Pretēji viedokļi, cik ilgi sievietei domāt pirms aborta

Turpinoties diskusijām par pārdomu laika pagarināšanu pirms grūtniecības pārtraukšanas, pretēji domājošās puses ieņem stingru pozīciju.

Seksuālās un reproduktīvās veselības likumam, kuru pašlaik izskata Saeimas Sociālo un darba lietu komisija, iesniegti priekšlikumi pagarināt pārdomu laiku pirms aborta veikšanas no 72 līdz 120 stundām, kā arī noteikt obligātu konsultāciju gadījumā, ja sieviete vēlas ar abortu pārtraukt pirmo grūtniecību.

Veselības ministrijas (VM) atzinumā Saeimai teikts, ka sieviete pati konkrētā situācijā var izvērtēt visus par un pret un pieņemt lēmumu par grūtniecības pārtraukšanu. Konsultācijas sniegšana pirms grūtniecības pārtraukšanas ir atbalstāma, taču tai jābūt brīvprātīgai. «Iebilstam, ka šāda konsultācija tiek noteikta kā obligāta,» uzsver VM speciāliste Inese Arzova. Ikvienai sievietei, kura vēlas, jābūt iespējai konsultēties, taču tā nedrīkst būt obligāta, jo tās mērķis būtu sniegt atbalstu, nevis piespiedu kārtā viņu pārliecināt saglabāt grūtniecību. Arī uz pārdomu laika pagarināšanu pirms grūtniecības pārtraukšanas, kā to rosina vairāki Saeimas deputāti, VM raugās skeptiski, jo jau pašlaik pārdomu laiks ir noteikts – 72 stundas, bet sieviete var domāt tik ilgi, cik vēlas. VM arī norāda, ka pagarināts obligātais pārdomu laiks var ietekmēt laiku, kad sieviete veic abortu, proti, jo vēlāk viņa to dara, jo lielāks risks saņemt drošu un legālu grūtniecības pārtraukšanas procedūru. Pēc 12. grūtniecības nedēļas aborts nav atļauts.

Latvijas Ginekologu un dzemdību speciālistu asociācijas pārstāve, Latvijas Universitātes asociētā profesore Ilze Vīberga saka: asociācija neatbalsta ilgāku pārdomu laiku, jo sievietes, vēršoties pie ārsta, jau ir pieņēmušas lēmumu. Tāpat asociācija iebilst pret obligātām konsultācijām (iepriekš ginekologi jau atzinuši, ka visbiežāk nemaz nevar noteikt, vai sievietei ir pirmā vai cita grūtniecība, līdz ar to šādam noteikumam – obligāta konsultācija pirmajā grūtniecībā – neesot jēgas).

Priekšlikumu paildzināt pārdomu laiku stingri aizstāv Krīzes grūtniecības centrs. Tā vadītāja Judīte BriedeJureviča uzskata: lēmums par abortu tiek pieņemts apmulsuma brīdī, un saskaņā ar pētījumiem 57 procenti sieviešu varētu mainīt savu viedokli – ja bērna tēvs iejauktos vai arī ja ar sievieti izrunātos mediķis vai cits profesionālis. «Ārsts nevar 20 minūtēs uzzināt par sievieti, kādi ir viņas apstākļi, motivācija, bet konsultācijā, kas ilgst stundu, to var,» saka J. BriedeJureviča. «Cik bieži mēs runājam ar sievietēm, kuras dienu, gadu vai 30 gadus pēc aborta joprojām izjūt sekas un saka: ja es būtu to zinājusi...

Svarīgākais