Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Vakara Ziņas

VAKARA ZIŅAS: Sācies gavēnis! Kā to ievēro slavenības?

© F64 Photo Agency

Sācies Lielais gavēnis, kas ilgs līdz pat Lieldienām. Šajā laikā kāds cenšas ēst veselīgāk, kāds pievēršas savas iekšējās pasaules sakārtošanai, vēl kāds nododas reliģiozām pārdomām vai arī, neko īpašu neievērojot, turpina savu ikdienas dzīves ritmu. »Vakara Ziņas« atklāj, kā šo laiku pavada un ko Lielā gavēņa laikā ievēro sabiedrībā zināmas personības.

Mirdza Martinsone sakārto iekšējo pasauli

«Ir brīži, kad ievēroju, un ir brīži, kad neievēroju. Reizēm krītu grēkā, it sevišķi tad, ja esmu ciemos un smaržo kaut kas garšīgs. Tajā ziņā esmu vāja, jo nevaru atturēties. Gavēņa laikā cenšos mazāk lietot gaļu, mierināt savu dvēseli un domāt vairāk labu.

Es esmu luterāne, bet katru svētdienu strikti neeju uz baznīcu. Uzskatu, ka Dieviņš var būt jebkurā vietā. Kad ir gavēnis, cenšos darīt tā, lai labāk manis ir mazāk nekā par daudz. Izvairos no lieliem baļļukiem un pasākumiem, veltot laiku vairāk savas iekšējās pasaules sakārtošanai, bet saskaņā ar iekšējām vēlmēm un esot harmonijā ar sevi. Reizēm var gadīties, ka nekas neizdodas, bet reizēm sākas viss no gala. Viss notiek kā pa viļņiem. No rīta bija saulīte, un tagad ir vējš un lietus. Tāpat mums arī iekšpusē viss nemitīgi mainās,» saka aktrise Mirdza Martinsone.

Samanta Tīna revidē skapja saturu

«Šobrīd nepieturos pie gavēšanas. Tas viss iet secen tāpēc, ka augstskolā (Ekonomikas un kultūras augstskolā studē kultūras vadību - red. piez.) jāapdara pēdējie darbi un jāraksta bakalaura darbs. Arī uztura ziņā neko nemainu. Es vienmēr esmu bijusi par to, ka gavēni var interpretēt. Uzskatu, ka atturēties var no jebkā. Es šobrīd atbrīvojos no vecajām lietām skapī, ko mēģinu darīt visai skarbu aci, kas arī ir sava veida gavēnis. Mēs pārāk daudz pieķeramies lietām un drēbēm, ko nedrīkst darīt. Tāpat arī lieta, kas ir aktuāla kādu laiku tev, bet pēc tam stāv aizmirsta un pamesta, varbūt citam daudz noderīgāka un radīs vairāk prieka.

Nedrīkst pieķerties arī cilvēkiem. Cilvēki mūsu dzīvē ienāk, lai kaut ko iemācītu. Ir cilvēki, kuriem vienkārši ir jāļauj iet, jo ar varu nevienu nevar turēt. Ja rodas kaut kādas neskaidrības, vienam vai otram mainās dzīves vērtības un priekšstats. Attiecīgi mēs varam pateikties šim draugam, kolēģim, paziņam, kursabiedram vai skolasbiedram par to, ka ceļš ir noiets kopā. Ir jāprot ļaut arī aiziet otram cilvēkam, lai realizētos tālāk. Jo ilgāk turēsim, jo ilgāk mēs strīdēsimies, graujot paši sevi emocionāli un garīgi, neļaujot ne sev, ne otram iet tālāk, mācīties un augt,» atklāj dziedātāja Samanta Tīna.

Pilnu rakstu lasi jaunākajā "Vakara Ziņu" žurnālā vai www.vz.lv