Otrdiena, 7.maijs

redeem Henriete, Henrijs, Jete

arrow_right_alt Latvijā

Pasažieru pārvadātāji protesta akcijā neizpildīs 21% no paredzētajiem reisiem

Pasažieru pārvadātāji protesta akcijā ceturtdien neizpildīs 21% no paredzētajiem reisiem jeb vairāk kā tūkstots reisus, trešdien intervijā LTV raidījumā "Labrīt, Latvija!" pastāstīja Latvijas Pasažieru pārvadātāju asociācijas prezidents Pēteris Salkazanovs.

Viņš atzina, ka Latvijas pārvadātāju protesta akcija nav salīdzināma ar, piemēram, Francijā vai Vācijā rīkoto. Šajās valstīs protesti pret finansējuma samazināšanu paralizē satiksmi visā valstī.

Salkazanovs stāstīja, ka dialogs ar valdību notiek jau kopš 7.marta, kad asociācija pieņēmuma lēmumu par protesta akciju un šobrīd sāpīgākais jautājums ir dotācijas nākamgad. Salkazanovs norādīja, ka samazinot dotācijas nākamajam gadam, autobusos biļešu cenas varētu pieaugt pat divas reizes un reisu skaits īpaši reģionos tiktu samazināts dramatiski.

Satiksmes ministrs Uldis Augulis stāstīja, ka šogad dotāciju samazināšanai risinājums tika atrasts. "Nākamgad ir pietiekami daudz neatrisinātu jautājumu, piemēram, par sociālā tīkla pasākumiem. Tas ir nākamā gada budžeta jautājums, kas drīzumā ir jāsāk risināt," teica Augulis. Viņš uzsvēra, ka sistēma jāsakārto tā, lai dotācijas pārvadātājiem būtu ilgtspējīgas.

Ministrs uzsvēra, ka nebūtu jādotē paralēli reisi. Pēc viņa teiktā, biļešu cenas būs atkarīgas no naftas un degvielas cenām pasaulē. Augulis pieļāva, ka degvielas cenu kāpums varētu palielināt arī biļešu cenas.

Jau vēstīts, ka valdība otrdien vienojās, ka sabiedriskā transporta pasažieri neizjutīs trīs miljonu latu konsolidāciju. Lai ne autobusu, ne vilcienu pasažierus neietekmētu papildus trīs miljonu samazinājums pasažieru pārvadājumiem, ietaupījumu valdība vienojās rast samazinot dotāciju "Pasažieru vilciens" (PV) dzelzceļa infrastruktūras maksas segšanai.

Samazinot attiecīgo subsīdiju, publiskās lietošanas dzelzceļa infrastruktūras pārvaldītājam - "Latvijas dzelzceļš" (LDz) - tiks piešķirts valsts līdzfinansējums Eiropas Savienības finansētajiem ar pasažieru pārvadājumiem saistītajiem projektiem.

Ceturtdien, 24.martā, brīdinājuma protesta akciju organizē Latvijas Pasažieru pārvadātāju asociācija sadarbībā ar Latvijas Sabiedrisko pakalpojumu un transporta darbinieku arodbiedrību, Latvijas Pašvaldību savienību un plānošanas reģioniem. Protestā pasažieru pārvadātājiem ceturtdien pievienosies arī kravu autopārvadātāji un mežizstrādātāji. Tāpat ceturtdien plānota protesta akcija pret jaunajiem Latvijas energokompānijas "Latvenergo" tarifiem.