gavēnis

14:35
Lieldienas ir svētdiena pēc pavasara pirmā pilnmēness, kas sākas 21. martā. Šogad gavēnis sākas 5. martā un beidzas 2025. gada 17. aprīlī.
29.mar 2023
Šogad Lielais gavēnis sākās 22. februārī, kad ticīgie atzīmēja Pelnu svētdienu, un turpināsies četrdesmit dienas – līdz 9. aprīlim, kad svinēsim Lieldienas jeb Kristus augšāmcelšanos. Kā vēsta «Vikipēdija», Lielais gavēnis ir gavēšanas laiks kristiešu liturģiskajā gadā pirms Lieldienām, kad kristieši klusumā un pārdomās atceras Jēzus Kristus ciešanas un nāvi, daudz lūdzas un ziedo naudu labdarībai; savukārt pareizticīgajiem gavēnis parasti ir ilgāks. Tiek uzsvērts, ka Lielā gavēņa filozofijas pamatā ir 40 dienas, kuras Jēzus pavadīja tuksnesī, turoties pretī sātana kārdinājumam.
28.feb 2023
Uzutura speciāliste Liene Sondore iesaka izmēģināt šīs divas gardās, veģetārās receptes!
28.feb 2023
Tuvojoties pavasarim, arvien vairāk cilvēku sāk ievērot dažādus organisma atslodzes pasākumus, piemēram, pavasara kūres vai dažādas diētas, turklāt šis ir arī Lielā gavēņa laiks. Kas ir jāņem vērā, gavējot un ievērojot atslodzes dienas? Stāsta sertificēta uztura speciāliste Liene Sondore un farmaceite Ilze Priedniece.
18.feb 2021
Ir sācies gavēnis, kas līdz pat Lieldienām vismaz daļai cilvēku ikdienā ienesīs ēšanas un uzvedības paradumu izmaiņas. Gavēnis var būt gan reliģisku, gan arī nereliģisku apsvērumu vadīts (reizēm saukts arī par badošanos), piemēram, lai samazinātu holesterīna līmeni un nomestu lieko svaru.
9.mar 2020
Arvien vairāk cilvēku pievēršas veģetāram dzīvesveidam. Tāpēc ir būtiski ir saprast, kas notiek, kad izslēdzam kādu pārtikas grupu no savas ēdienkartes. Portāls "The List" atklāj, kā atteikšanās no gaļas produktiem ietekmē mūsu veselību.
18.mar 2019
Kristīgās pasaules pārstāvji jau sākuši ievērot lielo gavēni, kas ilgs līdz Lieldienām, bet ziemas aiziešana un pavasara atnākšana ir īpaši labs laiks, ko ikviens var izmantot, lai veiksmīgi veiktu vai nu ģenerāltīrīšanu ķermenī, vai tikai mazas pārmaiņas.
17.mar 2019
Sācies Lielais gavēnis, kas ilgs līdz pat Lieldienām. Šajā laikā kāds cenšas ēst veselīgāk, kāds pievēršas savas iekšējās pasaules sakārtošanai, vēl kāds nododas reliģiozām pārdomām vai arī, neko īpašu neievērojot, turpina savu ikdienas dzīves ritmu. »Vakara Ziņas« atklāj, kā šo laiku pavada un ko Lielā gavēņa laikā ievēro sabiedrībā zināmas personības.
15.mar 2019
Gavēņa ēdieniem raksturīga pieticība un vienkāršība, tomēr tas nenozīmē vienveidību. Cilvēki, kuri pieder konfesijām, kam raksturīgs ilgstošs un stingrs gavēnis, laika gaitā radījuši tādas ēdienu receptes, kuras ir vērts izmēģināt arī citiem un, iespējams, iekļaut savā ikdienas ēdienkartē.
5.mar 2019
ASV, Ņūorleānā, krāšņi tiek atzīmēts "Mardi Gras" jeb burtiski tulkojot - Treknā otrdiena, kas nozīmē pēdējo dienu pirms lielā Gavēņa sākuma.
19.feb 2018
Lietuva savu 100. gadadienu kopš mūsdienu valsts izveides atzīmēja 16. februārī, un šī diena sakrita ar Lielā gavēņa sākumu, kas katoļu baznīcā nozīmē atturēšanos no vienas no miesiskajām baudām – ēšanas. Lietuvas katoļu bīskapu sapulces sekretariāts pirmo reizi pieņēma lēmumu mainīt gavēņa uzsākšanu par vienu dienu.
19.feb 2017
Līdz ar Pelnu trešdienu, kas pēc liturģiskā kalendāra iezīmē gavēņa sākumu, tiek aizsākta laika atskaite līdz Lieldienām. Šajā mierpilnajā laikā cilvēki visā pasaulē atsakās ne tikai no gaļas, bet arī citiem ikdienas kaitīgajiem ieradumiem, lai attīrītu ne tikai savu ķermeni, bet arī stiprinātu garu. Arī Latvijā zināmas personības piekopj šo seno tradīciju un dalās ar savām gavēņa metodēm.
10.feb 2017
Tuvojas gavēņa laiks. Katoļiem šogad gavēnis sākas 1. martā, bet pareizticīgajiem 27. februārī. Cilvēki, kuri to pirms Lieldienām praktizē regulāri, uzsver, ka gavēnis nav diēta.
9.okt 2016
Kāda 13 gadus jauna meitene Indijā  ir mirusi bada nāvē svētā gavēņa laikā, ziņo ārvalstu mediji.
20.feb 2016
10. februāris ir Pelnu diena, kā arī Mēness gada sākuma diena un saimnieciskā gada sākums. Šis ir laiks, kad ļaudis sāk stingri ievērot gavēni, 40 dienu garumā atsakoties no dažādiem ieradumiem vai atkarībām, izskaužot kādu neveselīgu produktu no savas ēdienkartes vai arī ļaujoties garīgām apcerēm un domām. »Vakara Ziņas« uzrunāja sabiedrībā populārus cilvēkus, lai noskaidrotu, kā viņi ievēro gavēni, kas ilgs līdz pat Lieldienām.
10.feb 2016
Šī gada Lielajam gavēnim Latvijas Romas katoļu baznīca sagatavojusi īpašu mobilo lietotni "Gavēnim", kurā būs pieejams "Žēlsirdības kalendārs".
10.feb 2016
Šodien katoļi atzīmē Pelnu trešdienu, ar kuru sākas Lielais gavēnis, kas ilgs līdz pat Lieldienām 27.martā un 28.martā.
5.mar 2014
Šodien, 5.martā, pavasarim tuvojoties, sākas Lielais gavēnis. Tā laikā cilvēki aizvien biežāk izvēlas mainīt ēšanas paradumus un ievērot atslodzi no smagas pārtikas. Gavēšana kļūst par arvien populārāku dzīvesstila modes tendenci mūsdienu sabiedrībā.
5.mar 2014
Ēdināšanas uzņēmuma LIDO šefpavāre Ilga Joma iesaka dārzeņu sautējuma recepti gavēņa ēdienkartes paplašināšanai.
12.feb 2013
Gavēni simboliski uzskata par atturēšanās laiku. Viens to ievēro reliģisku motīvu vadīts, koncentrējoties uz savas dvēseles veselību, otrs – vēlmē attīrīties un uzlabot fizisko pašsajūtu, kāds cits – pamainot ēšanas paradumus, cer atbrīvoties no liekā svara, vēl kāds – apzināti sevi ierobežojot, audzina savu dvēseli un garu, bet vēl kāds cits šai laikā mēģina ieklausīties sevī un pārvērtē dzīves jēgu.