Ukrainas kara 656. diena. Jaunākā informācija [papildināts 22:20]

© Scanpix/ZUMA Press

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 11. decembrī. Ukraina jau vairāk nekā pusotru gadu varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

22:20. Ukrainai ir nepieciešams vienots Eiropas savienības (ES) militārs, finansiāls un politisks atbalsts, šodien piedaloties ES Ārlietu padomē, sacīja ārlietu ministrs Krišjānis Kariņš (JV).

Ārlietu ministrijā aģentūru LETA informē, ka šodien Kariņš piedalījās ES Ārlietu padomē, kuras darba kārtībā bija ES turpmākais atbalsts Ukrainai tās cīņā pret Krievijas agresiju, situācija Izraēlā un Tuvajos Austrumos, kā arī diskusija par Sāhila reģionu Āfrikā.

Padome sākās ar neoficiālu viedokļu apmaiņu ar Ukrainas ārlietu ministru Dmitro Kulebu, kuram Kariņš apliecināja Latvijas stingro atbalstu.

21:55. Somijas apgabaltiesa pirmdien nolēmusi paturēt apcietinājumā krievu neonacistu bandas "Rusič" vadoni Voislavu Tordenu, kurš tiek turēts aizdomās par teroristiskiem nodarījumiem Ukrainā, vēsta Somijas raidorganizācija "Yle".

Apgabaltiesa nolēma neatklāt aizturētā identitāti, taču "Yle" ziņo, ka runa ir par Tordenu, kas agrāk bija pazīstams kā Jans Peterovskis. Viņa aizturēšanu pagarināt lūdza Somijas robežsardzes dienests.

Vīrietis tika atbrīvots piektdien pēc Somijas Augstākās tiesas aizlieguma izdot viņu Ukrainai, jo tur cietumi esot pārpildīti un tajos esot slikti apstākļi. Taču Somijas robežsardze uzreiz pēc tam vīrieti atkal aizturēja saskaņā ar Likumu par ārvalstniekiem, un Somijas Centrālā kriminālpolicija veic sākotnējo izmeklēšanu pret viņu.

21:20. Jautājumā par 2024.gada Olimpisko spēlēm Parīzē Latvija, pirmkārt, gaidīs pašas Ukrainasviedokli un lēmumu par tālāko rīcību, aģentūru LETA informēja Izglītības un zinātnes ministrijā (IZM).

Izglītības un zinātnes ministre Anda Čakša (JV) norāda, ka Latvija pašlaik intensīvi konsultējas ar Ukrainu un citu valstu sabiedrotajiem - Baltijas un Skandināvijas valstīm, kā arī Poliju, lai vienotos par rīcību šajā situācijā.

Jautājums atkal aktualizējies pēc tam, kad Starptautiskās Olimpiskā komiteja (SOK) lēma ļaut Krievijas un Baltkrievijas sportistiem nākamā gada Parīzes olimpiskajās spēlēs piedalīties neitrālu sportistu statusā.

20:00. Lielbritānija nosūtīs uz Ukrainu divus karaflotes mīnu tralerus, lai palīdzētu noteikt krievu mīnu atrašanās vietu Melnajā jūrā, kas ļautu Kijivai atjaunot eksportu pa jūru, pirmdien paziņojusi britu valdība.

Lielbritānijas aizsardzības ministrs Grānts Šapss norādīja, ka šie mīnu meklētāji palīdzēs Ukrainai glābt cilvēku dzīvības jūrā un pavērs svarīgus eksporta ceļus.

Šapss un viņa Norvēģijas kolēģis šodien plāno paziņot par jaunu aizsardzības iniciatīvu - Jūras spēju koalīciju.

18:32. Daudzi Ukraiņi paši neapzinās kara radīto traumu sekas, tādēļ ir nepieciešams viņiem palīdzēt, nodrošinot psihologu konsultācijas un treniņus, liecina ukraiņu atbalsta biedrības "Tev" informācija.

Kā aģentūrai LETA norādīja Latvijas Universitātes (LU) Akadēmiskā centra attīstības programmas direktores vietnieks Roberts Rostoks, Krievijas Federācijas izraisītā bruņotā konflikta ietekme uz cilvēku garīgo veselību ir graujoša. Tā ir milzīga gan Ukrainas civiliedzīvotāju vidū, gan viņu piederīgo vidū Latvijā, kā arī Ukrainas sabiedrībā kopumā. Traumas seku novēršanai ir nepieciešami ilgtermiņa risinājumi, tostarp ieguldījumi psihiskās veselības aprūpes pakalpojumos, izglītībā un sabiedrības izpratnes veidošanā.

Līdz ar to līdz 17.decembrim norisināsies padziļināts apmācību seminārs par Krievijas izraisītā bruņotā konflikta laikā gūtajām psiholoģiskajām traumām, to psihoemocionālajām sekām un seku novēršanu Ukrainas civiliedzīvotājiem.

Rostoks skaidroja, ka apmācību mērķis ir pilnveidot gan Latvijas, gan Ukrainas speciālistu zināšanas par psiholoģisko palīdzību, lai veicinātu karā cietušo psiholoģisko noturību, spēju vadīt stresu un pārvarēt traumas sekas, kā arī sniegt atbalstu Ukrainas sabiedrībai.

17:45 Ukrainas Drošības dienests savācis pierādījumus par vēl diviem nodevējiem, kas pievienojušies Krievijas Federācijas okupācijas grupējumiem un karojuši pret Aizsardzības spēkiem Ukrainas austrumos un dienvidos.

Kā ziņoja SBU preses centrs, abi apsūdzētie brīvprātīgi pievienojušies Krievijas bruņoto spēku Dienvidu militārā apgabala kaujas vienībām.

Specdienests informēja, ka pēc pilna mēroga iebrukuma agresorvalstī viņi aktīvi piedalījās kaujās Doņeckas un Zaporožjes apgabalos. Tiek atzīmēts, ka abi uzbrucēji tika notverti vardarbīgo sadursmju laikā pie Avdiivkas un Rabotinas šā gada oktobrī.

16:43 Ukrainas prezidents Vladimirs Zelenskis atzīmē, ka Ukraina nepiedos Krievijai pilna mēroga agresīvu brutālu karu - šis ir neatgriežams brīdis. To Ukrainas prezidents teica sarunā ar Latīņamerikas mediju pārstāvjiem Buenosairesā.

"Neviens negrib piedot Krievijai. Neviens viņiem nepiedos. Un, protams, viņi nevarēs okupēt Ukrainu, jo viņi katru dienu tiks aizdedzināti mūsu mājās, ja viņi tur brauks, okupēs un dzīvos. Protams, šī ir neatgriešanās brīdis, jo tika nogalināti tik daudz cilvēku, un katrā ģimenē mums ir kādi zaudējumi,” uzsvēra Zelenskis.

Valsts galva ir pārliecināta, ka Krievijas iebrucēji nespēs realizēt savus izvirzītos mērķus karā pret Ukrainu.

15:53 Ir nepieciešams veikt rotāciju Ukrainas armijā. Uz aizmuguri jāsūta cilvēki, kuri frontē bijuši gandrīz divus gadus, viņu vietā jāsūta likumsargi un drošības spēki.

"Noņemt un noteikt uzdevumu militārpersonām iesaukt ierēdņus. Sāciet rotācijas procesu. Militārpersonas, kuras karo otro gadu, jāsūta uz aizmuguri civildienesta uzdevumu veikšanai. Un ierēdņi jāsūta uz fronti, lai pēc pārmācības veiktu kaujas uzdevumus.Un daži jau ir gatavi, īpaši drošības spēki, viņi jau ir motivēti un piemēroti,” komentārā TSN sacīja militārais eksperts, rezerves pulkvedis Romāns Svitans.

Viņš norādīja, ka šis lēmums ļaus atjaunot valsts izpildvaru.

14:52 Hersonas apgabalā Ukrainas bruņotie spēki iznīcināja trīs ienaidnieka novērošanas posteņus, tanku un citu aprīkojumu. Saskaņā ar Dienvidukrainas Aizsardzības spēku preses dienesta teikto, šajā atbildības zonā ienaidnieks turpina stiprināt un aprīkot savas pozīcijas, veidojot rezerves. Tāpat okupanti uzrauga un aptur spiedienu ar artilērijas apšaudēm un bezpilota lidaparātiem.

14:18 Krievijas kapteinis Dmitrijs Degots, kurš bija iesaistīts civiliedzīvotāju slaktiņos Ukrainā, aizmuguriski saņēma mūža ieslodzījumu.

Kā ziņoja SBU preses centrs, pildot Krievijas bruņoto spēku 64.atsevišķās motorizēto strēlnieku brigādes izlūkošanas priekšnieka amatu, viņš piedalījies Kijevas apgabala Bučanskas rajona ieņemšanā.

Specdienests informēja, ka kopienas pagaidu okupācijas laikā Degots komandēja savu padoto darbības sodu laikā pret vietējiem iedzīvotājiem.

13:13. Eiropas Savienības (ES) augstākais pārstāvis ārlietās Žuzeps Borels un vairāku dalībvalstu ārlietu ministri pirmdien mudinājuši stiprināt atbalstu Ukrainai, kā arī aicinājuši Ungāriju nebloķēt palīdzību Kijivai. "Es ceru, ka Eiropas vienotība netiks salauzta, jo šis nav brīdis, kad vājināt mūsu atbalstu Ukrainai," pirms ES ārlietu ministru sanāksmes sacīja Borels.

12:49. Ukrainas ārlietu ministrs Dmitro Kuleba šodien pirmo reizi kopš kara sākuma Ukrainā tiksies ar savu Ungārijas kolēģi, ziņo pravda.com.ua.

"Šodien es tikšos ar Ungārijas ārlietu ministru. Šī būs mūsu pirmā klātienes tikšanās kopš pilna mēroga iebrukuma sākuma. Un es domāju, ka šis fakts runā pats par sevi, mēs turpinām runāt ar Ungāriju. Kā jau esmu atzīmējis, Ukraina ir mainījusi savus tiesību aktus izglītības un minoritāšu valodu lietojuma jomā tā, kā to vēlējās Ungārija. Un šis fakts ir jārespektē. Eiropas Komisijas lēmumā bija konkrēts formulējums. Ukrainai jāsaskaņo likumdošana ar Venēcijas komisijas ieteikumiem. Un visi galvenie Venēcijas komisijas ieteikumi ir īstenoti...Domāju, ka spēles noteikumiem jābūt godīgiem. Ja mums liek kaut ko darīt un tas ir izdarīts, tas ir jāatzīst kā paveikts," medijam "Eiropas Pravda" sacīja Kuleba.

11:20. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz pirmdienas rītam sasnieguši 339 850 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs. Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 1030 iebrucēji.

Kopš atkārtotā iebrukuma sākuma pagājušā gada 24.februārī krievi zaudējuši 5655 tankus, 10 560 bruņutransportierus, 8070 lielgabalus, 919 daudzlādiņu reaktīvās iekārtas, 605 zenītartilērijas iekārtas, 324 lidmašīnas, 324 helikopterus, 6154 bezpilota lidaparātus, 1586 spārnotās raķetes, 22 kuģus un ātrlaivas, vienu zemūdeni, 10 636 automobiļus un autocisternas, kā arī 1168 specializētās tehnikas vienības.

10:14. Krievijas karaspēks uz Kijivu izšāvis astoņas ballistiskās raķetes, un tās visas notriektas, pavēstīja Ukrainas Gaisa spēki. Raķetes izšautas no ziemeļu virziena, atbilstoši provizoriskajai informācijai - no Brjanskas apgabala, teikts paziņojumā platformā "Telegram". Notriekti arī visi 18 trieciendroni "Shahed", kas nakts pirmajā pusē palaisti no Krimas.

09:16. ASV prezidents Džo Baidens uzaicinājis Ukrainas kolēģi Volodimiru Zelenski otrdien tikties Vašingtonā Baltajā namā, svētdien pavēstīja Baidena preses sekretāre Karīna Žanpjēra.

Tikšanās gaitā Baidens apliecinās ASV nelokāmo atbalstu Ukrainas tautai, teikts paziņojumā. Baidens un Zelenskis runās par "Ukrainas neatliekamajām vajadzībām" un "tālākā ASV atbalsta vitāli svarīgo nozīmi" šajā kritiskajā brīdī, norādīja Žanpjēra.

08:26. Eiropas Komisijā (EK) tiek meklēti alternatīvi risinājumi, kādā veidā kara plosītajai Ukrainai sniegt finansiālu palīdzību ar 26 Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu atbalstu bez Ungārijas, intervijā Latvijas Radio pastāstīja EK priekšsēdētājas izpildvietnieks Valdis Dombrovskis (JV).

Viņš skaidroja, ka jūnijā EK nāca klajā ar priekšlikumu par jauno atbalsta paketi Ukrainai 50 miljardu eiro apmērā dotācijās un aizdevumos no 2024. līdz 2027.gadam, un šonedēļ Eiropadome lems par šī atbalsta apstiprināšanu. Ir ļoti svarīgi, lai atbalstu minētajā jautājumā sniegtu arī Ungārija, taču pagaidām tā šo palīdzības sniegšanu bloķē, līdz ar to nav skaidrs, vai šonedēļ izdosies pieņemt pozitīvu lēmumu.

08:15. Ukrainas karavīri Hersonas apgabalā Dņepras austrumu (kreisajā) krastā turpina sauszemes operācijas, notur pozīcijas, bet pie Krinku ciema cīnās ar ienaidnieku, teikts ASV Kara studiju institūta (ISW) ziņojumā.

Ukrainas armijas ģenerālštābs paziņojis, ka Ukrainas aizsardzības spēki Dņepras austrumu krastā notur pozīcijas un šajā rajonā veic triecienus krievu pozīcijām. Savukārt Krievijas militārie blogeri apgalvo, ka kaujas notiek pie Krinku ciema (30 kilometrus uz ziemeļaustrumiem no Hersonas), un norāda, ka ukraiņu operāciju temps šajā rajonā ir stabili augsts.

07:07. Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis svētdien Buenosairesā Argentīnas prezidenta Havjera Mileja inaugurācijas ceremonijā runājis ar Ungārijas premjerministru Viktoru Orbānu. Sarunas kadri bija redzami translācijā platformā "YouTube" Argentīnas Senāta kanālā.

"Inaugurācijas gaitā ar Ungārijas premjerministru Viktoru Orbānu runāju maksimāli atklāti," vēlāk videouzrunā sacīja Zelenskis. "Un protams, par mūsu Eiropas lietām," viņš piebilda. Attiecības Ukrainas un Ungārijas starpā ir saspringtas nostājas dēļ, ko Budapešta ieņēmusi saistībā ar Krievijas iebrukumu Ukrainā.

00:10. Laikapstākļu, karadarbības un tehnisku problēmu dēļ 455 Ukrainas pilsētām nav elektroenerģijas, ziņo pravda.com.ua.