Piektdiena, 17.maijs

redeem Dailis, Herberts, Umberts

arrow_right_alt Ekonomika \ Latvijā

Kampars atzīst, ka TEC-2 rekonstrukcijas projekta izmaksas ir "objektīvas"

AS "Latvenergo" īstenotā Rīgas otrās termoelektrocentrāles (TEC-2) rekonstrukcijas projekta izmaksas ir "objektīvas", šorīt intervijā Latvijas Radio atzina ekonomikas ministrs Artis Kampars ("Vienotība").

Viņš norādīja, ka sākotnēji arī viņam radās šaubas par projekta izmaksām, kas esot būtiski lielākās nekā līdzīgām stacijām, piemēram, Krievijā. Tāpēc kopā ar starptautiskajiem partneriem veikta rūpīga izmaksu analīze, kas apstiprinājusi, ka tās ir pamatotas.

Kā skaidroja Kampars, TEC-2 izmaksas ir objektīvas, jo ir būtiski ierobežots šādu staciju darbībai nepieciešamo iekārtu piedāvājums - tās ražo tikai dažas kompānijas.

Kā ziņots, par projektu publiski izskanējušas šaubas.

Piemēram, Eiropas Komisijai (EK) iesniegts Rīgas Tehniskās universitātes profesores Dagnijas Blumbergas parakstīts dokuments, kura mērķis ir apturēt termoelektrocentrāles rekonstrukciju. Kā iepriekš rakstīja laikraksts "Dienas Bizness", dokumenta iesniedzēji pauda aizdomas, ka valsts atbalsts TEC-2 nav saskaņos ar EK. Ekonomikas ministrija gan šos pārmetumus atspēkoja. Tāpat Somijas kompānija "Wartsila" publiski izteica šaubas, ka ir izvēlētas efektīvākās tehnoloģijas.

Blumberga arī izteicās, ka viņai ir zināmi uzņēmumi, kas varētu Rīgā būvēt lielu šķeldas staciju, "ja TEC-2 rekonstrukcija nenotiktu".

Kā ziņots, TEC-2 rekonstrukcijas otrā kārta paredz aizvietot divas morāli un tehniski novecojošas koģenerācijas iekārtas ar kombinētā cikla bloku. "Latvenergo" jau iepriekš norādījis, ka, nepieņemot lēmumu par rekonstrukcijas otrās kārtas sākšanu, būtu apdraudēts ne tikai Latvijas elektroapgādes drošums, bet arī Rīgas siltumapgādes drošums, jo esošās tvaika cikla koģenerācijas iekārtas, stingrāku vides prasību un zemās efektivitātes dēļ 2014.gadā tiktu slēgtas, kā rezultātā TEC-2 elektriskās jauda samazinātos par 220 megavatiem (MW), bet siltuma jauda - par 406 MW.

Plāns paredz, ka energobloka izbūve tiks pabeigta 2013.gada otrajā pusē. Rekonstrukcija izmaksās aptuveni 360 miljonus eiro (250 miljonus latu), iepriekš ziņoja "Dienas Bizness".