Latvija un Francija sadarbosies kosmosa pētījumos

Latvija un Francija sadarbosies kosmosa un magnetohidrodinamikas pētījumos, par to šodien tikšanās laikā vienojās izglītības un zinātnes ministre Tatjana Koķe (ZZS) un jaunā Francijas vēstniece Latvijā Šantāla Puarē.

Kā aģentūru LETA informēja izglītības un zinātnes ministres padomniece komunikācijas jautājumos Agnese Korbe, ministre vēstniecei pastāstīja par Latvijas uzņēmēju un zinātnieku iniciatīvu - mašīntulkošanas projektu "Valodu krasts", kas varētu būt nozīmīga iniciatīva Eiropas Savienības (ES) līmenī, īpaši - saistībā ar Eiropas vienotās patentu sistēmas izveidi. Par šo iespēju ministre informējusi arī ES pētniecības, inovāciju un zinātnes komisāri.

Vēstniece uzsvēra Latvijas dalību Starptautiskajā Frankofonijas organizācijā novērotājas statusā un personīgi pateicās ministrei par ieguldījumu abu valstu attiecību stiprināšanā, īpaši - saistībā ar franču valodas apguvi. Puarē uzsvēra Francijas puses ieinteresētību franču valodas apmācības turpināšanā.

Savukārt Koķe apliecināja Latvijas ieinteresētību un pastāstīja, ka no 2011./2012.mācību gada Latvijā plānots pirmo svešvalodu - vienu no ES valodām, tajā skaitā arī franču valodu, - mācīt jau no pirmās klases. Tādēļ Latvija ir ieinteresēta sadarbības stiprināšanā franču valodas apguvei, kā arī skolotāju tālākizglītības sekmēšanai. Koķe uzsvēra, ka tādejādi tiks popularizēta franču valoda Latvijā, sekmējot arī Latvijas starptautisko konkurētspēju. Puses vienojās par konkrētu sadarbību speciālistu starpā - gan saistībā ar valodas apguvi, gan saistībā ar franču valodas skolotāju tālākizglītību.

Franču valoda Latvijā ir ceturtā populārākā svešvaloda, turklāt vērojams tās apguvēju pieaugums. 2007./08.mācību gadā franču valodu apguva 1,61% no kopējā skolēnu skaita, 2008./09.mācību gadā - 1,62%, bet 2009./2010.mācību gadā - 1,81%. Vispārizglītojošajās skolās 2009./10.mācību gadā no 4098 skolēniem, kuri mācās franču valodu, 681 to apgūst kā pirmo svešvalodu, 2258 skolēni - kā otro, 1142 - kā trešo, bet 17 skolēni - kā ceturto svešvalodu.

Latvijai un Francijai līdz šim ir bijušas labas attiecības un veiksmīga sadarbība valodas, izglītības un zinātnes jomā, tādēļ ministre un vēstniece vienojās par sadarbības turpināšanu.

Vēstniece atzīmēja Latvijas sabiedrības augsto uzticēšanās līmeni izglītības iestādēm, par ko liecina SKDS aptaujas dati, proti, izglītības iestādes uzticēšanās ziņā ir pirmajā vietā, ko apliecinājis 70,1% iedzīvotāju. Vēstniece uzsvēra, ka tas ir arī īpašs ministres nopelns. Koķe atzina, ka, uzticoties skolai, Latvijas sabiedrība apliecina uzticību savai nākotnei, kas rada stipru pamatu turpmākai dzīvei.

Vienlaikus šie dati, kā uzsver ministre, ir nozīmīgs arguments sarunās ar starptautiskajiem aizdevējiem un 2011.gada valsts budžeta veidošanas gaitā, jo uzticēšanos izglītības iestādēm apliecinājusi lielākā daļa Latvijas iedzīvotāju. Tāpat ministre ir pateicīga izglītības jomā strādājušiem par sabiedrības uzticēšanos skolām.

Koķe pauda Latvijas interesi sadarbības turpināšanā un padziļināšanā ar Franciju augstākās izglītības un zinātnes jomā, īpaši uzsverot abu valstu pētnieku sadarbību. Koķe pastāstīja par tuvākajā laikā plānotajiem pasākumiem saistībā ar Latvijas zinātnes infrastruktūras uzlabošanu, kam paredzēti vairāk nekā 100 miljoni latu.

Svarīgākais