Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā \ Izglītība & Karjera

Muižnieks: Stāsts par haosu LU un cīņu par krēsliem ir nelabvēļu izdomājums

© Dāvis Ūlands/F64 Photo Agency

Stāsts par haosu un cīņu par krēsliem Latvijas Universitātē (LU) ir nelabvēļu izdomājums, šodien ārkārtas Satversmes sapulces sēdē sacīja augstskolas rektors Indriķis Muižnieks.

Viņš atgādināja, ka pirms divām nedēļām notikušajās rektora vēlēšanās viņam pietrūkušas divas balsis līdz vairākuma atbalstam, taču saņemtais balsu skaits bijis lielāks nekā konkurentam. "Balsu skaitīšanas rezultātus neviens neapšauba, ir sācies juridisks strīds par jautājuma interpretāciju," sacīja LU rektors.

Balsojums par rektora ievēlēšanu vai neievēlēšanu šodien "viennozīmīgi beigs nelabvēļu stāstus, ka universitātē ir haoss, ka universitāte nezina, ko dara, ka notiek cīņa par krēsliem", teica Muižnieks.

"Tas viss ir izdomāts. Mūsu spēkos ir šo izdomājumus šeit un tagad pārtraukt. Nelabvēlīgajai situācijai ir jābeidzas un jāatsāk darbs, lai tas netraucētu plānotajiem pasākumiem," uzsvēra rektors.

Muižnieks pauda cerību, ka Satversmes sapulces balsojuma rezultātā augstskolai būs ievēlēts rektors. "Šādi ceru ne jau tāpēc, ka rektora krēsls man pieaudzis pie kādas vietas. Es ceru, ka rezultāts būs pozitīvs, jo tas dos pārliecību un stabilitāti universitātes kolēģiem, jo aizvadītās nedēļas prasījušas daudz enerģijas," atzina rektors.

Viņaprāt, patlaban notiekošais ir bīstams augstskolas reputācijai, īpaši tādēļ, ka drīz sāksies jauno studētgribētāju uzņemšana. "Pozitīva atbilde novērsīs šodien ļoti intensīvus politikā un biznesā skanošus priekšlikumus par "kārtības" ieviešanu augstskolā. Es varu tikai teikt, ka augstskolas attīstības procesos kā daudzos demokrātiskos procesos vienmēr ir pārpratumi, vienmēr var rasties kādi negludumi, bet mēs visi kopā esam viena universitātes komanda, kas var novērst nepilnības un trūkumus," uzsvēra Muižnieks.

Kā ziņots, šodien notiek LU Satversmes sapulces ārkārtas sēde, kas sasaukta saistībā ar pretrunīgajiem augstskolas rektora vēlēšanu rezultātiem.

Kā aģentūra LETA uzzināja augstskolā, Muižnieks iepriekš izdevis rīkojumu par ārkārtas sēdes sasaukšanu, lai "stiprinātu tiesiskumu un universitātes reputāciju".

24.maijā LU Satversmes sapulcē par augstskolas rektoru ar 141 balsi atkārtoti tika ievēlēts Indriķis Muižnieks. Kopumā no 300 LU Satversmes sapulces dalībniekiem reģistrējās un balsoja 286 dalībnieki. Divi biļeteni tika atzīti par nederīgiem. Pret Muižnieku balsoja 143 dalībnieki.

Savukārt par otru kandidātu, profesoru Gundaru Bērziņu balsoja 128 dalībnieki, bet pret - 156 dalībnieki.

Šādos apstākļos vispirms no tribīnes tika paziņots, ka nav ievēlēts neviens no kandidātiem, savukārt vēlāk tika apgalvots, ka Muižnieks tomēr ir pārvēlēts rektora amatā, jo svarīgākais esot tas, ka viņam ir vairāk balsu nekā otram pretendentam, nevis tas, ka pret viņu ir vairāk balsu nekā par.

Izglītības un zinātnes ministrija izvērtēs LU rektora vēlēšanu kārtības atbilstību normatīvo aktu prasībām, mikroblogošanas vietnē "Twitter" norādīja izglītības un zinātnes ministre Ilga Šuplinska (JKP). Viņa uzsvēra, ka tas tiks darīts, ņemot vērā publiskajā telpā izskanējušo informāciju par neskaidrībām saistībā ar LU rektora vēlēšanām. Ministrija "rūpīgi izvērtēs" minēto, pirms valdībā iesniegt rīkojuma projektu par Muižnieka atkārtotu apstiprināšanu amatā.

Muižnieks ir pārliecināts, ka universitātes vadībā atkārtoti ievēlēts leģitīmi. Muižnieks aģentūrai LETA skaidroja, ka, pamatojoties uz LU Satversmes sapulces nolikumu, būtiski ir saprast, ka vēlēšanās notiek balsojums "par" nevis "pret" kandidātu. Tas nozīmē, ka, lai tiktu ievēlēts, vienam rektora amata kandidātam jāsaņem lielāks balsu skaits nekā otram amata pretendentam.

Muižnieks atzina, ka ar LU Juridisko fakultāti, kas apsver iespēju apstrīdēt rektora vēlēšanu rezultātus, ir runāts. Fakultāte solījusi sagatavot iesniegumu, kurā formulēti jautājumi, uz kuru pamata apšaubāmi vēlēšanu rezultāti.

Arī LU Satversmes sapulces priekšsēdētājs Māris Kļaviņš nesaskata nepieciešamību rīkot atkārtotas rektora vēlēšanas.

Viņš norādīja, ka sasaukt Satversmes sapulci, lai rīkotu atkārtotas rektora vēlēšanas, var gadījumos, kad notikušas kādas prettiesiskas darbības, piemēram, kļūda balsu skaitīšanā vai citas. Šī iemesla dēļ Kļaviņš uzskata, ka iespēja organizēt jaunas vēlēšanas nepastāv.

Pēc Kļaviņa paustā, liela daļa kolēģu nav apmierināti ar vēlēšanu rezultātu, tāpēc iecerēts mācībspēkam skaidrot Satversmes sapulces lēmumu. Viņš gan neizprotot kolēģu argumentus, ar kuriem tiek pausts, ka vēlēšanas nav notikušas leģitīmi.

Kļaviņš atzīmēja, ka Latvijas Universitātē ir normatīvā regulējuma hierarhija, kas nozīmē, ka akti atšķiras pēc to svarīguma. Šajā gadījumā, ņemot vērā to, ka Satversmes sapulces nolikums ir jaunāks un no Satversmes izrietošs, tas ir uzskatāms par augstāku normatīvo aktu, uz ko arī Kļaviņš balstījis savu lēmumu.

Vienlaikus Kļaviņš norādīja - ja pierādīsies, ka viņš ir pieļāvis kļūdu, interpretējot vēlēšanu rezultātu, viņš atkāpsies no Satversmes sapulces priekšsēdētāja amata.