Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Ekonomika \ Latvijā

Iesniegts priekšlikums samazināt PVN elektrībai un gāzei

© Scanpix

Latvijas Arodbiedrību apvienība Saeimā iesniegusi iedzīvotāju iniciatīvu samazināt pievienotās vērtības nodokli (PVN) elektrībai un gāzei, aģentūru LETA informēja Latvijas Arodbiedrību apvienības valdes priekšsēdētājs Jānis Kuzins.

Kuzins un portāla "manabalss.lv" pārstāvji šodien Saeimā iesniedza 11 061 Latvijas iedzīvotāja parakstītu iniciatīvu par PVN samazināšanu līdz 12% elektrībai un dabasgāzei.

Kuzins skaidroja, ka pēc elektroenerģijas tirgus liberalizācijas, kad Saeima atļāva Latvijā piegādāt elektrību jebkuram, elektroenerģijas cenas būtiski cēlās. Tagad, kad Saeima plāno sadalīt AS "Latvijas Gāze", tiek plānots būtisks dabasgāzes cenu kāpums, kas iespaidos iedzīvotāju labklājību.

"Līdz ekonomiskai krīzei gan elektrībai, gan gāzei bija samazinātā PVN likme 12%, tad Valda Dombrovska (V) valdība to pacēla, bet solīja - ja krīze tiks pārvarēta, likme atkal tiks samazināta, bet tā nenotika. Dombrovskis paziņoja, ka Latvijā krīze ir pārvarēta un kļuva par Eiropas komisāru, un solījumu samazināt PVN likmi gāzei un elektrībai neizpildīja," norāda Kuzins.

Latvijas Arodbiedrību apvienība lūdz Saeimas frakcijas ieklausīties iedzīvotāju viedoklī un pildīt priekšvēlēšanu solījumu, atgriežoties pie samazinātās PVN likmes gāzei un elektrībai.

LETA jau rakstīja, ka šā gada sākumā ar portāla "manabalss.lv" starpniecību atbalstu guva Kuzina iniciatīva par PVN samazināšanu apkurei no 12% līdz 5%. Par iniciatīvu parakstījās 10 380 cilvēki.

Taču Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija šā gada jūnijā noraidīja minēto priekšlikumu.

Komisijas sēdē Finanšu ministrijas parlamentārais sekretārs Arvils Ašeradens (V) norādīja, ka PVN likmes samazināšana apkurei nav labākais veids, kā atbalstīt mazāk turīgos iedzīvotājus. Tā vietā ir jāturpina izmantot jau pašlaik pieejamā sociālās aizsardzības nodrošinājuma sniegtās iespējas, piemēram, dzīvokļu pabalsti.