Vairums emigrantu no Igaunijas dodas uz Somiju

Vairums emigrantu no Igaunijas joprojām dodas uz Somiju, pavēstīja Igaunijas Statistikas pārvalde, kas nule kā apkopojusi datus par 2012.gadu.

Emigrācijas kustība no Igaunijas notiek virzienā uz ekonomiskās labklājības valstīm. Cilvēki emigrē uz Somiju un Lielbritāniju, savukārt uz Igauniju cilvēki emigrē no Krievijas un Somijas.

2012.gadā migrācijas procesu rezultātā Igaunijas iedzīvotāju skaits samazinājies par 6629 cilvēkiem - 10 873 cilvēki emigrējuši no Igaunijas, bet 4244 emigrējuši uz Igauniju.

Izceļotāju vidū vairums ir sievietes, bet ieceļotāju - vīrieši. Salīdzinot dažādas vecuma grupas, konstatēts, ka aktīvākie emigranti ir 20 līdz 44 gadus veci cilvēki.

Vairums izceļotāju dodas uz Somiju un Apvienoto Karalisti, bet ieceļotāji ierodas no Krievijas un Somijas. Šāda tendence saglabājusies pēdējo piecu gadu laikā

2012.gadā migrācijas neto bijis pozitīvs ar Krieviju un Ukrainu. No šīm valstīm vairāk cilvēku pārcēlušies dzīvot uz Igauniju, nekā devušies uz tām no Igaunijas.

Migrācijas neto ar Somiju un Apvienoto Karalisti bijis negatīvs. No Igaunijas uz Somiju pārcēlušies par 5000 vairāk cilvēku nekā no Somijas uz Igauniju, savukārt uz Apvienoto Karalisti - par tūkstoti vairāk nekā no šīs valsts uz Igauniju.

2012.gadā 90% emigrantu un 70% imigrantu bijuši Igaunijas pilsoņi.

Vērtējot emigrācijas procesus, izkristalizējas skaidra tendence, ka izceļotāji dodas uz ekonomiskās labklājības valstīm. Vairums imigrantu ir Igaunijas pilsoņi. To varētu arī uzskatīt par reemigrācijas procesu, kad uz Igauniju pārceļas Igaunijā dzimuši cilvēki un viņu bērni.

Pārējie ir imigranti no Krievijas - 24% no 2012.gada imigrantu kopskaita -, kam Igaunija ir valsts ar augstāku dzīves standartu.

Atbilstoši pēdējo gadu tendencēm 30-40% emigrējušo Igaunijas pilsoņu atgriežas Igaunijā.

Igaunijas migrācijas tendences ir līdzīgas tām, kas konstatētas Latvijā un Lietuvā, kur arī pēdējo gadu laikā emigrācija kļuvusi intensīvāka, arī emigrantu proporcija pilsoņu vidū pieaugusi.

Tomēr arī Skandināvijā un Rietumeiropas valstīs tas ir parasts, ka jaunieši, kuriem ir savas valsts pilsonība, dzimto valsti pamet, un to skaits, kas atgriežas, ir krietni mazāks par to, kas dodas prom.

Kā liecina Igaunijas tautas skaitīšanas dati, Igaunija ir bijusi migrācijas procesa galamērķa valsts, tomēr šis laiks palicis pagājušajā gadsimtā. Vairums ārzemēs dzimušo personu ieradies no 50. līdz 80.gadiem, patlaban viņi ir sasnieguši darba mūža beigu posmu vai arī jau ir pensijā. Viņi Igaunijā iebraukuši no bijušās Padomju Savienības teritorijas.

Rietumvalstīs dzimušo cilvēku skaits vislielākais ir nepilngadīgo vidū. Vairums ir dzimuši Somijā un ASV. Var izdarīt pieņēmumu, ka tie lielākajā daļā gadījumu ir dzimuši ārzemēs vecākiem, kas ir atgriezušies Igaunijā.

Igaunijā dzimušie cilvēki, kas laika posmā no 2000. līdz 2011.gadam pastāvīgi dzīvojuši ārzemēs, vairumā gadījumu ieradušies no Somijas, Apvienotās Karalistes, ASV un Krievijas.

Ekonomika

Šosezon stāsies spēkā jaunas prasības ziemas riepām, un no 1.decembra ceļu satiksmē varēs izmantot tikai tādas ziemas riepas, kas marķētas ar "kalna un sniegpārsliņas" apzīmējumu, aģentūrai LETA pavēstīja Ceļu satiksmes drošības direkcijā (CSDD).