Latvija un Ukraina apliecinājušas gatavību sadarboties digitalizācijas un inovāciju jomā

© Ģirts Ozoliņš/MN

Satiksmes ministrs Kaspars Briškens (P) un Ukrainas premjerministra vietnieks Mihailo Fedorovs trešdien forumā "5G Techritory" parakstīja Latvijas-Ukrainas digitālo memorandu, tādējādi apliecinot abu valstu gatavību sadarboties digitalizācijas, elektronisko sakaru un radiofrekvenču spektra, platjoslas interneta piekļuves infrastruktūras attīstības un inovāciju jomā.

Briškens pirms memoranda parakstīšanas sacīja, ka Krievijas iebrukums Ukrainā jau pašreiz ir radījis vairāk nekā divu miljardu eiro zaudējumus. "Tā ir ne tikai traģēdija cilvēkiem, bet arī tehnoloģiju izaicinājums," sacīja pauda.

Parakstot memorandu, abas puses apņēmušās atbalstīt Ukrainas platjoslas interneta piekļuves infrastruktūras atjaunošanu, analizēt un meklēt risinājumus platjoslas interneta piekļuves infrastruktūras modernizācijai, īstenojot ilgtspējīgu, drošu, uz cilvēkiem orientētu un iekļaujošu interneta savienojamību, veicināt integrāciju Eiropas Savienības (ES) elektronisko sakaru jomā, sniegt konsultācijas un dalīties pieredzē regulatīvā pamata izstrādē atbilstoši ES un pasaules labākajai praksei.

Vienlaikus puses vienojušās stiprināt mobilo sakaru tīklu un uzlabot tā kvalitāti Ukrainā, tostarp 5G tehnoloģiju jomā, izmantojot datu analīzi un sabiedrisko apspriešanu, atbalstīt Ukrainu starptautiskajā digitālajā vidē un piedalīties ITU, CEPT, BCO tīklā, sekmēt Ukrainas dalību ES starptautiskās tehniskās palīdzības programmās un projektos, jo īpaši Eiropas infrastruktūras savienošanas instrumentā (EISI), organizēt ekspertu un abu pušu pārstāvju kopīgus pasākumus, darba sanāksmes un tamlīdzīgi.

Tāpat memorands paredz pētīt sadarbības iespējas attiecībā uz platjoslas interneta piekļuves infrastruktūras attīstību Ukrainas dzelzceļa un autoceļu maršrutos, ņemot vērā Latvijas pieredzi ar "Rail Baltica" projektu.

Briškens "5G Techritory" forumā sacīja, ka Latvija atbalstīs Ukrainas mobilos operatorus, kā arī atbalstīs 5G tehnoloģiju ieviešanu. Vienlaikus satiksmes ministrs minēja, ka platjoslas darbību Ukrainā nepieciešams atjaunot jau tagad.

Viņš norādīja ka Latvija piedāvās savu pieredzi Ukrainas atjaunošanai, tostarp dalīsies ar pieredzi saistībā ar 5G tehnoloģiju, ņemot vērā, ka Latvija kā viena no pirmajām nodevusi 5G tehnoloģiju publiskai pieejamībai.

Tāpat plānots palīdzēt Ukrainai rast iespējas saņemt ES finansējumu.

"Ceru, ka memorands palīdzēs Ukrainai atjaunoties pēc uzvaras pār Krieviju, kas noteikti būs," sacīja Briškens.

Jau ziņots, ka Rīgā šodien un ceturtdien, 19.oktobrī, norisinās sestais tehnoloģiju forums "5G Techritory", kas pulcē tehnoloģiju speciālistus un lēmumu pieņēmējus, lai runātu, kā patlaban ir pielietojama 5G sakaru tehnoloģija.

Svarīgākais