Ja vēlaties baudīt rudens garšas, vienlaikus piešķirot savam cepetim spilgtu salduma pieskaņu un papildinošas augļu garšas, pievienojiet šo sastāvdaļu.
Saldais kartupelis jeb batāte nav tikai moderns dārzenis no veselīga uztura blogiem – tā ir dabiski salda, krēmīga un uzturvielām bagāta sakne, kas Latvijā kļuvusi par īstu rudens dārzeņu karalieni. Batāte satur beta-karotīnu, C vitamīnu un šķiedrvielas, bet tās garša – nedaudz riekstaina un maigi salda – lieliski sader ar pikantām un aromātiskām garšvielām. Izmēģini pagatavot karamelizēto saldo kartupeli ar burkāniem un sīpoliem - lielisks gan kā veģetārs pamatēdiens, gan kā piedeva pie sātīgākiem gaļas ēdieniem. Ar recepti dalās “BBC Food”.
Umami garša ir viena no noslēpumainākajām garšām, kuru ir diezgan grūti precīzi aprakstīt. Lai gan mēs saprotam, kas ir sāļš, salds, skābs vai rūgts, umami ir daudzpusīgāks. Par to, kas ir umami, skaidro “unian.net”.
Neviens ēdiena šķīvis nesastāv tikai no vienas sastāvdaļas ar vienu atsevišķu garšas īpašību. Neaizmirstams ēdiens satur vairākas garšas un tekstūras, kas kopā veido veselumu.
Umami, kas pazīstams arī kā mononātrija glutamāts, ir viena no galvenajām piektajām garšām, līdzās saldai, skābai, rūgtai un sāļai. Umami japāņu valodā nozīmē “garšīguma būtība”, un tā garšu bieži raksturo kā gaļīgu, pikantu garšu, kas padziļina garšu.