Analītiķis: ASV ir iespējams recesijas otrais vilnis, kas ietekmēs arī Latviju

ASV ekonomikas rādītāji ir bijuši vājāki, nekā prognozēts, un varbūtība, ka ASV iestāsies atkārtota recesija, joprojām ir diezgan augsta.

Tā uzskata Hipo fondi vecākais finanšu analītiķis Aleksejs Marčenko.

Analītiķis atsaucas uz ASV pazīstamo ekonomistu Nurielu Rubini, kurš uzskata, ka atkārtotas recesijas iespējamība ASV ir 40%.

Pēc Marčenko stāstīta, ja ASV iestāsies atkārtota ekonomikas lejupslīde, lai arī garā ķēdē, bet tā skars arī Latvijas ekonomiku. Recesijas otrais vilnis samazinātu ASV pieprasījumu pēc Ķīnas precēm, Ķīna savukārt samazinātu iekārtu pasūtījumus Vācijā, bet Vācijā un arī pārējā Eiropā samazināsies pieprasījums pēc Latvijas precēm.

"Latvijas ekonomika un tās izaugsme ir ļoti jūtīga pret jebkuru ārēju šoku. Tas ir ne tikai tāpēc, ka izaugsme ir pavisam neliela, bet arī tāpēc, ka esam ķēdes vājākais posms," sacīja Marčenko.

Vienlaikus viņš brīdināja, ka arī gadījumā, ja ASV neiestāsies atkārtota recesija, tās izaugsmes tempu turpmāka samazināšanās jebkurā gadījumā var novest līdz atkārtotai recesijai Latvijā.

Ja šādas prognozes piepildīsies un ASV ekonomikai neizdosies paātrināt savus izaugsmes tempus, viņš prognozē, ka Latvijā šā gada ceturtajā ceturksnī vai nākamā gada pirmajā ceturksnī iekšzemes kopprodukts (IKP) no nelielajiem plusiem ceturkšņu griezumā atkal var ieslīdēt negatīvā gultnē.

Kā ziņots, Starptautiskā Valūtas fonda (SVF) vadītājs Dominiks Štrauss-Kāns pirmdien, 13.septembrī, pauda pārliecību par attīstīto ekonomiku spēju izvairīties no nokļūšanas atkārtotā recesijā, taču brīdināja, ka atveseļošanās varētu nebūt pietiekama, lai radītu darba vietas.

Jau vēstīts, ka Latvijas IKP pēc sezonāli izlīdzinātajiem datiem šā gada otrajā ceturksnī, salīdzinot ar pirmo, pieaudzis par 0,8%, bet salīdzinājumā ar 2009.gada otro ceturksni samazinājies par 2,9%, liecina CSP dati.

Savukārt sezonāli neizlīdzinātie dati liecina, ka šā gada otrajā ceturksnī salīdzinājumā ar 2009.gada otro ceturksni IKP samazinājies par 2,1%.

Ekonomika

Vai “airBaltic” pērk lidmašīnas, lai tās izīrētu citiem? Šāds jautājums sociālajos tīklos sastopams bieži, kopš nacionālā aviokompānija paziņoja, ka no nākamā gada papildu lidmašīnas tiks izīrētas aviācijas gigantam “Lufthansa Group”. Par to, ko šis darījums nozīmē lidsabiedrībai un iedzīvotājiem, plašāk vēsta TV kanāla 360 raidījums “360 ZIŅneši”.

Svarīgākais