Pētījums: Zaudējot ienākumus, vidēji mājsaimniecības varētu iztikt pusotru mēnesi

Zaudējot pastāvīgos ienākumus, vidēji Latvijas mājsaimniecības no saviem uzkrājumiem varētu iztikt pusotru mēnesi, liecina Naudas plānošanas centra un pētījumu centra SKDS veiktais pētījums "Mājsaimniecību ekonomiskās ilgtspējas indekss".

Pētījuma veicēji secinājuši, ka šā gada trešajā ceturksnī kopējais mājsaimniecību ilgtspējas indekss bija 1,5 punkti, kas nozīmē, ka ienākumu zaudēšanas gadījumā pēc pusotra mēneša mājsaimniecības finansiālā situācija ievērojami pasliktinātos.

Turklāt 92% mājsaimniecību neveido uzkrājumus regulāri, lai arī 89% iedzīvotāju nejūtas pietiekami droši par to, vai nākotnē viņu tēriņi nepieaugs.

Pētījumā noskaidrots, ka ar pašreizējiem ietaupījumiem 42% mājsaimniecību varētu iztikt tikai vienu mēnesi, bet 10% mājsaimniecību varētu iztikt divus mēnešus. Aptaujāto vidū tikai 5% atzīst, ka viņu mājsaimniecības varētu iztikt trīs mēnešus, bet 7% mājsaimniecību būtu spējīgas iztikt ilgāk nekā trīs mēnešus.

Turklāt 27% iedzīvotāju godīgi atzīst, ka viņu mājsaimniecībām ietaupījumu nav vispār.

Naudas plānošanas centrs un SKDS Latvijas iedzīvotāju finansiālās drošības pētījumu plāno veikt vienreiz ceturksnī, nodrošinot iespēju sekot līdzi Latvijas mājsaimniecību finansiālās situācijas izmaiņām, fiksējot jaunākās tendences un iedzīvotāju finanšu paradumu maiņu.

"Mūsu mērķis ir regulāri sekot līdzi notikumiem valstī, fiksēt reālo situāciju mājsaimniecībās un to virzību uz tādu personīgo finanšu plānošanas modeli, kas sekmē "finanšu veselību" ilgtermiņā. Vēlamies veicināt sabiedrības izpratni un izglītot cilvēkus par finanšu plānošanu, uzkrājumu veidošanu un to nozīmi ikvienas mājsaimniecības ilgtspējas nodrošināšanā," uzsver Naudas plānošanas centra vadītāja Signe Bierande.

Pētījuma dati tiek iegūti SKDS Latvijas pastāvīgo iedzīvotāju aptaujā, veicot tiešās intervijas respondentu dzīves vietās. Aptaujāti vairāk nekā 1000 respondentu vecumā no 18 līdz 74 gadiem visā Latvijā.

Ekonomika

Vai “airBaltic” pērk lidmašīnas, lai tās izīrētu citiem? Šāds jautājums sociālajos tīklos sastopams bieži, kopš nacionālā aviokompānija paziņoja, ka no nākamā gada papildu lidmašīnas tiks izīrētas aviācijas gigantam “Lufthansa Group”. Par to, ko šis darījums nozīmē lidsabiedrībai un iedzīvotājiem, plašāk vēsta TV kanāla 360 raidījums “360 ZIŅneši”.

Svarīgākais