Idejas, ko aizgūt no gavēņa ēdienu receptēm

© Depositphotos.com

Gavēņa ēdieniem raksturīga pieticība un vienkāršība, tomēr tas nenozīmē vienveidību. Cilvēki, kuri pieder konfesijām, kam raksturīgs ilgstošs un stingrs gavēnis, laika gaitā radījuši tādas ēdienu receptes, kuras ir vērts izmēģināt arī citiem un, iespējams, iekļaut savā ikdienas ēdienkartē.

Uztura speciālisti parasti atgādina: gavēnis nav diēta. Tā virsuzdevums ir rosināt pievērsties augstākām garīgām vērtībām, gremdēties nopietnās pārdomās, atturoties no pārmērībām. Izmantojot gan tradicionālas receptes un izejvielas, gan aizņemoties idejas no eksotisku zemju virtuves, kas nav pretrunā ar gavēnī atļauto produktu klāstu, var nodrošināt pietiekami daudzveidīgu un sātīgu uzturu. Reizēm šķiet gluži pārsteidzoši, cik dažādos veidos, iztiekot bez dzīvnieku izcelsmes izejvielām, iespējams pagatavot kaut vai tos pašus griķus vai skābētu kāpostu zupu. Nereti gavēņa receptes atbilst arī veģetāriešu un vegānu principiem; reizēm šie ēdieni prasa lielāku darbu, bet parasti neprasa lielus naudas ieguldījumus.

Receptes

Griķi klostera gaumē

Sastāvdaļas:

  • 1 glāze griķu putraimu
  • 3 glāzes ūdens
  • 1 liels sīpols
  • 200 g sēņu
  • eļļa cepšanai
  • sāls, pipari

Pagatavošana:

Sēnes nomazgā, liek vārošā ūdenī, vāra 20 minūtes, ar putu karoti izņem, atdzesē, sagriež strēmelītēs. Dziļā pannā lej nedaudz eļļas, tajā apcep sīki sagrieztu sīpolu, pievieno sēnes, apcep zeltainas. Pieber griķus, maisot apcep 1-2 minūtes, pārlej ar ūdeni, kurā vārītas sēnes, uzvāra, pievieno sāli un piparus, turpina vārīt uz mazas uguns, līdz ūdens ir iztvaikojis un griķi gatavi.

Auzu piens

Sastāvdaļas:

  • 150 g pilngraudu auzu pārslu
  • 1,5 l ūdens

Pagatavošana:

Auzu pārslas aplej ar 750 ml ūdens un atstāj uzbriest uz 15-20 minūtēm. Pielej atlikušo ūdeni un visu blenderē ar maksimālo ātrumu 1-2 minūtes. (Ūdens iegūst baltu krāsu.) Sietu liek uz piemērota lieluma bļodas vai katliņa, izklāj ar četrkāršu marles audumu, caur to izkāš sagatavoto šķidrumu, lai atdalītu auzu pārslu paliekas, beigās nospiež. Auzu pienu izmanto dzeršanai, smūtiju pagatavošanai, ar to aizstāj govs pienu dažādos ēdienos. Pārpalikušos biezumus var izmantot pankūkās, maizītēs u.c.

Kartupeļu kotletes

Sastāvdaļas:

  • 1 kg kartupeļu
  • 1 ēdamkarote augu eļļas
  • sāls
  • šķipsniņa maltu muskatriekstu
  • 50 g miltu apviļāšanai
  • eļļa cepšanai

Pagatavošana:

Kartupeļus nomizo, nomazgā un sagriež 6-8 daļās, liek ūdenī ar sāli, vāra mīkstus, nokāš, brīdi apžāvē uz mazas uguns. Pievieno ēdamkaroti eļļas, samīca ar stampiņu viendabīgā biezenī (vai sablenderē), pievieno muskatriekstu, samaisa, atdzesē. No iegūtās masas pagatavo nelielas kotletes, rūpīgi apviļā miltos, cep sakarsētā eļļā no abām pusēm, līdz veidojas zeltaini brūna garoziņa.

Kāpostu zupa

Sastāvdaļas:

  • 300 g skābētu vai svaigu kāpostu
  • 1 sauja konservētu zaļo zirnīšu
  • 1 skābēts gurķis
  • 4 kartupeļi
  • 2 tomāti
  • 1 paprika
  • 1 burkāns
  • 50 g selerijas saknes
  • 1 sīpols
  • 3 ķiploka daiviņas
  • 2 lauru lapas
  • sāls, pipari
  • nedaudz augu eļļas
  • svaigi zaļumi

Pagatavošana:

Dārzeņus notīra. Sīpolu sīki sasmalcina, burkānus, selerijas sakni, papriku, skābēto gurķi un tomātus sagriež gabaliņos, ķiploku saspiež spiedē. Sīpolu apcep uz pannas eļļā, pievieno burkānus un selerijas, pēc brītiņa arī papriku un tomātus, samazina uguni un visu sasautē mīkstu. Katlā lej 2,5-3 litrus ūdens, uzvāra, pievieno gabaliņos sagrieztus kartupeļus, vāra 3 minūtes. Pievieno gurķus un sasmalcinātus kāpostus, vāra aptuveni 5 minūtes, pievieno zirnīšus, pannā sasautētos dārzeņus, sāli, piparus un lauru lapas, uzvāra un turpina vārīt vēl 5 minūtes. Noņem no uguns, pievieno ķiplokus, uzliek katlam vāku un ļauj ievilkties 15 minūtes. Pirms pasniegšanas pievieno kapātus zaļumus.

Zirņu biezzupa

Sastāvdaļas:

  • 1 glāze šķelto zirņu
  • 1,5 l ūdens
  • 50 g sakņu selerijas
  • 1 sīpols
  • 1 burkāns
  • 2 ēdamkarotes saulespuķu eļļas
  • sāls
  • šķipsniņa malta koriandra
  • zaļumi

Pagatavošana:

Zirņus uz 8 stundām atstāj izmērcēties aukstā ūdenī. Notīrītu selerijas sakni sagriež salmiņos. Zirņus ar visu mērcēšanas ūdeni liek vārīties (ja ūdens šķiet netīrs vai citādi nepievilcīgs, to var nomainīt pret svaigu), pievieno selerijas, uzvāra, samazina liesmu, pieliek sāli un vāra, līdz zirņi gatavi. Tikmēr sīki sagriež sīpolu, uz sakņu rīves sarīvē burkānu, maisot apcep uz pannas eļļā, pievieno zupai, vāra vēl 5 minūtes. Nedaudz atdzesē, sablenderē, vēlreiz uzkarsē, pievieno koriandru un kapātus zaļumus.

Pankūkas uz rīsu novārījuma bāzes

Sastāvdaļas:

  • 1 glāze rīsu
  • 2,5 glāzes miltu
  • 4 ēdamkarotes augu eļļas
  • 2 ēdamkarotes cukura
  • 1/2 tējkarote sodas
  • sāls
  • 1/2 glāze rozīņu+ cukurs pēc garšas
  • eļļa cepšanai

Pagatavošana:

Rīsus vāra divos litros ūdens katlā ar vāku, līdz puse ūdens iztveicēta. Novārījumu izkāš un atdzesē. Ja tas iznācis pārāk biezs, atšķaida ar ūdeni, lai tilpums būtu 1 litrs. No vārītajiem rīsiem, cukura un rozīnēm pagatavo pankūku pildījumu. (Var izvēlēties arī kādu sāļu pildījuma variantu, piemēram, rīsiem pievienot sīpolus un saceptas sēnes). Novārījumam pievieno miltus, eļļu, sāli, cukuru un sodu, sakuļ viendabīgu mīklu. Izcep pankūkas pannā, atdzesē, ietin tajās pildījumu un pirms pasniegšanas atsilda uz pannas vai cepeškrāsnī.

Majonēze bez olām

Sastāvdaļas:

  • 1 ēdamkarote zirņu miltu
  • 6 ēdamkarotes ūdens
  • 200 ml rafinētas augu eļļas
  • 1 tējkarote sāls
  • 1/2 tējkarotes maltu melno piparu
  • 1 tējkarote cukura
  • 1 ēdamkarote galda etiķa
  • 2 ēdamkarotes sinepju

Pagatavošana:

Zirņu miltus maisot savāra ar ūdeni, atdzesē. Traukā lej eļļu, puto ar mikseri, nelielām porcijām pakāpeniski pievienojot zirņu novārījumu. Pievieno pārējās sastāvdaļas un puto, līdz izveidojas bieza mērce ar majonēzei raksturīgo konsistenci.

Plācenīši ar lokiem

Sastāvdaļas:

  • 600 g miltu
  • 400 ml silta ūdens
  • 1/2 tējkarotes sāls
  • 2 ēdamkarotes augu eļļas
  • sauja zaļo lociņu
  • eļļa cepšanai

Pagatavošana:

Miltus izsijā, pievieno sāli, pielej eļļu un ūdeni, samīca viendabīgu mīklu, pārklāj ar salveti un atstāj uz 20 minūtēm nobriest. Lokus nomazgā un sīki sagriež. Mīklu sadala 10 daļās, katru saveļ bumbiņā, liek uz mīklas dēļa un plāni izveltnē, pārkaisa ar lokiem, satin stingrā veltnī un saritina «gliemezītī», pēc tam atkal izveltnē plānu, apaļu plācenīti. Plācenīšus cep uz pannas eļļā no abām pusēm.

Izklaide

Daudzsološā latvju jaunā rokgrupa “Everet” klausītāju vērtējumam nodevusi savu jaunāko singlu “Kāpēc” un tam veltīto videoklipu, kas tapis sadarbībā ar kultūras namu “Atmoda”.

Svarīgākais