Latvijas gaļas ražotājiem jaunā koronavīrusa izraisītās slimības Covid-19 ietekmē prioritāte ir turpināt ražot produkciju, nodrošināt piegādes, kā arī pārtikas aprites un darbinieku drošību, aģentūra LETA noskaidroja, aptaujājot gaļas produkcijas ražotājus.
Gaļas pārstrādes uzņēmuma "Forevers" mārketinga direktors Renārs Smikersts aģentūrai LETA teica, ka "Forevers" prioritāte arī pēc ārkārtas situācijas izsludināšanas nav mainījusies - nodrošināt gaļas produkcijas ražošanu un savlaicīgu piegādi.
Viņš teica, ka uzņēmums strādā pie savlaicīgas visu veikto pasūtījumu piegādes, tomēr nevar izslēgt piegādes grafikā ieviestas korekcijas atsevišķos gadījumos pieprasījuma un loģistikas noslodzes dēļ. Tās var ietekmēt starptautiskās piegādes un rindas, kas veidojas uz valstu robežām, jo "Forevers" lielu daļu no svaigās gaļas izejvielām iegādājas Beļģijā un Polijā.
"Esam novērojuši negatīvus signālus no atsevišķiem piegādātājiem, kuri, izmantojot situāciju, vēlas spekulēt ar piegādes cenām. Apzinoties "Forevers" sociālo atbildību, darām visu, lai ierobežotu šos efektus un tos nepieļautu. Tajā pašā laikā jāņem vērā, ka šobrīd nav pamata gaidīt gaļas produktu cenu samazinājumu, jo cūkgaļas izejvielas cenas biržās saglabājas augstā līmenī, tomēr mūsu atbildība ir darīt visu, lai cenas nekāpj bez tirgus diktēta iemesla," sacīja Smikersts.
Pēc viņa sacītā, patlaban "Forevers" produkcijas ražošana un piegāde tiek veikta kā līdz šim, bet pieprasījums pēc gaļas produkcijas nozīmīgi pieaudzis salīdzinājumā ar vidējo nedēļas patēriņu pirms ārkārtējās situācijas izsludināšanas. Pieprasītākās preču grupas ir gatavā produkcija, gaļas izstrādājumi un svaigā gaļa. HoReCa segmenta apmēri krīt, ko daļēji kompensē svaigās gaļas tirdzniecības pieaugums veikalos.
"Svaigās gaļas pieprasījuma pieaugums ir viena no izmaiņām, kuru novērojam pircēju paradumos. Tāpat pircēji daudz vairāk kā iepriekš pērk produkciju lielajos iepakojumus," pastāstīja Smikersts, daloties novērojumos, ka cilvēki vairāk gatavo mājās.
Viņš atgādināja, ka uzņēmumā ir ieviesta stingra paškontroles un uzraudzības sistēma, lai nodrošinātu drošu un nekaitīgu pārtikas apriti, veicot visa gaļas pārstrādes cikla uzraudzību - sākot ar izejvielu piegādi ražotnei līdz saražotās produkcijas piegādei uz tirdzniecības vietām. Ņemot vērā Covid-19, līdzšinējie pasākumi tiek pastiprināti, lai ievērotu vēl augstākus higiēnas un drošas pārtikas aprites standartus.
"Forevers" pārstāvis pastāstīja, ka tiek rūpīgi sekots līdzi arī darbinieku drošībai, nodrošinot visus iespējamos aizsardzības un personīgās higiēnas līdzekļus. Tie darbinieki, kuru pienākumi ļauj strādāt no mājām, to turpina darīt attālināti. "Ražošana ir viena no tām nozarēm, kas vēl pirms vīrusa apdraudējuma saskārās ar darbinieku deficītu, tāpēc uzņēmumam joprojām ir aktuālas vairākas vakances ražotnē. (..) Līdz ar ekonomikas sabremzēšanos šī varētu būt iespēja aizpildīt līdz šim tukšās darbavietas," prognozēja Smikersts.
Arī zīmola "Rīgas miesnieks" produkcijas ražotāja "HKScan Latvia" pārdošanas direktors Heino Lapiņš pastāstīja, ka pašlaik kompānijas galvenais mērķis ir nodrošināt ražošanas procesu un piegādes. Tāpat uzņēmuma uzdevums ir garantēt darbinieku drošību un veselību, tāpēc kompānija turpina stingri sekot sanitārās drošības ievērošanai ražošanā.
Pēc viņa sacītā, rūpēs par uzņēmumā strādājošo drošību kompānija pašlaik nepieņem jaunus darbiniekus, jo jauni cilvēki cehos radītu saslimšanas riskus. "HKScan Latvia" turpina sekot līdzi tam, kas notiek ar vīrusa izplatību. Covid-19 dēļ uzņēmums gan pagaidām negrasās apturēt investīcijas, taču izmaiņas situācijā var ienest zināmas korekcijas.
Lapiņš teica, ka pasūtījumu apmērs pēc uzņēmuma ražotās produkcijas pagājušās nedēļas nogalē un šīs nedēļas pirmajā pusē ir dubultojies saistībā ar pieaugošo pieprasījumu Covid-19 ietekmē. "HKScan Latvia" darbinieki strādāja virsstundas ar mērķi izpildīt pasūtījumus un nodrošināt nepārtrauktu preču piegādi klientiem. Pieprasījums joprojām ir paaugstināts Latvijā un vēl lielākā mērā - kompānijas eksporta tirgos Eiropā. Piemēram, gandrīz divas reizes pieaudzis saldētās gaļas produkcijas, īpaši, pelmeņu eksporta apjoms.
Taujāts par to, kādu iespaidu vīruss atstās uz gaļas nozari ilgtermiņā, viņš norādīja, ka pagaidām ir grūti spriest, vai un cik ilgi tāds stāvoklis saglabāsies, ļoti iespējams, ka pēc pārtikas rezervju uzkrāšanas mājās cilvēki reti apmeklēs veikalus un sekos pārdošanas kritums. Viņš arī prognozēja, ka samazināsies pieprasījums pēc gaļas produktiem, jo saskaņā ar novēroto grūti laiki sagaida ēdinātājus - jau tagad aizveras restorāni un kafejnīcas.
Pēc Lapiņa teiktā, kopumā jāpaiet zināmam laikam secinājumu izdarīšanai par Covid-19 ietekmi uz gaļas ražošanas nozari. "Mēs esam saskārušies ar situāciju, kāda līdz šim nav pieredzēta, tāpēc prognozēt vīrusa izraisīto seku ietekmi uz nozari kopumā pagaidām nav iespējams," viņš sacīja.
Jau vēstīts, ka Ministru kabinets, lai novērstu jaunā koronavīrusa radītās slimības Covid-19 radītās negatīvās sekas uz ekonomiku, otrdien, 17.martā atbalstīja virkni priekšlikumu, tostarp no valsts budžeta apmaksāt slimības lapas uzņēmumu darbiniekiem, kā arī 2020.gadā atlikt iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) avansa maksājumu un pagarināt uzņēmējiem nodokļu brīvdienas no viena gada līdz trim gadiem.
Viens no valsts atbalsta veidiem arī paredzēs, ka Covid-19 visvairāk skartajām nozarēm valsts nepieciešamības gadījumā maksās darbinieku atalgojumu 75% apmērā, nosakot maksimālos izmaksas griestus 700 eiro.