Veselīgs dzīvesveids tavā viedtālrunī

© Publicitātes foto

Pavasaris ir laiks, kad cilvēki sāk gaidīt vasaru, vēlēdamies tajā izskatīties un justies labi, un tieši tāpēc uzmanība tiek pievērsta šķīvja saturam un sabiedriskā transporta vietā biežāk izvēlētas pastaigas.

Bet cilvēki bieži vien aizmirst, ka par palīgu izveidoto plānu sasniegšanai var izmantot jaunās paaudzes telefonus, kuros pieejamās aplikācijas ir lielisks asistents izvirzīto mērķu sasniegšanā.

«Mūsdienās labā lieta ir tā, ka telefons vairs nav tikai telefons, pa kuru var piezvanīt vai nosūtīt īsziņas, bet gan tas ir mazs datoriņš, kuram ir sava operētājsistēma, līdzīga tai, kādu esam pieraduši izmantot Windows datoros. Iepriekš telefonā bija tikai viena spēlīte un modinātājs, tagad iespēju ir daudz vairāk, un es neredzu jēgu cilvēkam iegādāties jaunāko Samsung Galaxy vai iPhone, ja viņš neielādē papildu aplikācijas, kas šo telefonu padara par ļoti noderīgu un funkcionālu ierīci,» uzskata tehnoloģiju un mobilo aplikāciju eksperts Artūrs Mednis.

«Šī funkcionalitāte var izpausties dažādos veidos, un viena no tādām iespējām, protams, ir lietot telefonu, lai palīdzētu uzlabot vai sekotu savam veselības stāvoklim. Ir dažādas aplikācijas, un ir jāatrod sev piemērotākā,» viņš turpina.

Treneris kabatā

Jaunāko mobilo telefonu programmas, kas piedāvā sekot uzņemto kaloriju un ūdens daudzumam vai palīdz pašaizliedzīgi izpildīt konkrētus vingrojumus, ir ļoti ērts un moderns veselīga dzīvesveida uzturēšanas līdzeklis. Tas palīdz ne tikai ietaupīt naudu, kas citkārt būtu izdota par speciālista padomiem un uzraudzību fizisko aktivitāšu laikā, bet arīdzan pašdisciplinē, liekot uzmanīt savus ieradumus un, sekojot programmas sastādītajai statistikai, varbūt pat mainīt tos.

«Ar veselību saistītās aplikācijas ir ļoti labas tāpēc, ka tās atgādina par vajadzīgajiem procesiem, – cilvēkam nav jāliek modinātājs, lai atgādinātu par paveicamo, jo tā pati izrēķina, pēc cik ilga laika, piemēram, ir jāizdzer nākamā ūdens glāze,» norāda Artūrs Mednis. Arī IT lietu zinātājs Kristaps Skutelis uzsver aplikāciju nozīmību, jo tās kalpo par rīku, kas palīdz izdarīt lietas, kuras ikdienā mēdz aizmirsties vai kuras nav vēlme izpildīt.

Salīdzinot speciālista radīto uztura vai vingrojumu plānu ar telefonā piedāvāto, atšķirības tomēr ir ievērojamas. «Cilvēka klātbūtnes vislielākā priekšrocība šādās treniņprogrammās ir tā, ka to ir sastādījusi reāla persona – profesionālis, kurš ir gadiem ilgi mācījies, kuram ir pieredze un kurš redz cilvēku personiski klātienē. Telefons neredz to, kā cilvēks izskatās vai jūtas un kas tieši viņam ir vajadzīgs. Tā ir īsta trenera prioritāte, bet aplikācija ir labāka ar to, ka maksā tikai vienu dolāru vai necik un ir lietojama neierobežoti, kamēr īsts treneris maksā piecus, desmit un pat divdesmit latus stundā,» atšķirības vērtē Artūrs Mednis.

«Treneris,» viņš turpina, «nekad nebūs vienmēr līdzi kabatā, tas nozīmē, ka par vienu dolāru šo aplikāciju var lietot katru dienu jebkurā diennakts laikā un jebkurā vietā. Ņemot par piemēru Waterbalance, kas atgādina, kad būtu jāiedzer ūdens, – nav iespējams, ka visu laiku man līdzi staigātu cilvēks un to atgādinātu. Telefona aplikācija nevar aizstāt dzīvu cilvēku, bet, es domāju, daudzos gadījumos tā var izrādīties daudz ērtāka, lētāka, funkcionālāka un labāka, kā arī, protams, tā var šos datus ievākt ilgāku laiku, uzglabāt un analizēt, veidojot lietderīgu statistiku.»

Motivācija kļūt labākajam

Kristaps Skutelis savukārt, vērtējot virtuālo gidu un palīgu plusus un mīnusus, saskata citas priekšrocības to izmantošanā, piešķirot vērību to atbalstošajai iedarbībai. «Tā ir motivācija būt veselākiem!» viņš ir pārliecināts un paskaidro tuvāk: «Šādās aplikācijās mēdz būt iestrādāti spēles elementi. Piemēram, krājam punktus par noskrietajiem kilometriem vai saņemam virtuālas nozīmītes par laikus uzņemtā šķidruma litriem. Kā zināms, cilvēkiem ļoti patīk spēlēt ne tikai sporta laukumā, bet arī ikdienā, tāpēc tieši šī daļa interesē un motivē cilvēkus atmest smēķēšanu vai noskriet vairākus kilometrus.» Kristaps Skutelis uzsver, ka šādi apbalvojumi ir būtiski: «Vēl, manuprāt, liels pluss daudzām aplikācijām, piemēram, Endomondo, ir iespēja ērti novērot, kā veicies fizisko aktivitāšu laikā, statistiski redzot, kādi ir labākie laiki, lielākie attālumi, veiktais maršruts un tā tālāk. Iespēja dalīties šajā informācijā ir vēl viena būtiska lieta.» Dalīšanās savā pieredzē ar draugiem rada sacensības garu, kas varētu mudināt izpildīt plānoto, lai vēlāk salīdzinātu, kuram ir veicies labāk.

Artūrs Mednis un Kristaps Skutelis tomēr atzīst, ka viens no aplikāciju un jebkuru citu tehnoloģiju mīnusiem ir tas, ka tajās nav iekļauts cilvēciskais elements. Ņemot vērā šo trūkumu, veiksmīga darbība ar viedtālrunī piedāvātajām programmām ļoti lielā mērā ir atkarīga no paša cilvēka vēlmes kaut ko sasniegt. «Ja treneris, stāvot līdzās, liek pacelt stieni vēl desmit reizes, mēs to noteikti arī izdarīsim, bet, ja blakus ir kluss telefons, mēs nebaidīsimies nepacelt to stieni pietiekami pareizi vai pietiekami daudz reižu. Tāpēc, lietojot šādas aplikācijas, ir jāņem vērā, ka cilvēkam pašam būs jāspēj un jāgrib to visu darīt,» tā Kristaps Skutelis.

Popularitāte turpina augt

Sporta aktivitāšu vai ūdens patēriņa uzraudzīšana viedtālruņos nesen ir kļuvusi sevišķi izplatīta, un pieprasījums pēc tās joprojām turpina strauji augt. «Veselīgais dzīvesveids ir pēdējās piecgades trends, līdz ar to sāka izstrādāt arī fiziskās aktivitātes un veselīga dzīvesveida aplikācijas viedtālruņiem. Tomēr īpaši pieprasītas, manuprāt, tās kļūs šogad un nākamgad. Šāda veida aplikāciju skaits nemitīgi palielināsies un tuvā nākotnē būs pat lielāks nekā jebkurā citā jomā, izņemot, protams, spēles,» paredz Artūrs Mednis un piebilst, ka šis segments palielinās ļoti strauji – katru dienu iznāk daudz jaunu aplikāciju, un to kopē jais skaits ir mērāms jau simtos tūkstošu.

«Tas, kas notiks nākotnē, kļūstot par jaunāko tendenci, ir – tiks veidotas aplikācijas, kuras izstrādās cilvēkam individuālu treniņa programmu, nevis piedāvās visiem vienu un to pašu. Lietotājam būs nepieciešams ievadīt daudz vairāk datu par sevi un tos nosūtīt aplikācijas izstrādātājiem, pēc kuriem viņi izpētīs, kas ir jāuzlabo veselībā un tāpēc jāiekļauj šajā individuālajā plānā. Piemērām, mēs pa pastu varēsim nosūtīt mūsu asins vai siekalu paraugu, speciālisti laboratorijā to izpētīs, noteiks mūsu DNS un citus parametrus, caur aplikāciju viedtālrunī nosūtīs tieši mums īpašu uztura vai treniņprogrammu. Varbūt tas maksās dārgi, bet atkal – ne tik dārgi, ja katru dienu līdzās būtu specializēts treneris,» nākotnes vīzijā, kas pamazām jau sāk attīstīties, dalās Artūrs Mednis, uzsverot, ka mobilo telefonu aplikācijas būtība ir tās pieejamība, vienkāršība un lētā samaksa par tās izmantošanu.

Kristaps Skutelis, raugoties nākotnē, tehnoloģijas vērtē kā kopumu. «Tās kļūst mazākas un ar laiku kļūs nēsājamas. Būs, piemēram, viedās saulesbrilles vai ap roku apliekamās aproces, kas kalpos kā mazi datoriņi un izsekos skriešanas ātrumu, pulsu un tā tālāk,» savā redzējumā dalās IT lietu zinātājs un min, ka šādas nēsājamas aproces vai nu pašas vadīs informāciju, vai būs pievienojamas citām ierīcēm datu nolasīšanai, kā arī būs spējīgas iegūt informāciju par to lietotāju no dažādiem tīmekļa servisiem, kas tiek izmantoti.

Kā izvēlēties aplikāciju sev?

Plašajā virtuālo materiālu un plānu klāstā apjukt varētu ikviens, tāpēc ir ļoti grūti izraudzīt vienu programmu, kuru izmantot. Lai izvēle būtu nekļūdīga un izvēlēts tiktu labākais un atbilstošākais no daudzpusīgā piedāvājuma, Artūrs Mednis iesaka, kā atrast sev piemērotāko veselīgā dzīvesveida asistentu: «Pirmais, kas cilvēkam ir jāizdara: jāsaprot, kas ir tas, ko viņš grib. Ja ļoti negribas tērēt laiku pašam, meklējot sev piemērotākās aplikācijas, vajag palasīt blogus, rakstus avīzēs vai internetā un pajautāt cilvēkiem sociālajos tīklos par viņu pieredzi.»

Turklāt viens ir izmantot virtuālo treniņa programmu telefonā – cerībā sagaidīt uzlabojumus, bet otrs – vai to radītāji ir padomājuši par zinātnisko pamatojumu, kas patiešām arī veicina gaidītos panākumus. Artūrs Mednis skaidro mobilo telefonu aplikāciju ticamību: «Lai gan nevajadzētu visas aplikācijas uztvert ļoti nopietni no medicīniskā viedokļa, tomēr lielākajai daļai ir kāds zinātnisks pamatojums un to radīšanā ir piedalījušies vai nu fitnesa treneri un mediķi, vai ar šīm jomām saistīti cilvēki, kas konsultējuši izstrādātājus.»

Bet Kristaps Skutelis uzskata, ka lielākajai daļai zinātniskā pamatojuma tomēr nav, minot izņēmumus. «Populārās jomas un žanra aplikācijas būs labi izstrādātas, tāpēc, izvēloties aplikāciju tieši sev, vēlams palasīt atsauksmes no lietotājiem par programmas vērtību un iedarbību,» viņš iesaka.

Izmantojot viedtālruni veselīgā dzīvesveida ikdienā, ir jāatceras par divām lietām – datu izmantošanas limits un akumulatora straujais patēriņš. «Daudzas no šīm aplikācijām izmanto datus, tērējot datu telekomunikācijas tarifus, tādēļ, ja tie ir ierobežoti, šis limits tiek sasniegts ļoti ātri, un var izrādīties, ka vēlāk ir jāpiemaksā. Jārēķinās ar to – ja aplikācija nav pilnībā aizvērta, dati bieži tiek patērēti arī brīdī, kad tā netiek lietota, jo informācijas uzkrāšana notiek nemitīgi. Otra lieta: aplikācijas diemžēl patērē daudz vairāk enerģijas, un telefons ātrāk izlādējas,» par lietām, kuras cilvēki neievēro, atgādina Artūrs Mednis.

Vēl kāda nianse, ko ir svarīgi ievērot, ir dažādās mērvienības, ar kurām pasaulē mēra lielumus, jo to neievērošana var ietekmēt datu precizitāti.

***

DER ZINĀT

Waterbalance.

Labākais veids, kā uzmanīt nepieciešamā ūdens patēriņa daudzumu ķermenī, vadoties pēc individuālajiem lietotāja parametriem, kas jāievada, sākot lietot šo aplikāciju. Waterbalance atgādina, ja dienas laikā nav uzņemts šķidrums, kā arī piedāvā statistiku un interesantus faktus par ūdens nozīmi cilvēka organismā. Lai motivētu lietot vajadzīgo ūdens dienas normu, par sasniegumiem tiek piešķirtas nozīmītes.

Calorific.

Viens no ērtākajiem un vienkāršākajiem veidiem, kā datēt uzņemtās kalorijas, ir klasificēt tās trīs krāsās – zaļā, dzeltenā un sarkanā, kur zaļās ir labās kalorijas, bet sarkanās sliktās. Liels pluss Calorific ir produktu sadale šajās grupās, jo nav nepieciešams garos sarakstos meklēt apēsto produktu, atliek to tikai ievadīt attiecīgās krāsas laukumā, un sistēma saskaitīs, cik no nepieciešamajām kalorijām ir uzņemtas un cik no tām ir veselīgas, bet cik – neveselīgas.

PhotoCalorie.

Ļoti vienkārši lietojama produktu dienasgrāmata, kura datē svara zudumu/pieaugumu un novērtē nepieciešamo kaloriju daudzumu pēc uzņemtās ēdiena bildes un uzskaitītajiem – fotogrāfijā attēlotajiem – produktiem.

Endomondo.

Plaša sporta veidu izvēle – ne tikai, piemēram, skriešana vai braukšana ar riteni, bet arī volejbols un teniss. Nodarbojoties ar izvēlēto sporta veidu, tiek fiksēts ātrums, laiks, veiktais attālums, sadedzinātās kalorijas un maršruts kartē. Svarīgi, ka detalizētāku informāciju ir iespējams apskatīt un izpētīt endomondo.com, tāpat ir pieejama balss opcija, kura pasaka aktuālo informāciju, piemēram, noskrietā kilometra laiku.

RunKeeper.

Ērta, saprotama un pārskatāma aplikācija, kas fiksē skriešanas, staigāšanas un cita veidu aktivitāšu rezultātus, veidojot kopējo statistiku par sadedzinātajām kalorijām, ātrumu, attālumu utt. Sportošanas laikā ir iespējams fotogrāfēt un dalīties ar bildēm sociālajos tīklos.

Zombies, Run!

Interesanta fitnesa aplikācija ar spēles elementiem. To ieslēdzot un uzliekot austiņas, lai klausītos izvēlēto mūziku, jebkurā brīdī var izdzirdēt brīdinājumu, kas mudina bēgt no zombijiem. Kad tie ir tuvu, balss liek skriet ātrāk un nosaka citas norādes, lai izvairītos no saskarsmes ar virtuāliem zombijiem.

Workout Trainer.

Virtuālais treneris, kas piedāvā sporta aktivitāšu programmas, vingrinājumu foto un video precīzākai to izpildei. Ir pieejama arī balss komanda, kas norāda, cik vingrinājumu vēl jāveic.

Full Fitness.

Viena no populārākajām fitnesa aplikācijām, kas lielākoties paredzēta tiem, kuri vēlas palielināt muskuļu masu. Full Fitness piedāvā 300 dažādus vingrinājumus, teksta un video instrukcijas.

***

VIEDOKĻI

Lolita Neimane, dietoloģe:

– Es pati grasos izmantot aplikāciju, kas skaitītu soļus, jo esmu sākusi daudz nūjot, tādēļ mani interesē, cik kilometru esmu nogājusi. Bet tāpat, protams, var skaitīt arī kalorijas, sevišķi jaunieši, kas ar tehnoloģijām ir pazīstami no bērnu dienām. Pozitīvi vērtēju šādu iespēju, taču tas gan nenozīmē, ka ikvienam tā ir jāizmanto, jo visiem kalorijas nav jāskaita un jāpieraksta, – tikai tiem, kam vajag. Domāju, ka tas būtu jāizmēģina jauniem un aktīviem cilvēkiem, kam citādā veidā slinkums pierakstīt apēsto vai noieto. Vienīgais, kas man nepatīk, – ejot pa ielu un paskatoties apkārt, rodas sajūta, ka cilvēki dzīvo telefonā, tāpēc varbūt, esot ārā, vajadzētu palūkoties arī apkārt uz citiem vai uz dabu.

Lizete MĀLDERE, uztura speciāliste:

– Šādas aplikācijas ir motivējošas un ļoti piemērotas tiem, kuri seko savam dzīvesveidam – aktivitāšu biežumam, uzņemtajam ēdiena un patērēto kaloriju daudzumam. Ar to palīdzību var viegli kontrolēt sevi, jo bieži vien, lai kaut ko mainītu, ir nepieciešams grūdiens no ārpasaules. Tāpēc ir jauki, ja ir šāda veida aplikācijas, no kurām var gūt vērtīgus un reāli izmantojamus padomus. Vienīgais – dažas lietas var prasīt lielu pacietību, piemēram, mūsu atšķirīgais produktu un ēdienu klāsts. Bet piedāvājums ir plašs – tādēļ iesaku izmantot to! Iedvesmas un padomu kopums var noderēt.

Svarīgākais