RECENZIJA: "Marcus Hook Roll Band”, "Tales Of Old Grand Daddy”

© publicitātes foto

Mūžu dzīvo, mūžu mācies – izrādās, ka pie šīs atziņas var nonākt arī aplūkojot mūzikas veikala „Randoms” plauktus. „Kas ir „Marcus Hook Roll Band”? „AC/DC” pirmsākumi? Nemuldiet nu!” aptuveni šāds bija apskatnieka domugājiens. Skaidrs, ka par šo grupu sen bija jāzina, taču... Gadās.

60. gadu vidū kādā Sidnejas hotelī tikās skotu izcelsmes mūziķis Džordžs Jangs un Nīderlandē dzimušais austrālietis Harijs Vanda, kuri nolēma turpmāk darboties kopā – starp citu, vēlāk šī tikšanās nosaukta par vienu no nozīmīgākajām Austrālijas roka vēsturē. Abi muzicēja grupā „The Easybeats”, darbojās arī kā producentu tandēms „Vanda & Young”, savukārt „Marcus Hook Roll Band” ir tāds kā roka blakusprojekts, kas savācās tikai uz singlu ierakstiem studijā un savas pastāvēšanas laikā (no 1972. līdz 1974. gadam) izdevis tikai vienu albumu – šo „Tales Of Old Grand Daddy”. Tas rakstīts „EMI Studios” Sidnejā un arī leģendārajā Londonas „Abbey Road Studios”. 1994. gadā šis darbs jau pārizdots, bet tagad padarīts vēl apjomīgāks, proti, „Tales Of Old Grand Daddy” skaņu materiālam pieplusoti dažādi bonusi, tostarp kaut kur izraktas arī divas iepriekš nepublicētas dziesmas.

Ieraksts ir unikāls kaut vai no tā viedokļa, ka tajā piedalījušies četri brāļi Jangi. Džordžam Jangam šobrīd ir 67 gadi, viņš (tāpat kā Vanda) albumā uzņēmies solista un ģitārista funkcijas. Viņa vecākais brālis Alekss mira 1997. gadā, 58 gadu vecumā, taču šajā platē lieliski iespēlētās saksofona partijas saglabāsies mūžīgi. Nu, un tad jaunākie „bračkas”, kuru vārdi komentārus neprasa – Anguss un Malkolms Jangi no „AC/DC”. Starp citu, albuma bukletā ir izsmeļošs stāsts par „Marcus Hook Roll Band” un katras šī projekta dziesmas rašanos, kā arī pievienotas vēsturiskas bildes, kurās var aplūkot pavisam, pavisam jauniņo Angusu. Darbojoties ar šo projektu studijā, Malkolms esot sapratis, ka šāds variants viņam neder – ir nepieciešama „dzīvā” rokgrupa. Tā arī radās „AC/DC”. Kas attiecas uz Džordžu Jangu, tad viņš sākotnēji piepalīdzējis grupā kā basģitārists, bet vēlāk bijis līdzproducents vairākiem „AC/DC” albumiem, sākot no „High Voltage” un „T.N.T.” līdz pat „Blow Up Your Video”.

PAR. Vēsturisku rokmūzikas ierakstu kolekcionāriem šis disks patiks kaut vai no tā viedokļa, ka te nu beidzot ir viss, ko nepieciešams zināt par „Marcus Hook Roll Band”. Noklausoties tādas superīgas dziesmas kā „Quick Reaction” vai „Ape Man”, ir skaidrs, kur „AC/DC” vīri sākotnēji smēlušies idejas savai turpmākajai darbībai.

PRET. Skaņa ir digitāli apstrādāta un uzlabota, kas ierakstu, protams, padara krietni kvalitatīvāku, taču... tas vairs nav 70. gadu roks.

Sandris Vanzovičs

* Materiāls tapis sadarbībā ar mūzikas veikalu „Randoms”.

Izklaide

Rīgas Reformātu baznīcā 18. oktobrī pirmo (un acīmredzot arī vienīgo) reizi kopā vienā kvartetā spēlēs “nu jazz” un brīvās improvizācijas meistari Džons Raskins, Stens Sandells, Tims Pērkiss un Vladimirs Tarasovs. “Viņu eksperimenti un novatoriskās idejas ir atstājušas dziļas pēdas džeza attīstībā, bet meistarība bijusi paraugs un iedvesmas avots daudziem pasaulē atzītiem mūziķiem.”

Svarīgākais