Zinātnieki atklājuši kādu negaidītu efektu no olīveļļas lietošanas

© Pixabay.com

Jaunā pētījumā zinātnieki ir atklājuši kādu olīveļļas lietošanas efektu, raksta “Sciencealert”.

Diēta, kurā ir daudz augļu, riekstu un dārzeņu, ir ļoti labvēlīga cilvēkiem, kuriem ir sirds slimību risks, jo tā palīdz samazināt ķermeņa tauku līmeni. “Labo” tauku un eļļu iedarbība ir bijusi zināma jau sen, bet jaunā eksperimentā, kurā piedalījās 40 cilvēki vecumā no 18 līdz 79 gadiem, tika izmēģināti divi šādas diētas varianti.

Pirmais ietvēra olīveļļas papildu patēriņu četru tējkarošu apjomā, bet otrs diētas veids parezēja minimālu šīs eļļas lietošanu uzturā.

Abas diētas uzrādīja labus rezultātus - eksperimenta dalībnieki uzlaboja savus kardiometaboliskos profilus.

Tomēr tika atklāts interesants efekts - konsekvents olīveļļas samazinājums uzturā izraisīja tā dēvētā “sliktā” holesterīna līmeņa pazemināšanos. Pēc zinātnieku domām, piesātinātie tauki, kas nelielos daudzumos atrodami neapstrādātā augstākā labuma olīveļļā, veicina holesterīna līmeņa paaugstināšanos, kas, savukārt, palielina miokarda infarkta un insulta iespējamību. Abas diētas uzlaboja vielmaiņu, bet tā, kas ietvēra nelielu olīveļļas daudzumu, veicināja ātrāku lipīdu un attiecīgi "sliktā" holesterīna samazināšanos, sacīja zinātnieki.

Svarīgākais