Vairāk kā 75% cilvēku kļuvuši apdomīgāki naudas lietās

Vairāk nekā puse Latvijas iedzīvotāju nākamgad savu finanšu plānošanai paredz veltīt vairāk laika nekā šogad. Par to liecina jaunākais Swedbank Privātpersonu finanšu institūta veiktais pētījums, kurā piedalījās 536 interneta lietotāji.

Institūta veiktais pētījums liecina, ka stingrāki savā rīcībā ar naudu 2009.gadā kļuvuši 76% iedzīvotāju. Lielākā daļa aptaujāto jeb 44% lielāko uzmanību finanšu plānošanā pievērš uzmanību izdevumu samazināšanai, bet 41% gan uzmana savus izdevumus, gan meklē iespējas palielināt savus ienākumus. Tikai ienākumu palielināšanai pievērsušies 6% respondentu, lielākoties jeb 82% gadījumu tie ir vīrieši.

Sievietes savu finanšu plānošanai pēdējā gada laikā pievērsušās mazliet biežāk nekā vīrieši. 60% gadījumu ar ģimenes finanšu uzskaiti un plānošanu nodarbojas tieši sievietes. Savukārt jaunu cilvēku starpā joprojām ir izplatīta prakse plānot savas finanses individuāli. 41% aptaujāto vecumā līdz 30 gadiem norāda, ka viņu ģimenē finanses katrs ģimenes loceklis plāno pats par sevi.

Swedbank Privātpersonu finanšu institūta direktore Ieva Use uzskata, ka cilvēki arvien vairāk izprot ģimenes budžeta plānošanas nepieciešamību: "Jaunais gads tradicionāli ir apņemšanos laiks - izmantojot gadu mijas simbolisko nozīmi, cilvēki apņemas īstenot lietas, kuras vecajā gadā nav paguvuši. Mūsu institūta dati liecina, ka šogad šo plānu un vēlmju sarakstos cilvēki arvien biežāk iekļaus arī ar finansēm saistītus uzdevumus. Piemēram, sākt izdevumu un ienākumu uzskaiti, samazināt tēriņus konkrētās izdevumu kategorijās - izklaide, apģērbs, transports vai arī sakrāt noteiku naudas summu kādam mērķim - ceļojumam, sadzīves tehnikai, mājokļa labiekārtošanai."

Eksperte uzskata, ka tie cilvēki, kas personīgajās finansēs nākamajam gadam būs sev formulējuši konkrētus mērķus un gada gaitā centīsies tos sasniegt, 2010.gada beigās ar savu finansiālo stāvokli būs apmierinātāki nekā tie, kas šādus mērķus nebūs nosprauduši. "Tie, kas jaunajā gadā apņemsies iegūt kontroli pār savām finansēm, gada beigās par savām naudas lietām būs optimistiskāki un pārliecinātāki pat tad, ja ne visas apņemšanās būs izdevies piepildīt. Svarīga ir sajūta, ko cilvēki iegūst šajā procesā - nauda vairs netiek uzskatīta par kaut kādu ārēju, neietekmējamu parādību. Nauda kļūst par līdzekli savu mērķu īstenošanai," norāda Ieva Use.

Ekonomika

Banka "Citadele" pirmdien, 7.oktobrī, sāks augstākās prioritātes nenodrošināto obligāciju pirmā laidiena publisko piedāvājumu 10 līdz 35 miljonu eiro apmērā, teikts bankas paziņojumā biržai "Nasdaq Riga".

Svarīgākais