Jaunākā informācija par avarējušo Prigožina lidmašīnu: Putins beidzot izteicies par bojāgājušo Vagner vadītāju

© SCANPIX

Krievijas Tveras apgabala Bologovskas rajonā trešdien avarēja pasažiera lidmašīna, kurā pēc vairāku avotu vēstītā bijis "Vagner" vadītājs Jevgeņijs Prigožins. Katastrofā bojā gajuši visi pasažieri un apkalpe.

19:36. Pēc gandrīz dienas klusēšanas Krievijas diktators Vladimirs Putins savos izteikumos pieminēja "Vāgner" līdera Jevgeņija Prigožina bojāeju.

Tiekoties ar "DNR" kaujinieku līderi Denisu Pušilinu, viņš izteica līdzjūtību upuru ģimenēm un pat izteica komplimentus Prigožinam, nosaucot viņu par "talantīgu uzņēmēju".

Putins par Prigožinu izteicās šādi: “Prigožinu es pazinu jau sen, no 90. gadu sākuma. Viņam bija smags liktenis, un viņš dzīvē pieļāva nopietnas kļūdas. Tomēr viņš sasniedza vajadzīgos rezultātus gan sevis dēļ, gan arī tad, kad viņam to lūdzu es kopīgās lietas labā pēdējos mēnešos".

14:40. Ar Krievijas tiesībsargājošām struktūrām un Vāgneru saistītais Telegram kanāls VČK-OGPU raksta par pirmo aizdomās turamo Prigožina lidmašīnas avārijas lietā. Tas esot J. Prigožina personīgais pilots un bijušais "MNT Aero" (kompānijas, kurai piederēja avarējusī lidmašīna - red.) dibinātājs Artjoms Stepanovs. Kā vēsta kanāls, tiesībsargājošās iestādes viņu nevar atrast. Viņš pirms sprādziena devies uz Kamčatku, kur "apmaldījies". Likumsargiem arī neizdodas sazināties ar A. Stepanova biznesa partneriem.

13:18. Pēc "Vagner" līdera Jevgeņija Prigožina nāves noteikti būs sazvērestības teorijas par to, ka viņš patiesībā ir dzīvs, tomēr praktiski šādas teorijas ir mazāk ticamas, uzver Artis Pabriks. Viņa ieskatā Prigožina nāve ir tiešā mērā saistīta ar Krievijas prezidenta Vladimira Putina atriebību un varas konsolidāciju Kremlī ap Putinam lojāliem cilvēkiem.

13:00. Kā vēsta vairāki Krievijas mediji, Prigožina līķis oficiāli identificēts morgā, viņu identificējis viens no Krievijas privātās militārās kompānijas "Wagner" komandieriem. Līķis esot identificēts pēc tā, ka Prigožinam trūka viena pirksta. Vienlaikus tika atpazīts arī Dmitrija Utkina līķis. Viņu atpazīts pēc auguma un tetovējumiem.

12:38. Krievijas valdošajās aprindās algotņu grupējuma "Vagner" līderu nāve viļņošanos un šūpošanos neradīs, aģentūrai LETA prognozēja bijušais Latvijas Nacionālo bruņoto spēku (NBS) komandieris Raimonds Graube.

"Drīzāk es to saskatu kā mafijas vadītāja (Krievijas prezidenta Vladimira Putina) savas varas parādīšanu, kas pārējiem jāpieņem. Būtu pretēji, ja Putins nereaģētu un "Vagner" līderis Jevgeņijs Prigožins turpinātu gūt labumus, līdz ar to Putina tēls būtu vēl vairāk apdraudēts. Šobrīd viņš cenšas atgriezt savas varas demonstrāciju iepriekšējā līmenī, lai parādītu, kas notiek ar nodevējiem," norādīja Graube.

Pēc "Vagner līderu nāves grupējuma atjaunošana un uzturēšana varētu būt sarežģīta, jo sāksies šajā grupējumā iekļauto cilvēku darba meklējumi, norādīja Graube.

10.25.Krievijas prezidents Vladimirs Putins 19. augustā ieradās militārajā štābā Rostovā pie Donas, kuru pirms tam jūnijā sacelšanās laikā bija sagūstījuši "vāgnerieši".

10.00. Algotņu grupējum "Vagner" apdraudējums no Baltkrievijas Latvijai samazinās, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" pauda NATO Stratēģiskās komunikācijas izcilības centra direktors Jānis Sārts.

Viņaprāt, "Vagner" līdera Jevgeņija Prigožina lidmašīnas avārija ar 99% varbūtību ir Kremļa sods par jūnijā notikušo apvērsuma mēģinājumu. "Lielākā daļa cilvēku pēc dumpja apturēšanas izteica prognozes, ka Prigožins ir bīstamā situācijā, lai gan viņš uzvedās tā, it kā viņam nekas nedraudētu. Lidmašīnas nogāšanās noteikti nav vienkārša sagadīšanās," vērtēja Sārts.

Viņaprāt, pagaidām ir grūti precīzi prognozēt, vai un kā varētu attīstīties "Vagner" kaujinieku turpmākās darbības saistībā ar izskanējušajiem kareivīgajiem paziņojumiem par atriebību par Prigožina nāvi. Sārts gan skaidroja, ka "Vagner" spēks vairs neesot ne tuvu tāds, kāds tas bijis, tam mēģinot doties uz Maskavu jūnijā.

"Tomēr tas, ka Kremļa elite ir satraukusies par to, kāds varētu būt "Vagner" atbildes gājiens, ir redzams. Ir pietiekami daudz spekulāciju par to, ka "Vagner" ir pietiekami daudz atbalstītāju arī varas struktūrās, turklāt daži no viņiem ir atbrīvoti no amatiem. Tagad būs satraukts neskaidrības periods, kas satricina varas pamatus Kremlī, kā arī nāk par labu ukraiņu cīņā pret Krieviju," prognozēja eksperts.

07.40. Algotņu grupējuma "Vagner" vadītāja Jevgeņija Prigožina nāve ir vēl viens piemērs tam, ka Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam nedrīkst uzticēties nekādos jautājumos, intervijā Latvijas Radio pauda Latvijas vēstnieks Ukrainā Ilgvars Kļava.

Viņš sacīja, ka pašreiz ir daudz spekulāciju par notikumu. Sekojot dažādos avotos pieejamajai informācijai, var nonākt pie secinājuma, ka notikušais ir vēl viens piemērs tam, ka nedrīkst uzticēties Putinam nekādos jautājumos. Ja pēc "Vagner" sacelšanās starp Putinu un Prigožinu bijusi panākta kāda noruna, tad nu var redzēt, kā šādas vienošanās izvērtušās.

Kļava akcentēja, ka Ukraina kara laikā ir konsolidējusies kā valsts un sabiedrība. Valsts svētku laikā lieli pasākumi Ukrainā nav paredzēti, tieši pretēji - tiek izplatīti brīdinājumi nepulcēties, jo Krievija to var izmantot savās interesēs un uzbrukt. "Ukraiņi ir patriotiski noskaņoti, turot savu valsti lielā vērtībā. Galvenais uzdevums ir noslēgt un uzvarēt karu. Tāpēc visi ar nepacietību gaida ziņas no frontes līnijas," stāstīja vēstnieks.

07:11. Rīkojumu nogalināt algotņu grupējuma "Vagner" vadītāju Jevgeņiju Prigožinu, kurš gāja bojā trešdien, nogāžoties lidmašīnai, visticamāk, devis Krievijas prezidents Vladimirs Putins, norāda ASV Kara studiju institūts (ISW).

"Ir ļoti maz ticams, ka Krievijas militārā resora pārstāvji, jo īpaši aizsardzības ministrs Sergejs Šoigu un ģenerālštāba priekšnieks ģenerālis Valērijs Gerasimovs, būtu izrēķinājušies ar Prigožinu bez Putina pavēles," secina domnīcas analītiķi un piebilst, ka visa Krievijas elite, visticamāk, bijusi pārliecināta, ka pēc jūnija dumpja Prigožins joprojām bija dzīvs, tikai pateicoties Putina žēlastībai.

ISW piekrīt viedoklim, ka Prigožina lidmašīnas nogāšanās nenotika nejauši 23.augustā - tieši divus mēnešus pēc dumpja sākuma 23.jūnijā.

05.30. Krievijas algotņu grupējuma "Vagner" vadītāja Jevgeņija Prigožina nāve bija paredzama pēc viņa jūnijā sarīkotā dumpja pret Kremli, trešdienas vakarā paziņoja Ukrainas prezidenta biroja vadītāja padomnieks Mihailo Podoļaks.

"Prigožins parakstīja savu nāves spriedumu brīdī, kad viņš apstājās 200 kilometrus no Maskavas," Podoļaks sacīja intervijā Vācijas laikrakstam "Bild".

05.01. Ar "Vagner" saistītais "Telegram" kanāls "Grey Zone" apgalvoja, ka lidmašīnu tīši notriekusi Krievijas pretgaisa aizsardzība, tomēr šim apgalvojumam nav apstiprinājuma.

04.54. Krievijas algotņu grupējuma "Vagner" kaujinieki pēc grupējuma vadītāja Jevgeņija Prigožina lidmašīnas katastrofas mēģina izbraukt no nometnēm Baltkrievijā uz Krieviju, ziņoja Baltkrievijas aktīvistu grupa "Belaruski Hajun", kas izseko karaspēka pārvietošanos Baltkrievijā.

Saskaņā ar Baltkrievijas pagrīdes aktīvistu datiem trešdienas vakarā dažās vagneriešu nometnēs tika uzsākta autokolonnu veidošana izbraukšanai uz Krieviju.

Kolonnas dodas Krievijas robežas virzienā, bet Baltkrievijas specdienesti mēģina nepieļaut algotņu autotehnikas izbraukšanu.

"Belaruski Hajun" arī ziņoja, ka Ceļas ciematā blakus vagnriešu nometnei sākušies nopietni mobilā interneta sakaru traucējumi.

03.11. Algotņu grupējuma "Vagner" vadītāja Jevgeņija Prigožina telefons ir atrasts viņa lidmašīnas katastrofas vietā, ziņoja telekanāls "Al Jazeera", atsaucoties uz "Vagner" ziņu avotu.

Saskaņā ar ziņu avota teikto Prigožina līķis vēl nav simtprocentīgi precīzi identificēts starp katastrofas vietā atrastajiem līķiem, tomēr nav nekādu šaubu par viņa nāvi.

02.40. "Telegram" kanāla "VČK-OGPU" ziņu avots pastāstīja, ka tikai tagad ir sākusies katastrofas vietas un bojāgājušo līķu apskate, jo pirms tam tur strādāja sapieri un tika gaidīta Krievijas Izmeklēšanas komitejas un Federālā drošības dienesta darbinieku ierašanās no Maskavas.

Pēc mirstīgo atlieku apskates tās tiks aizvestas uz Tveru, kur no rīta tiks veikta atpazīšanas procedūra. Vairuma mirstīgo atlieku oficiālai atpazīšanai būs vajadzīga DNS analīze.

00.30. Krievijas federālā aviācijas pārvalde "Rosaviacija" trešdienas vakarā apstiprināja, ka algotņu grupējuma "Vagner" vadītājs Jevgeņijs Prigožins atradies lidmašīnā, kuras katastrofā visi desmit tajā esošie cilvēki gājuši bojā.

Pasaulē

Paejot trīsdesmitajai gadskārtai kopš prāmja “Estonia” bojāejas rudens vētrā, ir redzams: Zviedrijas valdība arī šodien turpina konsekvento politiku — darīt visu iespējamo un neiespējamo, lai novērstu patiesības noskaidrošanu par to, kas īstenībā izraisīja 852 cilvēku nāvi.

Svarīgākais