Ukrainas kara 902. diena. Jaunākā informācija [papildināts 21:33]

© pixabay.com

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 2024. gada 14. augustā. Ukraina jau trešo gadu varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

21:33 Ukrainas prezidents Vladimirs Zelenskis sacīja, ka Ukrainas bruņotie spēki Kurskas apgabalā turpina virzīties uz priekšu, un stratēģiskais mērķis tiek sasniegts.

19:52 14. augusta vakarā atsevišķos Ukrainas reģionos izsludināta gaisa uzlidojuma trauksme saistībā ar ballistiko raķešu izmantošanas draudiem.

18:48 Šodien frontē notikušas 106 militāras sadursmes, no kurām lielākā daļa notiek Pokrovska virzienā.

18:24 Jūlija Bojanovska ar izsaukuma signālu "Tysha" gāja bojā 12.augustā kaujā pie Luhanskas apgabala Grekivkas ciema. Viņa dienēja "Azovas" pulka 3. atsevišķās uzbrukuma brigādes rindās. 2. septembrī meitenei būtu apritējuši 20 gadi. Tas kļuva zināms no ziņas no Bibr kopienas, kurā ietilpst Kniselo ciems, no kura bija aizstāvis.

17:52 Krievi ar dronu Harkovas apgabalā uzbrukuši medicīnas automašīnai - divi cilvēki gāja bojā Harkovas apgabala Volčanskas apkaimē Beli Kolodecas ciemā, kad Krievijas drons uzbruka medicīnas bataljona Hospitaller transportlīdzeklim.

17:23 Lietuva apsver iespējas investēt Ukrainas aizsardzības rūpniecības nozarē, piemēram, artilērijas sistēmu un bezpilota lidaparātu ražošanā, paziņoja Lietuvas aizsardzības ministrs Laurīns Kasčūns, kurš šonedēļ vizītē apmeklēja Ukrainu.

"Esam apsvēruši iespējas Lietuvai investēt Ukrainas aizsardzības rūpniecībā, kas pašlaik attīstās, un ir pozīcijas, kas interesētu gan mums, gan viņiem," Kasčūns trešdien teica ziņu aģentūrai BNS, norādot, ka no tādām investīcijām iegūtu abas puses.

Ministrs norādīja, ka iespējamās investīciju jomas ir artilērijas sistēmu "Bohdana" un bezpilota lidaparātu ražošana, arī jūras bezpilota lidaparātu ražošana.

16:57. Krievija kopš atkārtotā iebrukuma Ukrainā 2022.gada februārī ierosinājusi vairāk nekā 10 000 lietu pret cilvēkiem, kas apsūdzēti armijas "diskreditēšanā", trešdien ziņo tīmekļa izdevums "Mediazona".

Jau neilgi pēc atkārtotā iebrukuma Ukrainā Krievijā stājās spēkā kriminālkodeksa grozījumi, kas paredz līdz pat 15 gadiem ilgu cietumsodu par "viltus ziņu" izplatīšanu un armijas "diskreditāciju".

Krievijas varasiestādes par viltus ziņām pasludinājušas jebkuru informāciju, kas atklāj Ukrainā pastrādātos kara noziegumus, civiliedzīvotāju slepkavošanu, krievu ciestos zaudējumus un ukraiņu tautas pretestību iebrucējiem.

16:04. Ukraiņu ūdenslīdējs, kuru Vācijā tur aizdomās par līdzdalību gāzes vada "Nord Stream" spridzināšanā, jūlija sākumā devās prom no Polijas uz Ukrainu, paziņojusi Polijas ģenerālprokurora pārstāve Anna Adamiaka.

Polijas prokuratūra apstiprināja, ka no Vācijas puses ir saņemts Eiropas apcietināšanas orderis. Taču Polijas dienesti aizdomās turamo viņa iespējamajā dzīvesvietā neatrada.

Iepriekš tika ziņots, ka pēdējā zināmā aizdomās turamā adrese bijusi Polijā. Vairāk šeit.

15:09. Ukrainas armijas virspavēlnieks Oleksandrs Sirskis trešdien paziņojis, ka pabeigta Sudžas attīrīšana no pēdējiem krievu karavīriem un ka turpinās ukraiņu virzīšanās dziļāk Krievijas Kurskas apgabala teritorijā.

Kopš diennakts sākuma Ukrainas armija Kurskas apgabalā pavirzījusies uz priekš no kilometra līdz diviem un saņemti gūstā vairāk nekā 100 krievu karavīri, Ukrainas prezidentam Volodimiram Zelenskim ziņojis Sirskis.

Kā ziņots, Ukrainas armija uzbrukumu Kurskas apgabalā sāka 6.augustā, pārraujot krievu robežapsardzību Sudžas rajonā, bet pēc tam sākot strauju virzību arī blakus esošajās teritorijās.

14:03. Naktī uz trešdienu Ukrainas armija Kurskas apgabalā notriekusi krievu iznīcinātāju-bumbvedēju "Su-34", paziņojis Ukrainas ģenerālštābs.

Lietotnes "Telegram" kanāls "Reālais karš" izplatījis videoierakstu, kurā redzama liesmojošā iebrucēju kara lidmašīna.

Lidmašīnas notriekšanu Kurskas apgabalā, kur Ukrainas armija turpina savas operācijas, apliecinājis arī Ukrainas armijas virspavēlnieks Oleksandrs Sirskis.

13:15. Ukrainas karaspēka ieiešana Krievijas Kurskas apgabalā rada reālu dilemmu Krievijas diktatoram Vladimiram Putinam, otrdien paziņoja ASV prezidents Džo Baidens.

"Tas Putinam rada reālu dilemmu," teica Baidens žurnālistiem Ņūorleānā. "Mēs uzturam tiešus kontaktus, pastāvīgus kontaktus ar ukraiņiem," sacīja ASV prezidents. "Tas ir viss, ko es par to teikšu, kamēr [situācija] ir aktīva," piebilda Baidens, kurš iepriekš nebija publiski komentējis Ukrainas karaspēka ieiešanu Krievijas teritorijā.

Jau ziņots, ka Ukrainas karaspēks pagājušajā nedēļā iegāja Krievijas Kurskas apgabalā.

11:10. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz trešdienas rītam sasnieguši 594 400 karavīru, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs. Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 1240 iebrucēji.

10:25. Ukraiņu karavīri notriekuši 17 no 23 trieciendroniem, ko naktī uz trešdienu uz Ukrainu raidījis Krievijas karaspēks, trešdienas rītā platformā "Telegram" pavēstīja Ukrainas Gaisa spēku komandieris Mikola Oleščuks.

09:38. Krievijā Ņižņijnovgorodas apgabala Savasļeikas militārā lidlauka rajonā dzirdami sprādzieni, vēsta Krievijas "Telegram" kanāls "Astra". No šī lidlauka regulāri paceļas iznīcinātāji MiG-31 K, kas var būt bruņoti ar raķetēm "Kinžal". Rīta pusē vietējie iedzīvotāji manījuši bezpilota lidaparātus virs Veļetmas un Savasļeikas. Dronu lidojums, šaušanas un sprādziena skaņas iemūžinātas video. Šo ciemu tuvumā atrodas militārās aviācijas bāze "Savasļeika", norāda "Astra".

08:55. Krievijas Kurskas apgabala pierobežas rajonu iedzīvotāji, kas spiesti pamest savas mājas, tiks nosūtīti uz krievu okupētajām teritorijām Ukrainas Zaporižjas apgabalā, pavēstīja Kurskas apgabala gubernatora pienākumu izpildītājs Aleksejs Smirnovs. Pirmie lidojumi, lai "nogādātu cilvēkus" uz Zaporižjas apgabalu, tiks organizēti "tuvākajā laikā", pieļāva amatpersona. Smirnovs neprecizēja, kā tieši tiks nodrošināta krievu drošība reģionā, kas "dzīvo karastāvokļa apstākļos". Kā apgalvoja Smirnovs, līdz 12.augustam bija evakuēts 121 000 cilvēku.

08:20. Krievija izved daļu savu karaspēka no Ukrainas teritorijas, mēģinot organizēt atbildes reakciju uz Ukrainas armijas ofensīvu Krievijas Kurskas apgabalā, vēsta laikraksts "Wall Street Journal", atsaucoties uz ASV amatpersonām.

07:21. Ukrainas karaspēka ieiešana Krievijas Kurskas apgabalā ir labs gājiens un pavisam jauna lappuse, otrdien Kijivā tiekoties ar Ukrainas prezidentu Volodimiru Zelenski, sacīja Lietuvas aizsardzības ministrs Laurīns Kasčūns. "Ļaujiet man izteikt cieņu par jūsu rīcību ziemeļos. Lietuvas plašsaziņas līdzekļi man [agrāk] jautāja, vai es sagaidu, ka tiks pārkāptas kādas sarkanās līnijas vai kaut kas tamlīdzīgs, bet tagad es to nedzirdu. Tas ir ļoti labi, tā ir laba zīme," teica Kasčūns. "Un nākamā labā zīme būtu atļaut [Ukrainai] izmantot tāldarbības ieročus, lai trāpītu mērķiem dziļāk ienaidnieka teritorijā, un mēs to lobējam," sacīja ministrs.

00:10 "Bloomberg" ir uzzinājis, ka Ukraina nedalījās ar Rietumu partneriem ar informāciju par operāciju Kurskas apgabalā, "līdz tā nebija jau pilnā sparā".