Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā

Vietējā tirgū realizētajai produkcijai cenas palielinājušaš par 56,3%

© F64

Latvijas rūpniecībā vidējais ražotājcenu līmenis 2022.gada oktobrī, salīdzinot ar pagājušā gada attiecīgo periodu, palielinājies par 32,3%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati.

Vietējā tirgū realizētajai produkcijai cenu līmenis šogad oktobrī salīdzinājumā ar pagājušā gada oktobri palielinājies par 56,3%, bet eksportētajai produkcijai - par 11,8%. Eksportam uz eirozonas valstīm cenas pieaugušas par 13,5%, savukārt eksportam uz ārpus eirozonas valstīm - par 10,4%.

Ražotāju cenu līmeni visvairāk ietekmēja cenu pieaugums elektroenerģijā, gāzes apgādē, siltumapgādē un gaisa kondicionēšanā; pārtikas produktu ražošanā; koksnes, koka un korķa izstrādājumu (izņemot mēbeles) ražošanā; nemetālisko minerālu izstrādājumu ražošanā, kā arī gatavo metālizstrādājumu ražošanā (izņemot mašīnas un iekārtas).

Savukārt 2022.gada oktobrī, salīdzinot ar septembri, ražotāju cenu līmenis Latvijas rūpniecībā audzis par 0,5%.

Vietējā tirgū realizētajai produkcijai cenu līmenis mēneša laikā nav mainījās, savukārt eksportētajai produkcijai palielinājies par 1,1%. Eksportam uz eirozonas valstīm ražotāju cenu līmenis mēneša laikā pieaudzis par 0,2%, bet eksportam uz ārpus eirozonas valstīm - par 1,8%.

Paaugstinoša ietekme bija cenu pieaugumam koksnes, koka un korķa izstrādājumu (izņemot mēbeles) ražošanā; nemetālisko minerālu izstrādājumu ražošanā, kā arī atsevišķu pārtikas produktu ražošanā.