Krauze uzsver "Balticovo" izveidotās "Bovo Gas" biometāna ražotnes nozīmi

© Dmitrijs Suļžics/MN

Olu ražotāja AS "Balticovo" apakšuzņēmuma SIA "Bovo Gas" biometāna ražotne ir nozīmīgs objekts ne tikai energoneatkarībai, bet arī lauksaimniecības attīstībai, "Bovo Gas" ražotnes atklāšanā pauda zemkopības ministrs Armands Krauze (ZZS).

Viņš sacīja, ka šajā ražotnē ražos gāzi, kas ir nepieciešama visā Latvijā. Bet produkts, kas paliek pāri pēc gāzes pārstrādes, ir vērtīgs un izmantojams lauksaimniecībā kā mēslojums.

Krauze norādīja, ka speciāli ir veikti grozījumi Ministru kabineta (MK) noteikumos, lai visus šādi saražotos mēslošanas produktus varētu izmantot arī bioloģiskajā lauksaimniecībā.

Viņš skaidroja, ka valdība nākusi pretī, lai radītu jaunas iespējas visā Latvijā, tāpēc tas ir ieguldījums gan energoneatkarībā, gan Latvijas lauksaimniecības attīstībā.

AS "Balticovo" valdes loceklis, komunikācijas un attīstības direktors Toms Auškāps sacīja, ka "Bovo Gas" biometāna ražotne spēs saražot 100 000 kilovatstundas biometāna - dabas gāzes ekvivalenta gadā, kas ir vairāk gāzes nekā gadā patērē viss Bauskas novads kopā. Viņš arī sacīja, ka ar šo soli Latvijas valsts ir padarīta energoefektīvāka.

"Balticovo" uzņēmumā ir 3,5 miljoni vistas, kas gadā saražo 70 000 tonnas kūtsmēslus, tāpēc ir rasts šāds risinājums, lai kūtsmēslus izmantotu lietderīgi, norādīja Auškāps.

Klimata un enerģētikas ministrs Kaspars Melnis (ZZS) pauda, ka šis ir viens no pirmajiem projektiem Latvijā, kas pieslēgts kopējajai infrastruktūrai. Kā arī ražotnes izveide ir pienesums energodrošībai, stabilitātei, energoresursu iegūšanai un jaunām darba vietām Latvijā.

Ekonomikas ministrijas parlamentārais sekretārs Jurģis Miezainis sacīja, ka rūpnīcas atklāšana ir stāsts par vērtības saskatīšanu tur, kur citi to neredz. Viņš pauda, ka 3,5 miljoni vistas rada produktu, par kuru varētu likties, ka tam nav vērtības, bet ir uzņēmēji, kas saskatījuši tā patieso vērtību un rada produktus, kas palīdz Latvijas lauksaimniecībai un energoneatkarībai. Tāpat ražotnes izveide palīdzēs pelnīt uzņēmējiem gan Latvijā, gan ārpus tās, kā arī būt konkurētspējīgākiem, ilgtspējīgākiem, zaļākiem un sasniegt ambiciozus mērķus.

Jau ziņots, ka "Balticovo" apakšuzņēmuma "Bovo Gas" biometāna ražotnē investējis septiņus miljoni eiro, lai veicinātu efektīvu energoresursu izmantošanu un uzņēmuma ilgtspēju. "Bovo Gas" kļuvis par pirmo uzņēmumu Latvijā, kas saražoto biometānu ievada savstarpēji savienotā gāzes sistēmā.

"Balticovo" 2022.gadā strādāja ar 101,801 miljona eiro apgrozījumu, kas ir par 63,1% vairāk nekā gadu iepriekš, vienlaikus kompānijas peļņa pieauga vairākkārt un bija 6,711 miljoni eiro. Finanšu dati par 2023.gadu vēl nav publiskoti.

"Balticovo" pamatdarbība ir vistu olu, olu pulvera, olu šķidrās masas, vārītu vistu olu bez čaumalas, vārītu kapātu olu ražošana un realizācija. Uzņēmums reģistrēts 1992.gadā, un tā pamatkapitāls ir 5 370 381 eiro. Uzņēmuma lielākais īpašnieks, pēc "Balticovo" 2022.gada pārskatā minētā, ir SIA "BCO", kurai pieder 98,13% "Balticovo" akciju. Vienlaikus "BCO" kapitālā, pēc "Firmas.lv" datiem, 67% pieder Tatjanai Poplavskai, bet 33% pieder Valdim Grimzem.

"Bovo Gas" pērn strādāja bez apgrozījuma un cieta zaudējumus 45 830 eiro apmērā. Uzņēmums reģistrēts 2021.gadā, un tā pamatkapitāls ir 10 000 eiro. Uzņēmuma vienīgais īpašnieks ir AS "Grant-M", kuras patiesais labuma guvējs ir Mjitars Mhitarjans.

Svarīgākais