Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Zaķusalas TV tornim aprit 30 gadi

© F64

Šogad aprit trīsdesmit gadi kopš augstākais televīzijas tornis Eiropas Savienībā - Zaķusalas TV tornis (Rīgas radio un televīzijas stacija) - nodrošina regulāru TV un radio programmu apraidi, informē VAS Latvijas Valsts radio un televīzijas centrs.

Pirmās eksperimentālās signāla pārraides no Zaķusalas TV torņa, izmantojot pirmo jau samontēto firmas “Tesla” raidītāju,  notika jau 1985.gada 28.decembrī, taču regulāra televīzijas pārraižu translēšana 28. kanālā tika uzsākta 1986. gada decembra beigās, liecina informācija Latvijas Valsts radio un televīzijas centra mājas lapā.

Trīsdesmit darbības gados  tornis  ir vairākkārt pārsniedzis sākotnēji tam izvirzītos funkcionālos uzdevums. Tas  ne vien ievērojami palielinājis  apraides teritoriju un kvalitāti, bet arī kļuvis par mājvietu mūsdienīgiem datu centriem, kā arī savienojuma punktu teju visiem nozīmīgākajiem pašmāju un starptautiskajiem elektronisko sakaru pakalpojumu sniedzējiem.

“Tas, ka trīsdesmit gados kopš torņa uzcelšanas, TV tornis Zaķusalā  vēl ar vien ir augstākais tornis Eiropas Savienībā un trešais augstākais Eiropā, apliecina, cik inženiertehniski sarežģīta un vērienīga būve ir tornis. Tehnoloģiski TV un radio apraides nodrošināšanai  mūsdienās jau ir zudusi nepieciešamība būvēt tik augstas celtnes, tomēr augstuma vilinājums cilvēkos nav zudis. Gan Latvijā, gan visā pasaulē redzam, ka torņi vēl ar vien saglabā savu statusu pilsētvides ainavā un ir nemainīgi iemīļota tūristu apmeklējuma vieta,” uzsver LVRTC valdes priekšsēdētājs Jānis Bokta.

Pērn TV torni apmeklējuši ap 15 000 viesi. Lai gan tehnoloģiski tornī esošā infrastruktūra ir viena no mūsdienīgākajām Baltijā, publiskai apskatei pieejamās vietas  - TV torņa vestibils, skatu laukums 97m augstumā, tornim piegulošā teritorija šodien izskatās tieši tāpat kā pirms trīsdesmit gadiem. Lai pārvērstu torni un tam piegulošo teritoriju par inovatīvu tehnoloģiju un atpūtas centru, kurā apmeklētājiem tiek piedāvātas ne vien izklaides aktivitātes, bet arī iespēja interaktīvā veidā apgūt un izzināt inženierzinātnes, jau vairākus gadus LVRTC strādā pie TV torņa rekonstrukcijas projekta.

“Gan torņa lifti, gan ūdensapgādes un kanalizācijas, ventilācijas un ugunsdrošības sistēmas tehnoloģiski ir unikāli veidotas īpaši šai augstceltnei. To prototipus nav iespējas atrast nekur citur pasaulē, tāpēc torņa rekonstrukcija gan inženieriem, gan būvniekiem, gan LVRTC darbiniekiem, kas nodrošinās torņa nepārtrauktu darbību rekonstrukcijas laikā,  būs izaicinājumu pilns uzdevums,” uzsver VAS Latvijas Valsts radio un televīzijas centra valdes priekšsēdētājs  J.Bokta.

2016. gada otrajā pusē ir plānots izsludināt būvprojektu TV torņa rekonstrukcijas un tam piegulošās teritorijas labiekārtošanai. Paredzēts, ka būvprojekta izstrāde ilgs līdz pat diviem gadiem, kam sekos būvdarbi aptuveni trīs gadu garumā. Projekta īstenošanai nepieciešamo investīciju apjoms tiks precizēts pēc būvprojekta izstrādes.