Ekonomika

22.nov 2022
Līdz ar energoresursu un ražošanas izmaksu sadārdzināšanos, piena produktu cenas turpinās kāpt, prognozē AS "Jaunpils pienotava" valdes loceklis Jānis Bērtulsons.
21.nov 2022
Nemitīga ekonomikas balstīšana uz aizņemšanās rēķina sagādā aizvien lielākus sarežģījumus pasaules tautsaimniecībā, un tas diemžēl lielā mērā ietekmēs arī Latviju. No pēdējām Starptautiskā valūtas fonda prognozēm izriet, ka tādas Latvijas eksportam svarīgas valstis kā Vācija un Zviedrija nākamgad var piedzīvot nelielu iekšzemes kopprodukta (IKP) kritumu.
21.nov 2022
Finanšu nozares asociācijas (FNA) lojalitātes priekšnesums vietējai valdībai Rīgā un nozares uzraugiem Frankfurtē ļoti atgādināja līdzīgus pasākumus tagadējā Krievijā, kur valsts un privātuzņēmumu amatpersonas sacenšas ar prasmēm runāt par Krievijas sāktā kara sekām ekonomikā tā, lai visi saprastu un priekšniecība atalgotu runātāju prasmi nepateikt vārdu “karš”.
15.nov 2022
Latvija šogad trešajā ceturksnī bijusi vienīgā valsts, kurā salīdzinājumā ar attiecīgo periodu pirms gada reģistrēts iekšzemes kopprodukta (IKP) kritums, liecina otrdien publiskotie ES statistikas pārvaldes "Eurostat" ātrā novērtējuma dati, kas apkopoti par 21 bloka zemi.
15.nov 2022
SEB samazinājusi Latvijas iekšzemes kopprodukta (IKP) pieauguma prognozi šim gadam no 2,5% līdz 1,5%, liecina bankas publiskotais jaunākais ekonomikas apskats "Nordic Outlook".
9.nov 2022
Ģeopolitikas situācijas dēļ 29% uzņēmumu ir pārtraukuši plānotās investīcijas, vēsta auditorkompānijas "Ernst & Young" (EY) pārstāvji, atsaucoties uz vispasaules pētījuma "EY CEO Outlook Pulse" datiem.
8.nov 2022
Patēriņa cenas šogad oktobrī salīdzinājumā ar septembri Latvijā pieauga par 0,8%, bet gada laikā - šogad oktobrī salīdzinājumā ar 2021.gada oktobri - palielinājās par 21,8%, pretstatā 22,2% pagājušajā mēnesī, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati.
8.nov 2022
Latvijā 43% mazo un vidējo uzņēmumu plāno palielināt preču un pakalpojumu cenas, kas ir zemākais rādītājs Baltijas valstīs, vēsta "SEB bankas" pārstāvji, atsaucoties uz bankas veiktās aptaujas datiem.
1.nov 2022
Patērētāju pārliecības indekss Šveicē trīs mēnešu periodā līdz šā gada oktobra beigām samazinājies līdz mīnus 46,6 punktiem, salīdzinot ar mīnus 41,7 punktiem trīs mēnešos līdz jūlija beigām, tādējādi reģistrēts zemākais līmenis kopš šo datu apkopošanas sākšanas 1972.gadā, ziņo Šveices Ekonomikas lietu sekretariāts (SECO).
1.nov 2022
Koncepta kafejnīcas un restorāni krīzi izjutīs spēcīgāk, intervijā aģentūrai LETA stāsta Latvijas Restorānu biedrības prezidents Jānis Jenzis
1.nov 2022
Inflācijas pieauguma, resursu un izejvielu cenu dramatiskā kāpuma izraisīto krīzi sabiedriskās ēdināšanas, restorānu un viesmīlības uzņēmumi reģionos izjūt ātrāk un izjutīs spēcīgāk, intervijā aģentūrai LETA stāsta Latvijas Restorānu biedrības prezidents Jānis Jenzis.
31.okt 2022
Energoresursu sadārdzinājuma dēļ Latvijā trīs mobilo sakaru nodrošinātāji cels cenas, pirmdien vēstīja Latvijas Televīzija.
30.okt 2022
Iedzīvotāji pamazām sāk ierobežot tēriņus, vēsta bankas "Citadele" pārstāvji, atsaucoties uz bankas radītā tiešsaistes maksājumu pieņemšanas risinājuma "Klix" datiem.
28.okt 2022
Dzīves dārdzības ietekmē Latvijā pieaugs ātrās ēdināšanas uzņēmumu skaits, piektdien intervijā TV3 raidījumam "900 sekundes" prognozēja Latvijas Viesnīcu un restorānu asociācijas prezidents Jānis Naglis.
27.okt 2022
2022.gada septembrī, salīdzinot ar 2021.gada septembri, būvniecības izmaksu līmenis Latvijā palielinājās par 20,2%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati. Būvmateriālu cenas palielinājās par 26,6%, mašīnu un mehānismu uzturēšanas un ekspluatācijas izmaksas - par 17,6%, bet strādnieku darba samaksa pieauga par 9,8%, informē Centrālā statistikas pārvalde.
26.okt 2022
Mājsaimniecībām maksa par elektroenerģiju šogad pirmajā pusgadā pieaugusi vidēji par 31-60% atkarībā no patēriņa, liecina Centrālās statistikas pārvaldes publiskotā informācija.
26.okt 2022
Latvija turīgumu var sasniegt tikai ar radošo ekonomiku, trešdien Ekonomistu apvienības sadarbībā ar Valsts prezidenta kanceleju rīkotajā konferencē "Latvijas valsts stratēģija un sociāli politiskais konsensus" sacīja "Prudentia" partneris Ģirts Rungainis.
26.okt 2022
Lai Latvija varētu attīstībā panākt kaimiņvalstis un citas attīstītās valstis, nepieciešams veicināt investīcijas, trešdien Ekonomistu apvienības sadarbībā ar Valsts prezidenta kanceleju rīkotajā konferencē "Latvijas valsts stratēģija un sociāli politiskais konsensus" pauda Fiskālās disciplīnas padomes priekšsēdētāja Inna Šteinbuka un Latvijas Bankas padomes padomnieks Andris Strazds.
25.okt 2022
"Swedbank" palielinājusi Latvijas iekšzemes kopprodukta (IKP) pieauguma prognozi šim gadam no 2,4% līdz 2,8%, paredzot straujāko ekonomikas izaugsmi starp Baltijas valstīm, liecina publiskotais bankas jaunākais ekonomikas apskats.
17.okt 2022
Latvija valsts parāda apkalpošanas izmaksas tuvākajos gados var pieaugt divkārt, šorīt intervijā Latvijas Radio atzina Fiskālās disciplīnas padomes priekšsēdētāja Inna Šteinbuka.