Šogad sadales sistēmai pieslēgti aptuveni 3800 jaunu mikroģeneratoru

© pixabay.com

Elektroenerģijas sadales sistēmas operatoram AS "Sadales tīkls" pieslēgto mikroģeneratoru skaits šogad jūnija beigās pārsniedza 15 300 ar kopējo ražošanas jaudu vairāk nekā 125 megavati (MW), liecina "Sadales tīkla" publicētais Elektroapgādes apskats.

"Sadales tīkls" norāda, ka 2022.gads tika pavadīts mikroģenerācijas zīmē, bet šogad arvien straujākus attīstības tempus uzņem ražotāji ar jaudu virs 11,1 kilovata (kW) jeb saules elektrostacijas - pirmajā pusgadā atļaujas darba sākšanai saņēmušas vairāk nekā 230 elektrostacijas.

Mikroģenerācijas attīstības temps, salīdzinot ar 2022.gadu, kad bija vērojams izteikts, nepieredzēti straujš saules paneļu uzstādīšanas bums, ir stabilizējies, tomēr arvien ir salīdzinoši augsts - šogad pirmajos sešos mēnešos sadales sistēmai pieslēgti aptuveni 3800 jaunu mikroģeneratoru, norādīts apskatā.

Savukārt sadales sistēmai jau pieslēgto saules elektrostaciju skaits tuvojas 500, bet kopējā jauda pārsniedz 70 MW.

Tāpat ir pieaugusi vidējā pieslēgto elektrostaciju jauda - ja pagājušajā gadā vidējā vienas saules elektrostacijas jauda nedaudz pārsniedza 80 kW, tad šogad biežāk tiek pieteiktas būtiski jaudīgākas stacijas, vidējai jaudai pārsniedzot 140 kW.

"Sadales tīkls" prognozē, ka jau tuvā nākotnē kopējā saules ģenerācijas jauda sadales sistēmā sasniegs 200 MW - ar šādu jaudu saulainā vasaras dienā ir iespējams saražot tādu elektroenerģijas apmēru, kas atbilstu 25% no kopējā vidējā dienas elektrības patēriņa Latvijā.

"Sadales tīkls" ir valstij piederošajā "Latvenergo" koncernā ietilpstošs elektrotīkla uzturētājs un attīstītājs Latvijā. Kompānija nodrošina sadales elektrotīklu ekspluatāciju, atjaunošanu un plānveida attīstību, elektroenerģijas izlietošanas uzraudzību, zudumu samazināšanas pasākumus un elektroenerģijas uzskaiti, kā arī veic jaunu pieslēgumu izveidi.

Latvijā

Dzelzceļa "Rail Baltica" projektā ir jāņem vērā, ka privātās un publiskās partnerības (PPP) modeļa izveide ir sarežģīta un laikietilpīga, trešdien "Rail Baltica" parlamentārās izmeklēšanas komisijā sacīja Finanšu ministrijas (FM) valsts sekretāre Baiba Bāne.

Svarīgākais