Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Ekonomika \ Latvijā

Politiķu paziņojumi par OIK likvidāciju, iespējams, ir pāragri vai pat maldinoši

© Neatkarīgā

Koalīcijas paziņojumu par atteikšanos no obligātās iepirkuma komponentes (OIK) uzņēmumi un mājsaimniecības uzņēma ar sajūsmu - beidzot tiks likvidēts gadiem nīstais OIK.

Taču uzņēmēju organizācija un politikas vērotāji uz šo paziņojumu raugās piesardzīgi, norādot, ka OIK nebūt netiks likvidēts. Tiesa, tas neparādīsies rēķinos, bet tas nenozīmē, ka valstij par to nebūs jamaksā tādā vai citādā veidā. Finanšu ministrs Jānis Reirs atklāja, ka OIK tiks segts no "Latvenergo" peļņas daļas. Kā zināms,

"Latvenergo" ir Latvijas valstij piederošs uzņēmums, kas teju visu peļņu ieskaita valsts budžetā. Sedzot OIK no savas peļņas, valsts budžets, protams, saņems mazāk.

Piemēram, pērn "Latvenergo" nopelnīja 79,52 miljonus eiro. AS "Latvenergo" akcionāri ārkārtas sapulcē jūlija sākumā nolēma dividendēs no pagājušā gada peļņas valstij izmaksāt 70,2 miljonus eiro, liecināja uzņēmuma paziņojums biržai "Nasdaq Riga".

Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera "Latvijas radio" uzsvēra, ka politiķiem vajadzēja detalizētāk skaidrot, ka OIK maksājumus turpmāk pārnes uz citu valsts budžeta pozīciju, nevis jaukt galvu ar vēstījumiem par OIK izbeigšanu.

Rīgas Stradiņa universitātes politoloģe Ilga Kreituse uzskata, ka paziņojums par OIK likvidāciju ir piekšvēlēšanu triks.

"Vai viņš saņem naudu no mūsu maksātajiem rēķiniem, vai "Latvenergo", lietas būtība jau nemainās. Tas, ka daudz kas tiek darīts un pasniegts kā priekšvēlēšanu triks, tas taču ir pats par sevi saprotams," "Latvijas Radio" sacīja I. Kreituse.