Aptiekā aizdegas bez uzraudzības atstāts adventes vainags

Vakar kādā Smiltenes aptiekā aizdedzies bez uzraudzības atstāts adventes vainags.

Kā aģentūru LETA informēja Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) preses pārstāve Inga Vetere, svētdien pēc plkst.20 apsardzes firma saņēma signālu, ka aptiekā nostrādājusi ugunsdzēsības trauksme. Uz objektu steidzās gan apsardzes firmas darbinieki, gan ugunsdzēsēji.

Ierodoties notikuma vietā, ugunsdzēsēji konstatēja, ka aizdedzies bez uzraudzības atstāts adventes vainags, taču ugunsgrēks jau bija likvidēts. VUGD darbinieki iznesa no telpas vainaga paliekas un stikla lauskas.

VUGD kārtējo reizi aicina iedzīvotājus būt īpaši uzmanīgiem ar uguni, gaidot Ziemassvētkus, un nekādā gadījumā neatstāt bez uzraudzības iedegtas svecītes. Sevišķi piesardzīgiem jābūt tieši ar adventes vainagiem, jo tie parasti tiek veidoti no viegli degošiem materiāliem.

Lai neizceltos ugunsgrēks, pirms sveces aizdegšanas tā jāatbrīvo no visu veidu iepakojuma. Ja klāt ir pievienota lietošanas pamācība, tā noteikti jāizlasa un jāievēro. Svece vienmēr jānovieto uz nedegošas virsmas, bet nekad citu siltuma avotu tuvumā, piemēram, uz televizora, radiatora, iekurtas krāsns vai kamīna.

Novietojot aizdegtu sveci, jāpārliecinās, ka tā ir stabila un nevar apgāzties. Stabilam jābūt arī svečturim, tas jāizvēlas atbilstošs sveces lielumam un formai. Sveces nedrīkst novietot audumu, aizkaru un viegli degošu mēbeļu tuvumā. Jāuzmana, lai telpā, kur deg sveces, nerastos caurvējš. Nedrīkst pieļaut sveces liesmas nonākšanu tiešā saskarē ar dekoratīvajām sveču aplikācijām, svečturiem un stiklu, jo tas var saplīst. Pieaugušajiem jāuzmana, lai sveces neatrastos bērniem un mājdzīvniekiem pieejamās vietās.

Ugunsdzēsēji brīdina, ka želejas sveces ar iestrādātiem dekoriem tajās nav paredzētas dedzināšanai, jo šie dekoratīvie elementi var uzliesmot.

Dodoties prom no mājas un ejot gulēt, vienmēr jāpārliecinās, vai mājoklī nav atstāta iedegta svece.