Receptes

2.mar 2018
Nomainiet baltu miltu izstrādājumus pret pilngraudu produktiem – veselīga uztura speciālistu ieteikumos tas atkārtojas gluži kā piedziedājums. Kā to izdarīt? Pieredzē dalās Raimonds Biedrītis, sertificēts bioloģiskās lauksaimniecības speciālists un SIA Grauda spēks vadītājs, kurš kopā ar dzīvesbiedri Ievu audzina četrus bērnus un ikdienā izvēlas videi un cilvēkiem draudzīgus produktus.
16.feb 2018
Ja kādai tautai ir kāda garšīga tradīcija, tad citas to labprāt pārņem. Var nezināt valodu, nesaprast reliģisko pārliecību, uzskatus un priekšstatus, bet kā gan var nesaprast pankūkas?
14.feb 2018
Svinot visu mīlētāju svētkus Valentīndienu, romantisku noskaņu savai otrai pusītei var sagādāt, ne vien dāvinot ziedus un mīļas dāvanas, bet arī kopīgi rosoties virtuvē, lai pagatavotu kādu īpašu un mīlētāju dienai piemērotu ēdienu. Pavāre un uztura speciāliste Jevgēnija Jansone piedāvā divu īpašu un stilīgu ēdienu receptes Valentīndienas svinībām.
13.feb 2018
Šodien, 13. februārī, visā pasaulē tiek svinēta Starptautiskā Pankūku diena, kurā tradicionāli vismaz vienā no ēdienreizēm jāiekļauj pankūkas. Turklāt šonedēļ tiek atzīmēta arī Masļeņica – ziemas aizvadīšanas un pavasara gaidīšanas svētki, kuru neatņemama sastāvdaļa ir tieši pankūku baudīšana. Šis ir īstais brīdis nobaudīt ierastu ēdienu jaunās garšu niansēs, tāpēc kulinārijas blogaere Zane Ozoliņa piedāvā izmēģināt desmit gardus pildījumus plānajām pankūkām.
25.jan 2018
Katram no mums ir tādi brīži, kad sāk mocīt izsalkums, bet veltīt ilgu laiku kāda ēdiena pagatavošanai nav iespējams vai arī gatavot vienkārši ir slinkums. Lai šādos brīžos nebūtu jāķeras pie neveselīgiem pusfabrikātiem vai apšaubāmas izcelsmes cīsiņiem, pavāre un uztura speciāliste Jevgēnija Jansone kopā ar nacionālo pārtikas mazumtirdzniecības tīklu ELVI piedāvā divas ātri pagatavojamas veselīgu ēdienu receptes, kas tiešām ir tik vienkāršas, ka būs pa spēkam pat tajos brīžos, kad ļoti negribas gatavot!
19.jan 2018
Ziemā pienāk brīdis, kad bez saules augušie vai tālu ceļu vestie gurķi un tomāti šķiet bezgaršīgi, salāti jau veikalā izskatās apvītuši, bet burkāni vairs neiedvesmo. Tad var izvēlēties ārēji necilos Ķīnas kāpostus.
18.jan 2018
Veselības ministre Anda Čakša (ZZS) sliecas neatbalstīt priekšlikumu piemērot samaksu tikai par receptes izrakstīšanu, bet varētu rosināt diskusiju par attālinātās konsultācijas apmaksu.
17.jan 2018
Latvijas Lauku ģimenes ārstu asociācija rosina veikt grozījumus Ministru kabineta (MK) noteikumos, nosakot pacientiem līdzmaksājumu 1,42 eiro apmērā par receptes izrakstīšanu, jo arī tā vērtējama kā vizīte pie ārsta, Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas sēdē sacīja parlamenta deputāte un Latvijas Lauku ģimenes ārstu asociācijas prezidente Līga Kozlovska (ZZS).
28.dec 2017
Par spīti tam, ka vairums pusaudžu zina, ka brokastis ir galvenā dienas ēdienreize, nereti slinkuma vai laika trūkuma dēļ šo ēdienreizi jaunieši neietur, aizstājot to ar dubultu porciju pusdienās. Šis ir viens no biežāk izplatītajiem, neveselīgajiem ēšanas paradumiem, kas izraisa ne tikai enerģijas trūkumu, bet arī grūtības koncentrēties. Lai Tavam skolēnam turpmāk aizbildinājumi nebūtu vienīgā brokastu sastāvdaļa, kulinārijas eksperte Signe Meirāne iesaka piecas vienkāršas un īsā laikā pagatavojamas brokastu receptes, kas sniegs veiksmīgam rīta sākumam tik nepieciešamo uzturvielu devu.
22.dec 2017
Gada nogales svētki neizbēgami saistās ne vien ar Ziemassvētku rotājumiem un dāvanām, bet arī ar pamatīgām svētku maltītēm, turklāt Ziemassvētkos un Jaunā gada sagaidīšanas svinībās gadu no gada pierasts galdā celt klasiskus, sātīgus ēdienus, bez kuriem šī maltīte nav iedomājama.
10.dec 2017
Par spīti tam, ka vairums pusaudžu zina, ka brokastis ir galvenā dienas ēdienreize, nereti slinkuma vai laika trūkuma dēļ šo ēdienreizi jaunieši neietur, aizstājot to ar dubultu porciju pusdienās. Šis ir viens no biežāk izplatītajiem, neveselīgajiem ēšanas paradumiem, kas izraisa ne tikai enerģijas trūkumu, bet arī grūtības koncentrēties. Lai Tavam skolēnam turpmāk aizbildinājumi nebūtu vienīgā brokastu sastāvdaļa, Mamma Signe Meirāne iesaka piecas vienkāršas un īsā laikā pagatavojamas brokastu receptes, kas sniegs veiksmīgam rīta sākumam tik nepieciešamo uzturvielu devu.
4.dec 2017
Kad Adventes vainagā ir iedegta pirmā svecīte, ir pēdējais laiks ķerties klāt Ziemassvētku pudiņa gatavošanai, jo tas ir daudzu resursu ietilpīgs projekts, no kuriem vissvarīgākais ir laiks, tātad – to nevar sasteigt un izlīdzēties ar pēdējā vakara iedvesmu, lai gan jauno laiku receptes pieļauj arī to.
11.nov 2017
Tuvojoties Latvijas dzimšanas dienai, pavāre un uztura speciāliste Jevgēnija Jansone radījusi rudenīgus un sildošus ēdienus ar latvisku pieskārienu, ko pagatavot Valsts svētku svinību galdam vai ģimenes maltītei garajos rudens vakaros. Ēdieni ir sātīgi, pamatīgi un kā radīti, lai baudītu pēc pastaigas novembra rudenīgajā gaisā vai svētku salūta vērošanas.
8.nov 2017
Par to, ka ķirbji ir neticami veselīgi, zina visi. Vēl tas ļoti priecē acis – spilgti oranžie skaistuļi rotā gan mazdārziņus, gan tirgus letes, gan pusdienu galdu. Bet par to, kā labāk to pagatavot, lai ne tikai iepriecinātu, bet arī pārsteigtu tuviniekus, pastāsta Rīgas restorānu – LIVE RIGA partneru – šefpavāri, ziņo riga.lv.
23.okt 2017
Rudens ir laiks, kad varam palutināt savas garšas kārpiņas ar rudens veltēm, kas ir augušas tepat - Latvijā. Ko ar krāšņā gadalaika veltēm - ķirbjiem, āboliem, bumbieriem, kāpostiem, burkāniem un bietēm eksperimentēt un kā sagatavot veselīgas un gardas rezerves ziemai?
12.okt 2017
Ābolu daudzveidīgās pielietošanas dēļ ābele jau izsenis ir viens no populārākajiem augļkokiem latvieša piemājas dārzā. Ābolus lieto gan tautas medicīnā, gan skaistumkopšanā un, protams, arī kulinārijā. Lai gan pierasts uzskatīt, ka šis auglis izcili iederas tikai desertos, tā unikālo īpašību dēļ ābols plaši tiek lietots arī sāļajos ēdienos – kā uzkodās, tā pamatēdienos.
23.sep 2017
Nav ne­kā ik­die­niš­ķā­ka ēdien­kar­tē par kar­tu­pe­ļiem. Pa­mat­re­cep­tes ir vien­kār­šas – sāls­ūde­nī vā­rī­ti kar­tu­pe­ļi, ar mi­zu vā­rī­ti kar­tu­pe­ļi, cep­ti kar­tu­pe­ļi, kar­tu­pe­ļu sa­ce­pums, kar­tu­pe­ļu pan­kū­kas, kro­ke­tes, bie­ze­nis. Tos, kā zi­nāms, var arī gri­lēt vai cept fo­li­jā.
23.sep 2017
Āzijas virtuve ir eksotiska, bet reizē tagad kokosriekstu piena, sojas mērces, dažādu nūdeļu, garšvielu u.c. produktu pieejamības dēļ tik pieejama nekā jebkad agrāk. Pieaugot pavārmākslas prasmēm, cilvēkiem aizvien vairāk ceļojot, aug arī interese par Taizemes, Malaizijas, Indonēzijas un citu valstu ēst gatavošanas tradīcijām, pieredzē dalās AS “Santa Maria” sabiedriskās ēdināšanas daļas vadītāja Sanda Stalbova.
photo_camera
22.sep 2017
Daudzi Āzijas virtuves ēdieni mums vairs nešķiet eksotiski un tos pagatavot ir vieglāk, nekā domāts. Pamazām sākam orientēties arī produktu sortimentā, kas nepieciešams to pagatavošanai. Kokosriekstu piena, sojas mērces, dažādu nūdeļu, garšvielu un citu Āzijas virtuvei raksturīgu produktu pieejamība ir lielāka nekā jebkad agrāk. Pieaugot pavārmākslas prasmēm un cilvēkiem aizvien vairāk ceļojot, aug arī interese par Taizemes, Malaizijas, Indonēzijas un citu valstu ēst gatavošanas tradīcijām. Par piecām lietām, bez kurām Āzijas virtuve nav iedomājama, stāsta AS Santa Maria sabiedriskās ēdināšanas daļas vadītāja Sanda Stalbova.
22.sep 2017
Rudens ir īstais laiks, kad nobaudīt ēdienus, kuru pagatavošanai izmantoti sezonālie augļi un dārzeņi. "Rimi gardēžiem" sagatavojuši vairākas receptes, kuras būs īpaši noderīgas tiem, kuri ikdienā neēd gaļu.