Aicina Rīgas pavārus saglabāt nacionālās virtuves tradīcijas

Pasaules gastronomijas pilsētu asociācijas "Delice" prezidents Žans Mišels Daklins šodien Rīgā notikušajā "Delice" Ģenerālās asamblejas sanāksmē aicināja Rīgas pavārus saglabāt nacionālās virtuves tradīcijas.

Viņš uzsvēra, ka ēdiens ir daļa no pilsētas identitātes un ir svarīgi nepazaudēt katras pilsētas specifiskos ēdienus. Daklins pauda bažas par to, ka visā pasaulē restorānos tiek piedāvāta vienveidīga un internacionāla virtuve un līdz ar to ir vērojama ēdiena kvalitātes pazemināšanās.

"Piemēram, ir svarīgi, lai Lionā baudāmos ēdienus varētu izgaršot tikai un vienīgi Lionā nevis jebkurā citā valstī un pilsētā. Esmu priecīgs par Rīgas restorānu piedāvājumu. Maltītes, ko esmu baudījis Rīgas restorānos vakar un šodien, ir ļoti izsmalcinātas un specifiskas. Man garšoja rupjmaizes kārtojums ar brūklenēm. Arī sēnes Latvijā tiek pasniegtas ļoti interesanti un vairāk nekā man pazīstamajās nacionālajās virtuvēs," teica Daklins.

Asociācija "Delice" rekomendē un popularizē kvalitatīvu vietējo produktu izmantošanu ēdienu gatavošanā.

Latvijas viesnīcu un restorānu asociācijas izpilddirektore Santa Graikste uzsvēra, ka viesnīcas un restorāni ir pirmā vieta, ko iepazīst ārvalstu tūristi, tāpēc nozares profesionālajai asociācijai ir svarīgi viesiem pasniegto ēdienu kvalitāte, apkalpošanas kultūra, viesu sagaidīšana. "Mēs esam pateicīgi Rīgas pilsētai, kura mums ir radījusi iespēju sadarbībai ar "Delice" ietilpstošo pilsētu profesionāļiem, un mēs būtu priecīgi, ja šādi pasākumi notiktu katru gadu," teica Graikste.

Šodien Rīgā notikušajā "Delice" Ģenerālās asamblejas sanāksmē asociācijā tika pieņemts lēmums par divu jaunu pilsētu - Helsinku Somijā un Limas Peru - uzņemšanu asociācijā.

Šodien asociācijas sanāksmē izstrādāti sadarbības principi ar privātajiem partneriem, apspriestas pavārskolu un jauno pavārmākslas talantu pieredzes apmaiņas programmas un finansējuma piesaiste no starptautiskajām programmām, kā arī kulinārā mantojuma un konkrētās pilsētas gastronomijas kultūras izmantošana pilsētu mārketingā un tūrisma veicināšanā.

Jau ziņots, ka no šodienas līdz 11.septembrim Rīga uzņem Pasaules Gastronomijas pilsētu asociācijas Ģenerālo asambleju.

Pasākumos piedalīsies 25 dalībnieki no 13 pilsētām. Nolūkā iepazīt Rīgu, Latvijas kulinārās tradīcijas un veidot lietišķus kontaktus ieradīsies Osakas Restorānu asociācijas delegācija no Japānas.

Papildus asamblejai, kas ir slēgts pasākums pilsētu delegātiem, notiek plašākai auditorijai paredzēti pasākumi. Šodien notika Birmingemas restorāna "Simpsons" šefpavāra meistarklase restorānā "Nekādu problēmu" Doma laukumā, savukārt Rīgas Tūrisma un tirdzniecības skolā šefpavārs no Itālijas pilsētas Dženovas vadīja lekciju un prezentāciju par ēdienu pagatavošanas un pasniegšanas niansēm.

Pasaules gastronomijas pilsētu apvienība "Delice" ir dibināta 2007.gada 18.septembrī pēc Lionas iniciatīvas. Tās mērķis ir apvienības pilsētu pārstāvju pieredzes apmaiņa, gastronomijas mākslas kā tūrisma produkta popularizēšana, ēdināšanas kvalitātes uzlabošana apvienības pilsētās, ēdināšanas kultūras veidošana un kulinārā mantojuma projektu īstenošana. Patlaban apvienības darbā iesaistījušās 18 pilsētas.

Nākamā "Delice" Ģenerālā asambleja notiks Monreālā Kanādā.

Izklaide

Pēc grupas “bet bet” koncerta Liepājas koncertzālē “Lielais Dzintars” prezentēta Guntara Rača pirmā prozas grāmata – autobiogrāfiskais atmiņu stāsts “Trakais”. Pasākumu apmeklēja vairāki grāmatas varoņi, tostarp “Līvu” līderis Ainars Virga, kā arī vēl viens jaunības laika draugs Ivo Fomins.

Svarīgākais