Aptauja: Ekonomikas atgūšanos sagaida pēc diviem gadiem

Piektdaļa Latvijas iedzīvotāju uzskata, ka savu finansiālo situāciju var uzlabot, atrodot papildu darbu un iespējas piestrādāt, savukārt aptuveni tikpat daudz respondentu prognozē, ka valsts ekonomika sāks attīstīties jau pēc diviem gadiem, liecina "DnB NORD Latvijas barometrs" pētījums.

Jaunākā pētījuma pirmajā daļā gan noskaidrots, ka 72% aptaujāto, kas ir par trīs procentu punktiem mazāk nekā iepriekš, pauduši uzskatu, ka Latvijas attīstības virziens tas ir nepareizs, bet 11% tāpat kā pagājušajā mēnesī ir bijuši pārliecināti, ka attīstības virziens ir pareizs.

Šī rādītāja zemākais punkts bija 3%, bet tagad atgūta puses – 11% iedzīvotāju uzticība.

Pamazām uzlabojas viedoklis par to, kādā situācijā pašlaik ir Latvijas ekonomika: par pieciem procentu punktiem – līdz 45% - pieaudzis to cilvēku skaits, kuri uzskata, ka tā nemainās, savukārt līdz 46% sarucis pesimistu skaits, kuri pauduši viedokli, ka situācija vēl pasliktinās.

Pretstatā novērotajam viedokļu uzlabojumam par valstī notiekošajiem ekonomikas procesiem arvien turpina saglabāties zems sava ģimenes finansiālā stāvokļa novērtējums, jo 19% to raksturoja kā ļoti sliktu, 38% - drīzāk sliktu, bet tikpat - kā viduvēju. Tikai 4% respondentu sacīja, ka viņu ģimenes budžets saucams par drīzāk labu.

Vēl arvien lielākā daļa cilvēku uzskata, ka pašreiz atrast labu darbu ir gandrīz neiespējami, jo šādu iespēju par drīzāk sliktu un sliktu novērtēja 86% iedzīvotāju. Arī valdības darbu lielākā daļa Latvijas iedzīvotāju "DnB NORD Latvijas barometrā" vērtē negatīvi, jo 44% pauda uzskatu, ka tas ir pilnībā neapmierinošs, 42% sacīja, ka tas ir drīzāk neapmierinošs, bet 11% apliecināja, ka jūtas drīzāk apmierināti. Pilnībā apmierināti ar mūsu ministru paveikto bija 1% aptaujāto.

Lai arī galvenie makroekonomikas rādītāji liecina un arī masu medijos citētie eksperti pauž, ka pēdējos mēnešos vērojami nelieli uzlabojumi ekonomikā, iedzīvotāji noskaņoti kritiski – 52% pauduši uzskatu, ka lielākās problēmas ekonomikā vēl ir tikai priekšā, bet 31% tās izjūtot pašreiz. Tikai 8% izjūtot, ka krīze ir pārvarēta, bet 1% respondentu izteikušies, ka nekādas problēmas Latvijas ekonomikā nav un nav bijušas, jo viedoklis par sarežģījumiem ekonomikā radies mākslīgi.

Tikai 16% uzskatīja, ka ekonomiskā situācija uzlabosies tuvāko divu gadu laikā, bet 22% pauda, ka izmaiņas nav gaidāmas ātrāk kā 2013. – 2014.gadā. Visvairāk jeb 34% cilvēku izvēlējās atbildi, ka uzlabojumi būs vēlāk, neprecizējot - kad, bet 10% bija noskaņoti galēji pesimistiski, sakot – nekad.

Jaunākajā pētījumā noskaidrots - 35% iedzīvotāju uzskata, ka viņu ģimene nekad līdz šim tik slikti nav dzīvojusi, savukārt 17% norādījuši, ka pašreizējā situācija ir salīdzināma ar ekonomisko pārmaiņu laiku 90. gadu sākumā. Taču 20% aptaujāto norādīja, ka ienākumus sev un ģimenei varētu palielināt, atrodot papildu darbu, bet 15% sacīja, ka, lai palielinātu mājsaimniecības ienākumus, būtu nepieciešams vispār meklēt jaunu darbu. "DnB NORD Latvijas barometrā" noskaidrots, ka 13% aptaujāto kā vienīgo iespēju palielināt ģimenes budžetu saredz kāda ģimenes locekļa došanos uz ārzemēm peļņā.

Ekonomika

Vai “airBaltic” pērk lidmašīnas, lai tās izīrētu citiem? Šāds jautājums sociālajos tīklos sastopams bieži, kopš nacionālā aviokompānija paziņoja, ka no nākamā gada papildu lidmašīnas tiks izīrētas aviācijas gigantam “Lufthansa Group”. Par to, ko šis darījums nozīmē lidsabiedrībai un iedzīvotājiem, plašāk vēsta TV kanāla 360 raidījums “360 ZIŅneši”.

Svarīgākais