Analītiķi: Latvijas izaicinājums - risks algām augt straujāk par ražīgumu

© F64

Par vienu no tuvākā laika galvenajiem izaicinājumiem Latvijas tautsaimniecībā "Swedbank" ekonomisti uzskata iespējamo nelīdzsvarotību darba tirgū un risku algām augt straujāk par ražīgumu, tādējādi veicinot inflāciju un pasliktinot konkurētspēju.

Lai mazinātu šādus riskus, nepieciešams veicināt ražīgumu, uzlabot darbaspēka prasmes, aktivitāti un mobilitāti. Tas prasa rīcību gan no valsts un uzņēmēju puses, uzlabojot pabalstu sistēmu, izglītības kvalitāti, inovāciju vidi, infrastruktūru, investējot jaunu produktu izstrādē, gan no pašiem iedzīvotājiem, ieguldot izglītībā un prasmēs, kā arī aktīvāk iesaistoties darba tirgū, teikts jaunākajā "Swedbank" ekonomikas apskatā.

"Swedbank" ekonomisti prognozē, ka tuvākos pāris gados Latvijā algu un ražīguma kāpums lielā mērā ies roku rokā, tomēr tuvāk 2015.gada beigām darba tirgus kļūs arvien "siltāks", un nesabalansētība var sākt pieaugt. Prognozējams, ka bruto vidējās algas kāpums būs ap 4% šogad, ap 5% nākamgad, tai skaitā minimālās algas paaugstināšanas dēļ, kā arī ap 6% 2015.gadā. Darbaspēka nodokļu samazināšana, lai arī lēnāka, nekā solīts iepriekš, turpinās atbalstīt iedzīvotāju pirktspējas kāpumu.

"Swedbank" ekonomikas apskatā teikts, ka Latvijas ekonomika jau pāris gadus ir izaugsmes fāzē. Ekonomiskās aktivitātes kāpums arvien uzskatamāk atspoguļojas arī darba tirgū - aug gan nodarbinātība, gan vidējā alga. Bezdarbs turpinās sarukt, un uzņēmumiem arvien grūtāk būs atrast atbilstošu darbaspēku, līdz ar to arvien jūtamāks kļūs spiediens paaugstināt algas. Tas jau redzams Igaunijā, kas biznesa ciklā Latvijai ir nedaudz priekšā. Algu kāpums izaugsmes laikā ir likumsakarīgs, tomēr ir svarīgi, lai arī ražīguma uzlabojums tiktu līdzi algu pieaugumam, secina analītiķi.

"Swedbank" vispārējās neto reālās algas izaugsmi šogad prognozē 4,9%, nākamgad - 3,1%, bet 2015.gadā - 4,1%.

Saskaņā ar Centrālās statistikas pārvaldes datiem šā gada otrajā ceturksnī Latvijā vidējā bruto darba samaksa bija 503 lati - par 4,7% vairāk nekā pērn otrajā ceturksnī un par 3,8% vairāk nekā šogad pirmajā ceturksnī.