RECENZIJA: Carnival Youth, “Never Have Enough”

© publicitātes

Grupa „Carnival Youth” ir četri latvju jaunieši: Emīls un Edgars Kauperi, Aleksis Luriņš un Roberts Vanags, no kuriem pazīstamākie, protams, ir abi pirmie.

Taču, ja šīs jaunās komandas izaugsme turpināsies šādos pat tempos, tad pēc dažiem gadiem par „Prāta vētru” runās kā par „to grupu, kurā vokālists ir dvīņu Kauperu tēvs”. “Never Have Enough” ir grupas debijas minialbums jeb EP, kurā iekļautas piecas dziesmas – jau radio stacijās atskaņotie singli “Never Have Enough” un “Brown Eyes And All The Rest”, kā arī “Octopus”, “Seasons” un “Words Like Birds”. Albumu producējis Gatis Zaķis, izdevēji - pati grupa. “Ir fantastiska sajūta turēt rokās mūsu pirmo albumu fiziskā formātā, kas nācis klajā pateicoties daudziem cilvēkiem. Darbs pie šī ieraksta mums visiem bija lieliska skola, jo strādāt kopā ar tik izcilu producentu kā Gati Zaķi mums bija nenovērtējama pieredze,” tā paši mūziķi. Šogad grupu “Carnival Youth” Latvijā būs iespējams redzēt festivālā “LMT Summer Sound” 11. julijā, festivālā “Positivus”, kur paredzētas divas uzstāšanās (18. un 19. jūlijā), Sabiles Vīna svētkos 26. jūlijā un bāra “Tinte” jubilejas pasākumā Valmierā, 16. augustā, kur “Carnival Youth” būs pasākuma noslēdzošā grupa. Jāpiebilst, ka pēc veiksmīga starta mūzikas industrijas konferencē “The Great Escape” mūsējie saņēmuši uzaicinājumu spēlēt Lielbritānijas festivālā “Guilfest”, kur grupai paredzēta uzstāšanās 20. jūlijā uz “Vive Le Rock” skatuves. 2. augustā “Carnival Youth” spēlēs festivālā “Galapagai” Lietuvā, bet pēc tam prestižajā festivālā “Sziget”, Ungārijā, uz skatuves “Europe Stage”.

PAR. No EP iekļautā piecu dziesmu skaņu materiāla 85% ir trāpījis tieši desmitniekā – vienīgi „Seasons” izklausās šaubīgi. Interesants un svaigs skanējums, ko pat grūti noraksturot – kaut kas no britu mūzikas, kaut kas no 70. gadiem. Gada balvu organizatore Elita Mīlgrāve var ņemt 2014. gada labākajiem debitantiem izsniedzamo „Zelta mikrofonu” un jau nest uz Kauperēnu māju – ko lieki vazāt to apkārt, ja balvas ieguvējs jau tāpat ir zināms.

PRET. Nedaudz bažas rada mūziķu niecīgais gadu skaits – visticamāk, ka viņi vēl nav nostabilizējušies stilistikā, tātad izaugsme iespējama visos iespējamos virzienos, bet tas savukārt nozīmē, ka virziens var saukties arī „iebraukšana auzās”. Otrs mīnuss - šajā pavasarī “Carnival Youth” tikuši pie sava radiokrusttēva „Radio SWH” izskatā, taču šī radiostacija minētos jauniešus popularizē tik uzmācīgi, ka atsit vēlmi tos klausīties.

Izklaide

Rīgas Reformātu baznīcā 18. oktobrī pirmo (un acīmredzot arī vienīgo) reizi kopā vienā kvartetā spēlēs “nu jazz” un brīvās improvizācijas meistari Džons Raskins, Stens Sandells, Tims Pērkiss un Vladimirs Tarasovs. “Viņu eksperimenti un novatoriskās idejas ir atstājušas dziļas pēdas džeza attīstībā, bet meistarība bijusi paraugs un iedvesmas avots daudziem pasaulē atzītiem mūziķiem.”

Svarīgākais