Ierasti "skrullējot" ziņu lentu sociālajos medijos, uzmanību pievērsa kāds veids, kā pagatavot ceptas mini olas. Gribējās pārbaudīt, kā tas darbojas dzīvē, tāpēc nolēmām pamēģināt.
Olu krāsošana un krāsaino olu kaujas ir viena no daudzu ģimeņu svarīgākajām Lieldienu tradīcijām, kurai vērts gatavoties laikus, izplānojot gan nepieciešamo olu daudzumu, gan materiālus to krāsošanai. Tradicionāli viens no izplatītākajiem dabīgajiem olu krāsošanas līdzekļiem ir sīpolu mizu novārījums, kas palīdz tikt pie dažādu toņu sarkanīgi brūnām olām. Taču ledusskapī un dārzeņu plauktā varam atrast vēl ne mazums pārtikas produktu, kuru mizas, serdes, liekās lapas un citas paliekas ļauj tikt pie pārsteidzoši krāsainām olām videi draudzīgā veidā.
Svētki ir laiks, tad atļaujamies apēst vairāk un uzturā iekļaut vairāk svētku našķu. Lieldienas nav izņēmums! Taču vai zinām, kā galveno Lieldienu ēdienu olas, pagatavot droši un pareizi? Un kā to atbilstoši uzglabāt?
Pārdoto olu apjoms Lieldienās Latvijas ražotājiem palielināsies vidēji par 30%, tuvojoties svētkiem atzina Latvijas Olu un putnu gaļas ražotāju asociācijas izpilddirektore Anna Ērliha.
Lielākā daļa veikalu tīkla "top!" aptaujas respondentu jeb 88% šogad plāno atzīmēt Lieldienu un to darīs, lai stiprinātu ģimenes sajūtu, radītu prieku bērniem un kopumā ienestu savās mājās svinīgu noskaņojumu.
Kā ierasts, balto olu cenas pirms Lieldienām lielākajā daļā veikalu ir augstākas nekā brūnajām olām, jo baltās paver lielākas iespējas radoši izpausties. Bet šogad atsevišķos veikalos baltās olas maksā tikpat, cik brūnās – ne par centu vairāk.
Jau pavisam drīz būs Lieldienas. Šajos svētkos mēs ierasti krāsojam olas dažādās krāsas, lai tās izskatītos pavisam glīti. Tomēr, lai tavas glīti nokrāsotās olas nestāvētu kopīgā bļodā, izveido skaistus olu trauciņus, kurus novietot uz galda. Tas ir pavisam vienkārši, jo tev vajadzēs tikai lapu un veiklus pirkstus!
26.martā Pārtikas un veterinārais dienests (PVD), balstoties uz vairāku ES regulu pantiem, pieņēmusi lēmumu no tirdzniecības visā Latvijā atsaukt no Ukrainas importētās olas, kas nav atbilstoši marķētas, maldinot patērētājus par dējējvistu turēšanas metodi, informē PVD.
Youtube kanāls "Red Ted Art" dalījies ar ideju, kas gan izklaidēs un izglītos bērnus, gan noderēs pieaugušajiem virtuvē, gan var radīt svētku sajūtu, tuvojoties Lieldienām.
Lai celtu iedzīvotāju pirktspēju, “Maxima Latvija” ilgtermiņā īstenojusi vairākas aktivitātes, lai padarītu pārtikas produktus pieejamākus, vienlaikus mazinot vispārējo inflācijas apjomu, kas vainagojies panākumos – uzņēmums gada pirmo mēnesi iesācis pat ar deflāciju.
Ziemeļeiropas vadošais olu un olu produktu ražotājs Balticovo aizvadītajā mēnesī paziņojis par plāniem tuvāko piecu gadu laikā pilnībā pārstrukturizēt ražotnes līdzšinējo darbību un attiekties no sprostos turētu vistu olu ražošanas. Ilgtspējīgais lēmums pieņemts, balstoties uz uzņēmuma ilgtermiņa attīstības stratēģiju un sekojot aizvien pieaugošajam patērētāju un pārtikas produktu ražotāju pieprasījumam pēc brīvos apstākļos dētām olām. Iepriekšējo divu gadu laikā uzņēmuma investīcijas šī projekta aizsākšanā jau pārsniegušas 10 miljonus eiro, kad Iecavā tika atklāts pirmais ārpus sprosta jaunputnu un dējējvistu novietņu komplekss. Šogad to papildinās vēl vienas dējējvistu kūts izbūve, kurā paredzēta vieta 130 000 putniem ar kopējo kapacitāti - 40 miljoni olu gadā.
Pēdējo trīs gadu laikā specializētās pārtikas sortiments paplašināts teju uz pusi, savukārt pieprasījums pēc vegānu un bezglutēna pārtikas produktiem palielinājies par 30%.
Rekomendācijas attiecībā uz olu ēšanu ir bijušas daudz, pie tam ekspertu domas dalās - cik daudz olu un cik bieži tās jāēd, lai nekaitētu organismam, bet tieši otrādi - gūtu labumu no olām.
Esam jau rakstījuši gan par olu veselīgajām īpašībām, gan to nozīmi šajā laikā, kad īpaši jāparūpējas par imunitāti. Taču tās mēdz apvīt arī dažādi mīti un aizspriedumi, kurus centīsimies lauzt.
Olas ir pārtikas produkts, ko pievieno daudz dažādiem ēdieniem. Gandrīz kā dilles! Brokastu galdam tās pierasts baudīt vārītas, omletē vai pagatavotas kā vēršacis. Smeļoties idejas no pavārgrāmatas un liekot lietā savu izdomu, eksperimentējam, kā vēl pagatavot olas ātri, vienkārši un baudāmi.
Vienā uz robežas ņemtā Ukrainas izcelsmes olu produkta "Olu dzeltenuma pulveris Ovomix P6002" paraugā konstatētas salmonellas, apstiprina Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) saņemtie laboratorisko izmeklējumu rezultāti.