Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

No sēņošanas un ogošanas ienākumiem līdz 2845,74 eiro nav jāmaksā IIN

© f64

Tie ogotāji, sēņotāji un savvaļas ārstniecības augu un ziedu vācēji, kuru ienākumi no šīs nodarbes gada laikā nepārsniedz 2845,74 eiro, var nereģistrēties kā saimnieciskās darbības veicēji, informē Valsts ieņēmumu dienests (VID).

Tomēr šiem iedzīvotājiem ir jāveic uzskaite par gūtajiem ienākumiem, tas ir, no viņa gūtajiem ieņēmumiem ir jāatskaita izdevumi, kas radušies sēņošanas, ogošanas vai savvaļas ārstniecības augu un ziedu vākšanas gaitā. Tas ir jādara tādēļ, ka gadījumos, kad ienākumi no minētās darbības pārsniedz 2845,74 eiro gadā, tiem tiek piemērots iedzīvotāju ienākuma nodoklis (IIN).

Ja ienākumi no sēņošanas, ogošanas vai savvaļas ārstniecības augu un ziedu vākšanas kopā ar ienākumiem no lauksaimnieciskās ražošanas un lauku tūrisma pakalpojumu sniegšanas pārsniedz 2845,74 eiro gadā, tie ir apliekami ar IIN. Tādējādi ogotājs un sēņotājs, saņemot ar IIN apliekamus ienākumus, kas pārsniedz 2845,74 eiro gadā, pats aprēķina un iemaksā budžetā IIN, iesniedzot gada ienākumu deklarāciju. Tas nozīmē, ka par 2014.gadā gūtajiem ienākumiem no sēņošanas, ogošanas vai savvaļas ārstniecības augu un ziedu vākšanas, ja tie gada laikā pārsniedz 2845,74 eiro, laikā posmā no 2015.gada 1.marta līdz 1.jūnijam jāiesniedz VID gada ienākumu deklarācija.

Plašāka informācija par gada ienākumu deklarācijas aizpildīšanu un iesniegšanas iespējām VID pieejama VID mājaslapā "www.vid.gov.lv" sadaļā "Gada ienākumu deklarācija".

No 1.jūnija, lai pieslēgtos VID Elektroniskās deklarēšanas sistēmai, vairs nav jāslēdz līgums ar VID, bet ikviens var kļūt par EDS lietotāju, izmantojot portāla "www.latvija.lv" piedāvātos autentifikācijas līdzekļus, Pilsonības un migrācijas pārvaldes izsniegto eID viedkarti vai VAS "Latvijas Valsts radio un televīzijas centra" izsniegto elektronisko paraksta viedkarti.

VID atzīmē, ka visos gadījumos, kad fiziska persona iepērk ogas vai citas dabas veltes, tai jābūt reģistrētai kā saimnieciskās darbības veicējai. Savukārt, ja fiziska persona iepērk ogas juridiskas personas vārdā, tai jābūt darba attiecībās ar šo juridisko personu.

Dabas velšu iepircējam, izmaksājot skaidru naudu par ogu un sēņu iepirkšanu, jākārto izmaksu saraksts, kurā tiek norādīta informācija par ogotāju un sēņotāju (fiziskās personas vārds, uzvārds un personas kods), nododamo preci (nosaukums, mērvienība un daudzums) un izmaksājamo skaidrās naudas summu (vārdos un ciparos).

VID aicina ogotājus un sēņotājus noteikti pievērst uzmanību tam, vai dabas velšu iepircējs dod parakstīties izmaksu sarakstā, vai tajā norādītie dati par viņu ir korekti, vai izmaksu sarakstā norādītā informācija atbilst faktiski nodoto ogu vai sēņu daudzumam, kā arī, vai izmaksu sarakstā norādītā skaidrās naudas summa atbilst faktiski izmaksātajai.

Izmaksu sarakstā norādītā informācija ir svarīga ne tikai dabas velšu iepircēja izmaksu aprēķināšanai, bet arī pašai fiziskajai personai, lai aprēķinātu gūto ienākumu un pierādītu iztikas līdzekļu izcelsmi gadījumos, ja VID lūgs sniegt informāciju par ienākumiem.

VID vērš uzmanību, ka dabas velšu iepircējam (ienākuma izmaksātājam) nodoklis izmaksas vietā nav jāietur, bet līdz taksācijas gadam sekojošā gada 1.februārim (par 2014.gadu - līdz 2015.gada 2.februārim) jāiesniedz VID paziņojums par fiziskai personai izmaksātajām summām.

Paziņojums nav jāiesniedz gadījumos, kad ogotājam vai sēņotājam taksācijas gada laikā izmaksātā neapliekamo ienākumu summa ir bijusi mazāka par četrkāršotu mēneša neapliekamo minimumu jeb 300 eiro.