk par ilggadējiem vidējiem rādītājiem, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra veiktie aprēķini.

Laika posmā no 1.līdz 13.maijam nokrišņu daudzums Latvijas austrumu reģionos jau ir pārsniedzis šī mēneša kopējo nokrišņu daudzuma normu. Lubānas novērojumu stacijā nokrišņu daudzums bijis 145% no normas, Daugavpils stacijā - 143% no normas, Griškānu novērojumu stacijā nokrišņu daudzums bijis 132% no normas, bet Alūksnē - 124% no normas.

Visvairāk nokrišņu šajā laika posmā nolijis Lubānā - 80 milimetri, Daugavpilī - 78 milimetri un Griškānos 74 milimetri.

Saskaņā ar ilggadīgajiem datiem Latvijas austrumu rajonos vidēji reizi četros gados maijā diennaktī izkritušais nokrišņu daudzums ir 20 milimetri un vairāk. Maksimālais diennaktī izkritušo nokrišņu daudzums maijā Latvijā ir bijis 93,6 milimetri, tas ir reģistrēts Stendē 1971.gada 27. maijā. Savukārt 21.gadsimtā nokrišņiem bagātākais bija 2005.gada maijs. Arī pirms deviņiem gadiem mēneša pirmajā pusē nokrišņi bija gandrīz katru dienu. Turklāt 10.maijā Daugavpilī nolija 71,5 milimetri, kas ir lielākais līdz šim reģistrētais diennakts nokrišņu daudzums maijā Latgalē.