Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā

Čalovskis aicina publiskot visu negodīgo VID ierēdņu sarakstu

© manabalss/ekrānšāviņš

Kā liecina informācija, atrodama sabiedrības iniciatīvu portālā "Manabalss.lv", sākta parakstu vākšana, lai panāktu visu negodprātīgo Valsts ieņēmuma dienesta (VID) un arī citu valsts iestāžu ierēdņu sarakstu publiskošanu.

“6. aprīlī premjerministrs Māris Kučinskis vienojās ar finanšu, iekšlietu un tieslietu ministriem par to, ka negodprātīgās darbībās pieķertie darbinieki tiks pārvesti uz citām valsts struktūrām, kuras nav saistītas ar nodokļu dienestu. Es uzskatu, ka sabiedrībai un nodokļu maksātājiem ir tiesības zināt, par kādiem pārkāpumiem ierēdņi tika atzīti par negodprātīgiem, un šādos gadījumos, kad runa ir par krimināliem noziegumiem, tos jānodod tiesāšanai, lai viņi atbildētu likuma priekšā. Latvijā nedrīkst būt cilvēki, kuri stāv pāri likumam, it īpaši to vidū, kuru pienākums ir skatīties, lai šis likums tiktu ievērots.

Latvijas Republikas likumos nav tāda jēdziena - negodprātīgs, tādēļ aicinu deputātus skaidri definēt šo terminu, noteikt kādos gadījumos amatpersonai tiek piešķirts negodprātīgas personas statuss, un kādi pasākumi var tikt piemēroti personām, kurām ir piešķirts šis statuss. Ņemot vērā, ka jau šobrīd apsūdzība negodprātībā tiek izmantota kā represīvs mehānisms, kurš ir vērsts pret nevēlamiem darbiniekiem, un kura būtība nav skaidra ne sabiedrībai, ne ierēdņiem, ne atbildīgajām iestādēm. Aicinu deputātus veikt izmaiņas likumdošanā, ar kuru saskaņā visi VID, kā arī citu valsts iestāžu ierēdņu vārdi, kuri tika pasludināti par negodprātīgiem, tiktu publiskoti izdevniecības "Latvijas Vēstnesis" oficiālajā mājas lapā, norādot par kādu pārkāpumu ierēdnis tika atzīts par negodprātīgu. Kā arī aicinu Saeimas deputātus kontrolēt, lai šie ierēdņi, kuriem tika piešķirts negodprātīgas personas statuss kriminālu noziegumu dēļ ( it īpaši kukuļņemšanas dēļ), tiktu izdoti tiesāšanai un saņemtu likumā paredzēto sodu.

Negodprātīgo ierēdņu vārdu publiskošana palīdzēs sakārtot valsts struktūrveidojošo iestāžu aprindas, samazināt korupcijas līmenī Latvijā, kā arī pasargāt godprātīgus ierēdņus no iestādes vadības spiediena, kura var atzīt darbinieku par negodprātīgu personisku iemeslu dēļ. Līdz ar to varēs skaidri saprast par ko ierēdņiem piešķirts negodprātīgā statuss - kukuļņemšanas dēļ vai iestādes iekšējās kārtības pārkāpumu dēļ, kā piemēram, smēķēšanu aizliegtās vietās, darba laika kavēšanu, vai darba vietas dress-koda neievērošanu,” par iniciatīvas aktualitāti teikts vietnē manabalss.lv