LTV sūdzēsies EBU saistībā ar Saeimas aicinājumu saglabāt "100 g kultūras" raidlaiku

Latvijas Televīzijas (LTV) vadība plānojusi informēt Eiropas Raidorganizāciju apvienību (EBU) par starpgadījumu Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas un Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas kopsēdē, kurā LTV lūgta saglabāt raidījuma "100 g kultūras" raidlaiku.

Kā informēja LTV pašreklāmas redaktore Laura Brokāne, LTV plāno vērsties EBU, jo saskaņā ar Eiropas Padomes Ministru komitejas deklarāciju neatkarīgiem sabiedriskajiem plašsaziņas līdzekļiem ir jāpalīdz novērst varas ļaunprātīgas izmantošanas risku.

LTV ģenerāldirektors Ivars Belte norāda, ka komisija šodien ir pārkāpusi "sarkanās līnijas" un sēdes laikā ir izteikti nepārprotami norādījumi sabiedriskā medija satura veidošanā un kritizēti LTV redakcionālie lēmumi, pat nesagaidot detalizētus LTV paskaidrojumus un datu analīzi. Viņaprāt, tādējādi ir pārkāpta sabiedriskā medija redakcionālā neatkarība un LTV valdes operatīvie lēmumi programmas plānošanas jautājumos.

Šo jautājumu izvirzīšana Saeimas komisijas darba kārtībā rada nebijušu precedentu sabiedrisko mediju neatkarības apdraudējumam, jo pirmoreiz Latvijas neatkarības vēsturē tiek veikta tik atklāta iejaukšanās sabiedriskā medija operatīvā satura plānošanā, norāda LTV ģenerāldirektors. Viņš uzskata, ka šāda Saeimas komisiju rīcība var radīt draudus vārda brīvībai un neatkarīga sabiedriskā medija darbībai.

Jau ziņots, ka Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas un Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas kopsēdē Saeimas deputāti LTV vadību aicināja turpināt rādīt raidījumu "100 g kultūras" LTV 1 un saglabāt tā raidīšanas laiku plkst.19.30. Deputāti pārmeta LTV vadībai dzīšanos pēc reitingiem un kultūras nerespektēšanu.