Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā

Kabeļtelevīzijām programmu piedāvājumā būs jāietver vietējo televīziju saturs

Kabeļtelevīziju operatoriem savā programmu piedāvājumā būs jāietver attiecīgajā teritorijā strādājošo reģionālo vai vietējo elektronisko plašsaziņas līdzekļu radītais saturs, ja tie būs izteikuši šādu vēlmi.

Turklāt maksai par sniegto pakalpojumu no kabeļoperatoru puses būs jābūt pietuvinātai faktiskajām izmaksām, paredz grozījumi Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likumā, kas otrdien, 24.aprīlī, tika atbalstīti valdībā. Lai sagatavotie grozījumi stātos spēkā, tie vēl jāpieņem Saeimā.

Kā informē Elīna Balgalve, Satiksmes ministrijas Komunikācijas nodaļas vadītāja,rosinājumu vietējo elektronisko plašsaziņas līdzekļu radīto saturu ietvert kabeļoperatoru programmu piedāvājumā paredzēja Satiksmes ministrijas sagatavotais informatīvais ziņojums par zemes ciparu apraides ieviešanā gūto pieredzi un priekšlikumiem situācijas tūlītējai uzlabošanai, kas pērnā gada nogalē tika izskatīts valdībā.

Sagatavotie grozījumi arī paredz svītrot Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likuma X nodaļu "Radio datu sistēmas izmantošanas noteikumi", jo transporta kustības paziņojumu veidošana šobrīd FM diapazona radio datu sistēmā Latvijā nav aktuāla.

Tirgus, sociālo un mediju pētījumu aģentūras "TNS Latvia" dati liecina, ka Latvijas lielākajās pilsētās kabeļtelevīzija, ieskaitot interneta protokola televīziju, ir pieejama vidēji 83 % mājsaimniecību, mazākajās apdzīvotajās vietās vidēji 57.3 %, bet lauku apvidos - 27.7 %.

Šobrīd vietējo televīziju veidotie sižeti un raidījumi tiek raidīti Latvijas Televīzijas (LTV) LTV7 programmā īpaši šim mērķim paredzētos laikos.

2010.gada 1.jūnijā Latvijā tika pilnībā pabeigta pāreja uz televīzijas programmu zemes apraidi ciparformātā, Latvijas Valsts radio un televīzijas centram (LVRTC) pārtraucot visu televīzijas programmu raidīšanu analogajā sistēmā. Ciparu apraides ieviešana ir ne tikai veicinājusi jauno tehnoloģiju pieejamības un to lietotprasmes izplatību, bet arī kopumā radījusi pozitīvu dinamiku televīzijas pakalpojumu jomā, izvēles iespēju paplašināšanos, kā arī pakalpojumu un servisa kvalitātes uzlabošanos.