Otrdiena, 16.aprīlis

redeem Alfs, Bernadeta, Mintauts

arrow_right_alt Izklaide \ Mūzika

RECENZIJA. Grey Daze “The Phoenix”

© Publicitātes foto

Ik pa laikam ir ļoti svētīgi piestaigāt uz mūzikas veikalu “Randoms” – ne tikai tāpēc, lai atcerētos, kā fiziskā formātā izskatās CD un plates, kā arī aplūkotu veikala plauktos esošās novitātes, bet arī tāpēc, lai pārmītu kādu vārdu ar veikalā strādājošajiem, kuri mūzikā ir tiešām kompetenti. Lūk, tieši šādā veidā apskatnieks tika pie vēsts par kaut kā garām pasprukušo, bet šajā veikalā esošo grupas “Grey Daze” albumu “The Phoneix”, kas ir tā vērts, lai par to pastāstītu sīkāk.

Amerikāņu grandža un alternatīvā roka grupa “Grey Daze” ir pāragri mūžībā aizgājušā “Linkin Park” vokālista Čestera Beningtona pirmais (vai vismaz zināmākais) sastāvs. “The Phoenix” ir tās ceturtais albums, bet šis ir īpašs ar to, ka tajā apkopoti abos pirmajos grupas albumos “Wake Me” (1994) un “…No Sun Today” (1997) iekļautie gabali ar atjaunotu instrumentālo daļu un remāsterētām Beningtona vokālajām partijām. Arī tā nosaukums izvēlēts par godu Čestera dzimtajai pilsētai Fīniksai. Jāpiebilst, ka pārrakstītajā dziesmas “Hole” versijā piedalījušās arī Čestera meitas Lilī un Laila, “Holding You” ierakstīta ar grupas “Jane’s Addiction” ģitārleģendas Deiva Navarro dalību, bet “Believe Me” savu roku (un balsi) pielicis Ričards Patriks no “Filter”. Kopumā desmit dziesmas, kuras ietekmīgais izdevums “Kerrang!” novērtējis ar stabilām četrām zvaigznēm.

PAR. Albums tiem, kuri skumst pēc oriģinālā “Linkin Park” un Čestera Beningtona - no muzikāli idejiskā viedokļa absolūti nepieslīpēts un nepiegludināts roka tīrradnis. Tas liek aizdomāties, ka, piemēram, arī tādi klasiķi kā “Nirvana” (albums “Bleach”, 1989) un pat “Nickelback” (“Curb”, 1996) - nez kāpēc uzreiz ienāca prātā tieši šīs divas grupas - savas darbības sākumposmā taču izklausījās krietni “andergroundīgāk”. To apliecina arī “Grey Daze” kā Čestera karjeras sākumposms. Tādas dziesmas kā albumu ievadošās “Saturation (Strange Love)” un “Starting To Fly” - desmit balles no desmit! Noteikti jāatzīmē arī “Be Your Man”, “Believe Me” un “Anything, Anything”, savukārt Navarro ģitārspēle alternatīvā roka augstienēs ieved “Holding You”. Noteikti noklausieties, nenožēlosiet!

PRET. 90. gadu otrajā pusē šāds Čestera un “Grey Daze” sniegums nevarēja palikt nepamanīts, tomēr - tas tāds palika, tātad tam bija nopietni iemesli. Acīmredzot kaut vai tas, ka, kā mēs to redzam no “The Phoenix”, pat pa diviem albumiem grupai nav izdevies “sakasīt” skaņu materiālu vienam no teicamiem gabaliem nokomplektētam ripulim - te tomēr ir pārlieku daudz slābanu dziesmu. Otrs - neizskatās, ka pārējie “Grey Daze” dalībnieki būtu īpaši centušies piestrādāt pie sevis popularizēšanas, jo grupai nav pat kārtīgas mājas lapas un informācijas par to “vikipēdijā”, toties viņi bez sirdsapziņas pārmetumiem ekspluatē Čestera piemiņu. “Spotify” atrodama vēl kāda ar šo gadu datēta piecu dziesmu kompilācija ar nosaukumu “#ForYouChester”, arī vecās dziesmas singlu veidā izdotas ik pa laikam - tajās taču dzirdams Česters, kam gan pūlēties kaut ko radīt arī pašiem?!