Liepājas speciālās ekonomiskās zonas kapitālsabiedrības palielina apgrozījumu

Jaunākā informācija par Liepājas speciālās ekonomiskās zonas (LSEZ) kapitālsabiedrību darba rezultātiem šā gada pirmajā pusgadā signalizē par ekonomisku izaugsmi un ražošanas paplašināšanos.

Salīdzinot ar 2010. gada pirmo pusgadu, vairākos LSEZ uzņēmumos palielinājies apgrozījums, ieguldījumi, eksporta apjoms un darbavietu skaits.

"Nupat apkopotie rādītāji liecina par ekonomisko izaugsmi, ražošanas paplašināšanos un tie sev līdzi nes nepieciešamību pēc jaunām darba vietām. Šogad vien LSEZ kapitālsabiedrības radījušas 209 darbavietas," gandarīts par pozitīvajām izmaiņām ir LSEZ pārvaldnieks Guntars Krieviņš.

Šogad darbā pieņemti 209 cilvēki, tātad kopējais darbavietu skaista pieaugums, salīdzinot ar 2010. gada pirmo pusgadu – 189. Jāpiebilst, ka 2011. gada pirmajā pusē LSEZ uzņēmumos bija nodarbināti 1576 darbinieki.

Visvairāk jaunu darba vietu šā gada pirmajā pusgadā devuši Liepājas biznesa centra uzņēmumi. Tie ir ražošanas uzņēmumi ar skandināvu kapitālu, kas atrodas biznesa parkā, kas izveidots bijušajā Gaļas kombināta teritorijā.

"Liepājas Biznesa parks un 13 ārvalstu uzņēmumi ir ieguvums, ko devis LSEZ likums, bet ieguldījumi un jaunas darbavietas liecina par to stabilu darbību un izaugsmi," vēl komentē G. Krieviņš.

Salīdzinot ar tādu pašu laika periodu pagājušajā gadā, ievērojami pieauguši arī eksporta apjomi - par 125,3 procentiem.

Lielākie eksportētāji - SIA LSEZ „LASKANA”, LSEZ SIA „GLEN OIL”, LSEZ SIA „Lesjofors Spings LV”, LSEZ „Jensen Metal” SIA, SIA LSEZ „Caljan Rite-Hite Latvia” un „Trelleborg Wheel Systems Liepaja” LSEZ SIA. Galvenās šo un citu kapitālsabiedrību produkcijas eksporta valstis ir Dānija, Nīderlande, Lietuva, Krievija, Zviedrija u.c.

Kapitālsabiedrības šogad palielinājušas ieguldījumus modernajās tehnoloģijās, būvniecībā, kā arī veic citus ieguldījumus. Paralēli tam notiek ostas padziļināšana, kas noteikti uzlabo Liepājas konkurētspēju kravu piesaistē un apstrādē tuvākajā nākotnē.

2011. gada pirmajā pusgadā LSEZ kapitālsabiedrību nefinansu investīcijas bija LVL 6 585 420,00. Piemēram, akciju sabiedrība „LIEPĀJAS OSTA LM” iegādājusies ostas tehniku, veic Liepājas ostas piestātnes Nr.43 rekonstrukciju un ģenerālo kravu pārkraušanas kompleksa būvniecību Brīvostas ielā 12; „LIEPAJA BULK TERMINAL LTD” iegādājusies dīzeļlokomotīvi; „BALTIC TRANSSHIPMENT CENTER” SIA veikusi mobilā krāna kapitālo remontu.

Līdz 2011. gada 31. augustam LSEZ statusā veiksmīgi darbojas 34 kapitālsabiedrības, kuru neto apgrozījums 2011. gada pirmajā pusgadā bija 45 641 773,00 latu, kas ir par 14 969 823,00 latiem vai 48,8 procentiem vairāk nekā gadu iepriekš.

Atvieglojumi, ko nosaka LSEZ likums, ir spēkā līdz 2017. gadam. Šobrīd notiek aktīvs darbs kopā ar citām valsts brīvostām un ekonomiskajām zonām, lai tā darbības termiņu pagarinātu un lai uzņēmumi saņemtu atvieglojumus arī pēc 2017. gada.

Ekonomika

Kas notiks ar šobrīd pustukšo Rīgas brīvostu un citām Latvijas ostām; vai patiesi ostās jāsāk būvēt dārgi elitārie dzīvojamie rajoni un biroju telpas; kādēļ mēs labprātīgi atsakāmies arī no sankcijām nepakļautām kravām un cik saprātīgi rīkojamies naudas pelnīšanā – “Neatkarīgās” saruna ar Rīgas brīvostas bijušo pārvaldnieku Leonīdu Loginovu.

Svarīgākais