Demogrāfijas apakškomisijā sāk diskusiju par vēlēšanu tiesībām nepilngadīgajiem

Saeimas Nacionālās drošības komisijas Demogrāfijas politikas apakškomisijā otrdien nebija vienprātības par ideju piešķirt vēlēšanu tiesības arī nepilngadīgiem bērniem, līdz pilngadības sasniegšanai to realizāciju deleģējot bērnu vecākiem, informē Saeimas preses centrs.

Šo ideju aizstāvēja apakškomisijas sekretārs Imants Parādnieks (Nacionālā apvienība). Viņš uzskata, ka bērns jau kopš dzimšanas brīža ir tāds pats sabiedrības loceklis kā citi un arī viņam līdz pilngadībai kaut vai pastarpināti – ar savu vecāku starpniecību – jāļauj piedalīties savas nākotnes veidošanā.

Pēc viņa teiktā, šādas diskusijas sāktas arī Vācijā, Ungārijā un Japānā. "Kamēr citi tikai runā, mēs to varam izdarīt. Latvija var kļūt par pirmo valsti pasaulē, kas atzīs balsstiesības bērniem," uzsvēra apakškomisijas deputāts.

Tomēr izskanēja arī kritisks vērtējums par šo iniciatīvu. Deputāte Silva Bendrāte ("Vienotība") atzina, ka bērnunamos dzīvojošo bērnu intereses pārstāvētas netiktu, jo nebūtu, kam deleģēt viņu balsstiesības.

Savukārt Saeimas spīkere un apakškomisijas deputāte Solvita Āboltiņa ("Vienotība") vērsa uzmanību uz problemātisku bērna balsstiesību sadalīšanu starp bērna vecākiem, kuriem turklāt iespējami pretēji politiski uzskati. Tāpat nebūtu skaidrs, kas pārstāvētu bērna balsstiesības, ja viņa māte būtu tikai 15 gadu veca, norādīja Āboltiņa.

Otrdien uz Nacionālās drošības komisijas Demogrāfijas politikas apakškomisijas sēdi aicināts arī Centrālās vēlēšanu komisijas priekšsēdētājs Arnis Cimdars, tieslietu eksperts Aivars Endziņš, Latvijas Pašvaldību savienības priekšsēdētājs Andris Jaunsleinis, konstitucionālo tiesību eksperts Egils Levits, Stratēģiskās analīzes komisijas (SAK) priekšsēdētājs Roberts Ķīlis, Latvijas Darba devēju konfederācijas vadītāja Elīna Egle, Tieslietu ministrijas pārstāvji, kā arī Saeimas Juridiskā biroja vadītājs Gunārs Kusiņš.

Tieslietu eksperts Endziņš izskanējušo ideju par papildu balsi pieaugušajiem atkarībā no bērnu skaita ģimenē vērtē kā absurdu, taču par balsstiesību došanu agrāk, iespējams, varētu diskutēt.

"Bērnu skaitam atbilstošs balsu skaits vēlēšanās – tas ir absurds, esmu kategoriski pret. Tas ir pretstatā demokrātisko vēlēšanu principiem – pamatā ir viens vēlētājs, viena balss," iepriekš uzsvēra Endziņš.

Valsts prezidenta pārziņā izveidotās SAK vadītājs Ķīlis uzskata, ka labāk vajadzētu diskutēt par tādiem variantiem, kas pasaulē jau pierādījuši ietekmi uz demogrāfiju. Piemēram, Zviedrijā izmaksā pabalstu vecākiem, ja nākamais bērns piedzimst drīz pēc pirmā.

Latvijā

11. oktobrī notika Izglītības un zinātnes ministres Andas Čakšas vizīte Aizkrauklē, kur notika tikšanās ar matemātikas skolotājiem apvienības trīsdesmitgadei veltītā konferencē, saruna ar pašvaldības pārstāvjiem, viesošanās Aizkraukles profesionālajā vidusskolā un lieliskā daudzfunkcionālā sporta laukuma apskate.

Svarīgākais