Pasauli pievelk gadžeti

PROTOTIPS DARBOJAS. AirDog idejas autors Edgars Rozentāls savas idejas prototipu var nodemonstrēt darbībā. Ap roku aplikta rokassprādze, no kuras tiek raidīts signāls lidojošajam robotam © Publicitātes foto

Latvijā radītam bezpilota lidaparātam AirDog, kas spēj sekot un reizē filmēt sportistus vai jebkuru citu objektu, kolektīvās finansēšanas vietnē Kickstarter līdz vakardienai bija savākti 735 897 ASV dolāri. Šai idejai bija noticējuši 804 cilvēki. Tajā pašā laikā Latvijas iedzīvotāju vēlme radīt dokumentālu filmu par Latviju angļu valodā, kas prasītu 7000 eiro, naudas devējus atstāj vienaldzīgus.

Latvijas uzņēmuma SIA Helico Aerospace Industries radītais bezpilota lidaparāts AirDog spēj autonomi sekot sportistam un filmēt to ar GoPro sporta kameru. Sākotnēji lidaparāta – robota radītāji vēlējās savākt 200 000 ASV dolāru, taču jau vakar šis mērķis bija pārsniegts gandrīz četras reizes. Šobrīd AirDog komandas plāni kļuvuši vēl ambiciozāki – viņi cer savākt miljonu dolāru, reizē solot lidaparātam iestrādāt sistēmu, kas ļaus izvairīties no šķēršļiem.

Aparāta radītāji apgalvo, ka tas ir pirmais šāda veida produkts pasaulē, proti, kas nodrošina pilnvērtīgu bezpilota sekošanas un filmēšanas funkciju vienlaikus. Taču jau 2012. gadā šajā pašā vietnē startēja projekts Universal air R10, kas arī bija ierīce, kas spēj sekot un filmēt kādu konkrētu lietotāju. Toreiz Universal air R10 savāca 220 000 ASV dolāru, kas 14 reižu pārsniedza projekta iesniedzēju plānus.

Gandrīz vienlaikus ar AirDog kolektīvās finansēšanas vietnē Kickstarter jūnijā tika ievietots projekts Hexo+. Tas ir savācis vairāk nekā vienu miljonu ASV dolāru. Tehnoloģiju eksperti pasaulē jau paspējuši salīdzināt abus šos produktus. Viņuprāt, par labu AirDog liecina tas, ka prototips darbojas un ir izmēģināms. BBC žurnālista mēģinājums to testēt gan beidzās ar lidaparāta nokrišanu. Tiesa, vainīgs bijis testētājs, kurš nospiedis nepareizo podziņu. Savukārt Hexo+ piekritēji uzsver tā izdevīgāko cenu – tas esot divas reizes lētāks nekā AirDog. Tāpat Hexo+ esot aerodinamiskāks dizains. Hexo+ ir arī divi papildu rotori, kas nodrošina lielāku stabilitāti, un tas spēj lidot 15 minūšu bez papildus uzlādes ar ātrumu 72 kilometri stundā. AirDog maksimālais ātrums ir 65 kilometri stundā, un tas ar vienu uzlādi spēj nolidot 10 līdz 20 minūšu. Atšķirīgs starp abiem projektiem ir tas, ka sekošanai izmanto aprocē iestrādātu raidītāju, Hexo+ šim mērķim izmanto viedtelefonu. AirDog savu izstrādājumu sola tirgū izlaist šā gada novembrī, Hexo+ nākamā gada aprīlī.

Kickstarter vietnē startējuši vairāki projekti no Latvijas. Veiksmīgs tā iesniedzējam bija arī 3D printera projekts, kas savāca 40 000 ASV dolāru – astoņas reizes vairāk nekā projekta iesniedzēju noteiktais mērķis. Arī citā līdzīgā kolektīvo investīciju portālā šis projekts piesaistījis uzmanību un šai idejai tika piesaistīts finansējums 55 751 ASV dolāra vērtībā.

Kolektīvo investīciju portālā IndieGoGo nule kā startēja projekts Dimple, kura ideja dzimusi Latvijā. Tā ir neliela uzlīme ar četrām pogām, kas ļauj Android ierīcēm – telefoniem vai planšetdatoriem – pievienot papildu funkcionalitāti. Katrā no šīm pogām var iestatīt vienu vai vairākas funkcijas. Tas atbrīvo lietotāju no nepieciešamības katru reizi, kad nepieciešams, atvērt kādu aplikāciju, ieslēgt telefonu un meklēt tajā attiecīgo lietotni. Šīs podziņas varot sataustīt ar tausti, kas atvieglos to lietošanu, piemēram, autovadītājiem un arī vājredzīgiem cilvēkiem. Ideja savāca 87 125 ASV dolārus sākotnēji cerēto 43 000 ASV dolāru vietā.

IndieGoGo ievietota arī Latvijas iedzīvotāju vēlme veidot filmu par Latviju angliski, taču nevienam šī ideja nešķita saistoša. Arī Latvijas deju kolektīva lūgums pēc palīdzības tautas tērpu iegādei vai jaunu uzņēmēju ideja ražot speciālas ziepes bērniem pasauli atstāj vienaldzīgu. Tāpat neskaitāmie lūgumi pēc materiālās palīdzības.

Latvijā radītam bezpilota lidaparātam AirDog, kas spēj sekot un reizē filmēt sportistus vai jebkuru citu objektu, kolektīvās finansēšanas vietnē Kickstarter līdz vakardienai bija savākti 735 897 ASV dolāri. Šai idejai bija noticējuši 804 cilvēki. Tajā pašā laikā Latvijas iedzīvotāju vēlme radīt dokumentālu filmu par Latviju angļu valodā, kas prasītu 7000 eiro, naudas devējus atstāj vienaldzīgus.

Latvijas uzņēmuma SIA Helico Aerospace Industries radītais bezpilota lidaparāts AirDog spēj autonomi sekot sportistam un filmēt to ar GoPro sporta kameru. Sākotnēji lidaparāta – robota radītāji vēlējās savākt 200 000 ASV dolāru, taču jau vakar šis mērķis bija pārsniegts gandrīz četras reizes. Šobrīd AirDog komandas plāni kļuvuši vēl ambiciozāki – viņi cer savākt miljonu dolāru, reizē solot lidaparātam iestrādāt sistēmu, kas ļaus izvairīties no šķēršļiem.

Aparāta radītāji apgalvo, ka tas ir pirmais šāda veida produkts pasaulē, proti, kas nodrošina pilnvērtīgu bezpilota sekošanas un filmēšanas funkciju vienlaikus. Taču jau 2012. gadā šajā pašā vietnē startēja projekts Universal air R10, kas arī bija ierīce, kas spēj sekot un filmēt kādu konkrētu lietotāju. Toreiz Universal air R10 savāca 220 000 ASV dolāru, kas 14 reižu pārsniedza projekta iesniedzēju plānus.

Gandrīz vienlaikus ar AirDog kolektīvās finansēšanasvietnē Kickstarterjūnijātika ievietots projekts Hexo+. Tasir savācis vairāk nekā vienu miljonu ASV dolāru. Tehnoloģiju eksperti pasaulē jau paspējuši salīdzināt abus šos produktus. Viņuprāt, par labu AirDog liecina tas, ka prototips darbojas un ir izmēģināms. BBC žurnālista mēģinājums to testēt gan beidzās ar lidaparāta nokrišanu. Tiesa, vainīgs bijis testētājs, kurš nospiedis nepareizo podziņu. Savukārt Hexo+ piekritēji uzsver tā izdevīgāko cenu – tas esot divas reizes lētāks nekā AirDog. Tāpat Hexo+ esot aerodinamiskāks dizains. Hexo+ ir arī divi papildu rotori, kas nodrošina lielāku stabilitāti, un tas spēj lidot 15 minūšu bez papildus uzlādes ar ātrumu 72 kilometri stundā. AirDog maksimālais ātrums ir 65 kilometri stundā, un tas ar vienu uzlādi spēj nolidot 10 līdz 20 minūšu. Atšķirīgs starp abiem projektiem ir tas, ka sekošanai izmanto aprocē iestrādātu raidītāju, Hexo+ šim mērķim izmanto viedtelefonu. AirDog savu izstrādājumu sola tirgū izlaist šā gada novembrī, Hexo+ nākamā gada aprīlī.

Kickstarter vietnē startējuši vairāki projekti no Latvijas. Veiksmīgs tā iesniedzējam bija arī 3D printera projekts, kas savāca 40 000 ASV dolāru – astoņas reizes vairāk nekā projekta iesniedzēju noteiktais mērķis. Arī citā līdzīgā kolektīvo investīciju portālā šis projekts piesaistījis uzmanību un šai idejai tika piesaistīts finansējums 55 751 ASV dolāra vērtībā.

Kolektīvo investīciju portālā IndieGoGo nule kā startēja projekts Dimple, kura ideja dzimusi Latvijā. Tā ir neliela uzlīme ar četrām pogām, kas ļauj Android ierīcēm – telefoniem vai planšetdatoriem – pievienot papildu funkcionalitāti. Katrā no šīm pogām var iestatīt vienu vai vairākas funkcijas. Tas atbrīvo lietotāju no nepieciešamības katru reizi, kad nepieciešams, atvērt kādu aplikāciju, ieslēgt telefonu un meklēt tajā attiecīgo lietotni. Šīs podziņas varot sataustīt ar tausti, kas atvieglos to lietošanu, piemēram, autovadītājiem un arī vājredzīgiem cilvēkiem. Ideja savāca 87 125 ASV dolārus sākotnēji cerēto 43 000 ASV dolāru vietā.

IndieGoGo ievietota arī Latvijas iedzīvotāju vēlme veidot filmu par Latviju angliski, taču nevienam šī ideja nešķita saistoša. Arī Latvijas deju kolektīva lūgums pēc palīdzības tautas tērpu iegādei vai jaunu uzņēmēju ideja ražot speciālas ziepes bērniem pasauli atstāj vienaldzīgu. Tāpat neskaitāmie lūgumi pēc materiālās palīdzības.

Kultūra

Cīrihes kinofestivāls (ZFF) ceturtdien paziņoja, ka ir atteicies no plāniem publiski izrādīt Krievijas režisores, Kremļa propagandas kanāla "Russia Today" ilggadējās sadarbības partneres Anastasijas Trofimovas propagandas filmu "Russians at war" ("Krievi karā"), kā iemeslu minot "drošības apsvērumus".