Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Ekonomika \ Latvijā

"Pamatīgs robs maciņam!" Ogotāji ir sašutuši par šī gada ražu

© Foto: Andrejs Strokins/F64

Raidījums “360TV ZIŅneši” devušies uz sarunu ar ogotājiem – lielai daļai cilvēku meža veltes – tostarp ogas – ir vienīgais ieņēmumu avots, bet šā gada vasara ar lielo sausumu ir darījusi savu un ogu nav daudz.

Ogotāja Inguna no Madonas atzīst, ka pirms dažiem gadiem, viņas peļņa bija sasniegusi tūkstošus.

Pāris gadus atpakaļ, mana lielākā peļņa bija 3000 eiro, divu mēnešu laikā, un es neogoju katru dienu, un tā nav visa diena.”

Labā ražas gadā puslitru spainīti ar meža veltēm var salasīt līdz četrdesmit minūtēm, taču šogad lasīšanas laiks var aizņemt vairāk nekā stundu.

Sliktās ražas dēļ Baltijā vadošais ogu uzpircējs “Pharmeko Lettland” šovasar ir slēdzis visus ogu nodošanas punktus, ogas iepērkot no Ukrainas, Rumānijas un Zviedrijas. Uzņēmuma pārstāve Sigita Krusiete atzīst, ka kopš 2018. gada, kad esam atvērušies šis ir pirmais gads, kad pilnīgi nekā nav. Mēs esam spiesti "palīst zem cenām", kas ir visā Eiropā un pasaulē.”

Paši ogotāji atzīst, ka šis gads viņu budžetos ir radījis lielu robu, jo arī pircēji nav gatavi maksāt tirgus cenu, bieži vien neapzinoties, ka pie šā brīža apstākļiem, cena ir par zemu, lai ogotājs būtu plusos.