Otrdiena, 16.aprīlis

redeem Alfs, Bernadeta, Mintauts

arrow_right_alt Veselība

VĒRTS IZMĒĢINĀT: Pašdisciplīnas laiks ir klāt

Attēlam ir ilustratīva nozīme. © F64

Kristīgās pasaules pārstāvji jau sākuši ievērot lielo gavēni, kas ilgs līdz Lieldienām, bet ziemas aiziešana un pavasara atnākšana ir īpaši labs laiks, ko ikviens var izmantot, lai veiksmīgi veiktu vai nu ģenerāltīrīšanu ķermenī, vai tikai mazas pārmaiņas.

Lielais gavēnis kristīgiem cilvēkiem nozīmē uz 40 dienām atteikties no dzīvnieku izcelsmes produktiem, tas nozīmē - neēst ne tikai gaļu un zivis, bet arī piena produktus un olas.

Protams, mūsdienu pasaulē vairums šos baznīcas deklarētos likumus neievēro, tomēr tas nenozīmē, ka daba mainījusies līdzi cilvēka iegribām. Dabā joprojām ir spēkā likums, ka tieši šis laiks ir īpaši piemērots fiziskā ķermeņa savešanai kārtībā.

Pat neievērojot gavēni, ir daži likumi, ko var ievērot ikviens, kuram rūp savs ķermenis. Protams, atceroties to, ka šis laiks gadā vispirmām kārtām ir saistīts ar pašdisciplīnu, analīzi un sevis ierobežošanu, atturēšanos.

Ļoti vēlams ja ne pilnībā atteikties no kafijas un tējas, bet noteikti to maksimāli ierobežot. Protams, stiprais alkohols nav pieļaujams ēdienkartē.

Ja ir vēlēšanās atbrīvoties no liekiem kilogramiem, ir vērts ievērot dažus principus - ēst bieži un regulāri, priekšroku dodot vienkāršai maltītei. Nav ieteicams pārēsties un pārāk daudz mieloties ar saldumiem, kā arī pārāk daudz uzturā lietot sāli un garšvielas. Ieteicams mazāk izmantot eļļas, bet ēdienu tvaicēt, gatavot grilā vai cepeškrāsnī. Ja izdodas sevi disciplinēt, nedēļas laikā var tikt vaļā no diviem līdz trim kilogramiem.

***

Vērts iekļaut savā ēdienkartē

1. Graudi un pākšaugi ir šī laika uztura galvenās sastāvdaļas. Tā kā graudu un pākšaugu ir tik daudz, ēdienkarte var būt daudzveidīga, tas nozīmē, ka par ogļhidrātu un olbaltumvielu trūkumu nevajadzēs sūdzēties

2. Makaronu izstrādājumi, kas ir slaveni ar nozīmību uzturā, var tik plaši iekļauti ēdienkartē

3. Dārzeņi, augļi, ogas un sēnes nodrošina organismu ar tik svarīgajiem vitamīniem, minerāliem, aminoskābēm un šķiedrvielām

4. Žavēti augļi un rieksti - īpašie našķi enerģijai un spēkam

5. Dzērieni, jo īpaši dažādas zāļu tējas un tīrs ūdens

6. Medus

7. Maize