RECENZIJA: Robert Plant, "Lullaby And... The Caeseless Roar”

© publicitātes

Šā mēneša centrālā ziņa bija par iespējamo «Led Zeppelin» apvienošanos. Proti, ekscentriskais miljardieris Ričards Brensons piedāvājis bijušajiem šīs grupas dalībniekiem 500 miljonus mārciņu par atkalapvienošanos zem „Led Zeppelin” karoga un 35 koncertiem 3 pilsētās, bet vokālists Roberts Plānts pēc 48 stundas ilgām pārdomām teicis savu stingro „nē”.

Ko šajā brīdī par viņu padomāja šādam piedāvājumam „uz sitiena” piekritušie pārējie „cepelīni”, atliek vien minēt, taču jādomā, ka Plānts žagojās ilgi un dikti... Plāntam gan droši vien tas kā pīlei ūdens, jo viņš turpina rāmi kuģot uz priekšu savās sologaitās, kas turpinās jau no 1982. gada. Pēdējos gados Plānts bija aizrāvies ar amerikāņu kantrimūziku (2007. gadā klajā nākušajam kopdarbam ar „bluesgrass” dziedātāju Elisoni Krausu, diskam „Raising Sand” nudien nebija ne vainas), taču tagad mūziķis no štatiem pārcēlies atpakaļ uz Britu salām un mitinās kaut kur Velsas apkaimē, kas acīmredzami jeb ausīmdzirdami atspoguļojies arī viņa mūzikā: pēc skaita desmitais Plānta soloalbums ieturēts ķeltu mūzikas noskaņās. Tiesa, ir arī pa kādam afrikāņu mūzikas piesitienam, pie kā lielā mērā ir „vainojams” Džuldē Kamarā (Juldeh Camara) – mūziķis no Gambijas, kurš iespēlējis dažādus īpatnējus instrumentus. Plānta pavadošais sastāvs apvienots zem nosaukuma „The Sensational Space Shifters”, un tajā ir manāmi daudzi pazīstami vārdi, piemēram, grupas „Cast” ģitārists Laiems Taisons vai triphoperu „Massive Attack” koncertu taustiņnieks Džons Bagots, arī pārējie nav nekādi mūzikas skolu audzēkņi.

 

PAR. Maģiska, meditatīva un mazliet psihedēliska, taču jebkurā gadījumā domāt liekoša mūzika. Labākie skaņdarbi – ēteriskā „Embrace Another Fall” un hipnotiskā „Turn It Up”. Mūzikas kritiķi par šo darbu ir sajūsmā un savos vērtējumos punktus, balles un zvaigznītes netaupa. Tas arī pelnīts.

 

PRET. Kaut kā visus šos vecos „zaurus” agri vai vēlu pavelk uz tautas mūzikas motīviem – Stings, Ričijs Blekmors, Pīters Geibriels, arī Roberts Plānts un citi. Nav slikti, taču – tie ir viņu tautas mūzikas motīvi, mums tos pagrūti saprast. Un pagrūti šādu mūziku „sagremot”. Protams, nav jau nekāds „šipotrebs”, kas tendēts uz plašām tautas masām – tas gan...

 

* Materiāls tapis sadarbībā ar mūzikas veikalu „Randoms”.

Latvijā

Aizvakar, 1. oktobrī, policijā saņemta informācija, ka Ventspilī, pa pilsētas centru pārvietojas vīrietis ar ierocim līdzīgu priekšmetu, pēc kā viņš aizturēts. Valsts policijā par notikušo uzsākts kriminālprocess un noskaidrots, ka viņš pirms aizturēšanas sašāva ēkas logu. Šodien vīrietim piemērots drošības līdzeklis – apcietinājums, informē Valsts policija.

Svarīgākais