Otrdiena, 7.maijs

redeem Henriete, Henrijs, Jete

arrow_right_alt Latvijā

Mītiņa pret "Latvenergo" jaunajiem tarifiem rīkotāji sola lielas tautas masas

Pie Rīgas pils un Saeimas ceturtdien plānotajā mītiņā "Tautai pietiek!", protestējot pret Saeimā akceptētajiem "Latvenergo" tarifiem, varētu ierasties milzīgs skaits iedzīvotāju no visas Latvijas.

Akcijas rīkotāja Iveta Rīdere aģentūrai BNS pastāstīja, ka iedzīvotāju atsaucība piedalīties akcijā esot milzīga - ļaudis pieteikuši dalību gan dažādu organizāciju vārdā, gan kā privātpersonas. Pašlaik nevar pateikt precīzu protesta akcijas dalībnieku skaitu, taču tas būšot liels.

Atbilstoši protesta akcijas plānam tā sāksies plkst.12 pie Rīgas pils, kur paredzēts gan teikt uzrunas, gan iesniegt Valsts prezidentam adresētu rezolūciju, pieprasot atcelt elektroenerģijas tarifu pieaugumu. Pēc tam piketa dalībnieki dosies arī uz Saeimas namu, arī tur paredzēts iesniegt tādu pašu rezolūciju.

Valsts prezidents Valdis Zatlers žurnālistiem trešdien atzina, ka ir gatavs ceturtdien uzklausīt protestētājus un arī citiem varas pārstāvjiem būtu jāuzklausa viņu viedoklis.

"Es vienmēr esmu aizstāvējis cilvēku tiesības paust savu viedokli. Valsts varai viņi ir jāuzklausa, un to darīšu arī es," teica prezidents.

Zatlers arī iepriekš ir ticies ar cilvēkiem, kas plāno protestēt, un viņi ar savu uzskatu paušanu vēloties tikai to, lai valsts vara viņus uzklausītu. Protestētāju mērķis nav rīkot nekārtības, viņš norādīja.

"Ar šo akciju vēlamies vienot, nevis sašķelt sabiedrību, jo no elektroenerģijas tarifu kāpuma cietīsim mēs visi. Aicinām tautas pārstāvjus kopīgi iebilst pret paredzēto tarifu pieaugumu," iepriekš sacīja Rīdere un uzsvēra, ka pasākuma rīkošanā nav iesaistīta neviena organizācija vai politiska apvienība, bet gan individuāli sabiedrības pārstāvji.

Akcijas aktivitātēs iesaistīsies arī organizācijas "Nacionālais spēks" aktīvisti, kuri pie Saeimas noliks salauztus lietussargus, kas simbolizēs pieviltās cerības par solījumiem tā sauktajā lietussargu revolūcijā, kuras rīkošanā savulaik iesaistījās pašreizējie "Vienotības" politiķi. Organizācija "Nacionālais spēks" uzskata, ka "akcijas ietvaros jāizsaka protests pret prettautisko valdības politiku un sociālo netaisnību kopumā".

Atbalstu ceturtdien paredzētajai protesta akcijai pauž arī Latvijas Brīvo arodbiedrību savienība (LBAS), un tās dalīborganizācijas piekritušas piedalīties akcijā.

LBAS minēja, ka Eiropas Arodbiedrību konfederācija (ETUC) ir pieņēmusi lēmumu 24.martu pasludināt par Rīcības dienu, arī šogad turpinot tās akcijas, kurās arodbiedrību biedri piedalījās pagājušajā gadā. Latvijas arodbiedrības arī šogad atbalsta šīs aktivitātes, bet atsevišķus protestus nerīkos, jo piesaistās ceturtdien plānotajai akcijai "Tautai pietiek!"

Jau vēstīts, ka Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija 16.februārī atzina, ka Latvijas energokompānijas "Latvenergo" tarifu projekts ir ekonomiski pamatots, un tādējādi "Latvenergo" elektroenerģijas gala tarifs patērētājiem no 1.aprīļa pieaugs par 21%. Jaunie tarifi neskars 61% "Latvenergo" klientu, jo tos piemēros klientiem, kas gadā patērē vairāk par 1200 kilovatstundām (kWh). No 1.aprīļa visām mājsaimniecībām par pirmajām 1200 kWh būs jāmaksā līdzšinējais starta tarifs - 0,0825 lati (Ls)/kWh. Savukārt no 1201 kWh tiks piemērots pamata tarifs - 0,1074 Ls/kWh.